Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και σούπερ μάρκετ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και σούπερ μάρκετ
Τι ισχύει σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια. Αλλαγές προβλέπονται στον αριθμό των πελατών ανά τ.μ σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο.

Με περιορισμούς για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει το προηγούμενο εξάμηνο, λειτουργούν από σήμερα οι κλειστοί χώροι σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε την Κυριακή, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις παραπάνω υπηρεσίες καθώς σε καταστήματα εστίασης, κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους σε όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο σε θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να λειτουργήσουν ως μεικτές (δηλαδή και με ανεμβολίαστους) με μικρότερη πληρότητα, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπουν στον εσωτερικό χώρο, με την προϋπόθεση ότι εντός 48 ωρών έχουν κάνει rapid test με δική τους δαπάνη και κόστος 10 ευρώ.

Αλλαγές που αφορούν στον αριθμό των πελατών εντός του καταστήματος υπάρχουν από σήμερα στη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου και σούπερ μάρκετ καθώς πλέον ισχύει ο περιορισμός για ένα άτομο ανά 9 τ.μ ,αντί για ένα άτομο για 16 τ.μ. Θα μπορούν δηλαδή τα καταστήματα να υποδέχονται περισσότερους πελάτες. Στα εμπορικά κέντρα στους κοινόχρηστους χώρους επίσης από ένα άτομο ανά 10 τ.μ η χωρητικότητα διαμορφώνεται πλέον σε ένα άτομο ανά 5 τ.μ. Παραμένει βεβαία όπως σε όλους τους κλειστούς χώρους η υποχρεωτική χρήση μάσκας όπως και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Αναλυτικά στους υπόλοιπους χώρους:

Τα καταστήματα εστίασης στους εξωτερικούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί που υπήρχαν, όπως αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και 10 άτομα ανά τραπέζι. Στους εσωτερικούς χώρους ωστόσο θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και τα παιδιά έως 12 ετών με self test. Οι χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη πληρότητα το 85% της ωφέλιμης επιφάνειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Σε όλους τους χώρους κατά την αναμονή των πελατών είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Τα κέντρα διασκέδασης όπως και οι μουσικές σκηνές επίσης θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με επίδειξη των σχετικών εγγράφων με μέγιστη πληρότητα το 85% της ωφέλιμης επιφάνειας. Οι πελάτες είναι μόνο καθήμενοι έως 10 άτομα ανά τραπέζι.

Στα ζωντανά θεάματα οι κλειστοί χώροι λειτουργούν μόνο με καθήμενους με τη δυνατότητα της επιχείρησης να λειτουργήσει είτε ως αμιγής χώρος (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) είτε ως μεικτός χώρος όπου θα μπαίνουν και μη εμβολιασμένοι που θα προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Για τους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι στο 50% και ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα. Υποχρεωτική είναι η κενή θέση ανά 2 έως 4 καθήμενους. Στους αμιγείς χώρους χωρητικότητας έως 2.000 άτομα η πληρότητα φτάνει στο 85%, για χώρους 2.000-5.000 ατόμων η πληρότητα φτάνει το 70% και για χώρους άνω των 5.000 η πληρότητα φτάνει επίσης το 70%. Οι ανήλικοι 5 έως 12 ετών προσκομίζουν self test του τελευταίου 24ώρου.

Στους ανοιχτούς χώρους οι αμιγείς θα λειτουργούν με πληρότητα 100% εφόσον είναι χωρητικότητας έως 2.000 ατόμων και πληρότητα 80% εφόσον χωρούν πάνω από 2.000 άτομα. Στους μεικτούς η χωρητικότητα διαμορφώνεται σε 65% και 50% (με ανώτατο όριο τα 12.000 άτομα).

Οι κλειστοί κινηματογράφοι επιλέγουν εάν θα λειτουργήσουν ως αμιγείς με πληρότητα 85% ή μεικτοί χώροι χώροι με 50% και πάλι με τους ανεμβολίαστους να υποχρεούνται σε rapid test. Δυνατότητα επιλογής (αμιγείς ή κλειστοί) έχουν και τα γυμναστήρια.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν πλέον από σήμερα αλλά και για ολόκληρο τον χειμώνα βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα καθώς θα κληθούν να πραγματοποιούν ελέγχους στους πελάτες που θα μπαίνουν τα καταστήματά τους προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τη Δημοτική Αστυνομία, προχωρούν από σήμερα σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχων σε όλη την επικράτεια με στχόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider