ΤΑΙΠΕΔ: «Ψηλά στην ατζέντα» και η αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: «Ψηλά στην ατζέντα» και η αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών
Στη «λίστα» με τα assets του Ταμείου οι «λουτροπόλεις» της Ελλάδας. Έρχονται εξελίξεις σε διαγωνισμούς τέλη 2021 με αρχές 2022.

Ανάμεσα στους πολλούς διαγωνισμούς που ολοκληρώνει ή προωθεί το τελευταίο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ (Εγνατία Οδό, ΔΕΠΑ Υποδομών, περιφερειακά λιμάνια κ.α.) ένα ακόμα «πακέτο» περιουσιακών στοιχείων που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει το Ταμείο φαίνεται να έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο.

Ο λόγος για την εκμετάλλευση του asset των ιαματικών πηγών που ανήκουν στη «λίστα» των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ που φαίνεται να αποτελούν σταδιακά… προτεραιότητα για τον οργανισμό. Μάλιστα, ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, από τη Θεσσαλονίκη και σχετικό συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δημόσιας επιχειρήσεις αποκάλυψε ότι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών αποτελεί «προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ. Εντός του 2021 ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσουμε σε σημαντικές κινήσεις αξιοποίησης 1-2 τέτοιων πηγών». Συμπλήρωσε δε ότι υψηλά στην ατζέντα είναι περιπτώσεις όπως οι ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα, στην Αιδηψό κ.α.

Το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να διενεργήσει διαφορετικούς διαγωνισμούς για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών. Σημειώνεται ότι ήδη έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την Ιαματική Πηγή & το Ξενία Κύθνου. Βάσει του πλάνου πάντως του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται στο «κομμάτι» για την ακτινογραφία ακινήτων και στα στάδια ωρίμανσης, οι ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα ή στις Θερμοπύλες και σε επόμενο στάδιο οι πηγές σε Υπάτη, Αιδηψό, Πλατύστομο και εν συνεχεία σε Κυλλήνη.

Να προσθέσουμε επίσης ότι ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε και στα επόμενα projects που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη Β. Ελλάδα όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ενώ σημείωσε πως σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις πρόσφατες συμφωνίες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την Εγνατία («κλείσιμο» οικονομικών συναλλαγών, να γίνει το closing, υπό την έννοια ότι θα υπάρχει και το χρηματοοικονομικό τίμημα και θα υπογραφούν όλες οι συμβάσεις, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2022). Επίσης, η αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για το ΤΑΙΠΕΔ (ήδη υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές και σχήματα), με την υποσημείωση, όπως ανέφερε ο CEO του Ταμείου «ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτά που θέλει η τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα, για να έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον και να γίνει σωστή ανάπλαση της περιοχής, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ο ιδιώτης θέλει το κέρδος». Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς, αναζητείται η μέση οδός για το πρότζεκτ ανάπλασης και αξιοποίησης της μαρίνας Αρετσούς.

Η «ακτινογραφία» των Ιαματικών Πηγών

Λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων: Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468 στρέμματα, με δομημένη επιφάνεια 23.255 τ.μ. και εντός σχεδίου τμήμα 172.158 τ.μ. Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 520 μ., ενώ το νότιο όριο εκτείνεται μέχρι τις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Κνημίς, τμήμα της οροσειράς του Καλλιδρόμου. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και τα ξενοδοχεία «Ράδιον», «Θρόνιον», καθώς και το Υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το ΥΠ.ΠΟ.Α.). Εντός του ακινήτου λειτουργεί η σύγχρονη, πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων Γαλήνη, με κέντρο wellness & spa και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, τροφοδοτούμενα από ιαματικές πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής τους. Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ).

Ακίνητο Θερμοπυλών: Το ακίνητο αποτελείται από τρία αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες. Τα υφιστάμενα κτίσματα είναι: 2 Ξενοδοχεία, 1Υδροθεραπευτήριο (spa) και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας, ωστόσο δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Σενάριο ανάπτυξης: Τουρισμός, Αναψυχή, Ιστορικό Θερμαλιστικό Θέρετρο, Κέντρο Υγείας και Ευεξίας, σύμφωνα με το υπό εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ. Επόμενα βήματα: Ολοκλήρωση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη (CAMPING ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ -ΚΟΝΙΑΒΙΤΗΣ): Τοποθεσία: Στους πρόποδες του Όρους Καλλίδρομο, Δήμος Μόλου – Αγ. Κωνσταντίνου. Έκταση ακινήτου: 783,320.90 τ.μ. Αξιοποιήσιμη έκταση: 523,000.00 τ.μ. Δομημένη επιφάνεια: 4,762.00 τ.μ. Υφιστάμενα κτίρια: Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κατασκήνωσης και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στην ιδιοκτησία, camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, πέντε καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ. Σενάριο ανάπτυξης: Τουριστικό Θέρετρο Υγείας και Ευεξίας - Αναψυχή, σύμφωνα με το υπό εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ. Μέθοδος Αξιοποίησης: Υπό συζήτηση. ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Επικαιροποίηση ΕΣΧΑΔΑ και συνοδεύουσας ΣΜΠΕ. Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αναγνώρισης της Ιαματικής Πηγής Κονιαβίτη.

Αιδηψός: Το ακίνητο έχει έκταση 22 στρεμμάτων. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα υδροθεραπευτήριο κατασκευασμένο το 1985 και ένα παλαιότερο αναγνωρισμένο ως νεότερο μνημείο (Αγιοι Ανάργυροι, κατασκευασμένο πριν το 1950), εγκαταστάσεις βιολογικής θεραπείας και άλλες βοηθητικά κτίρια με συνολική επιφάνεια 9,446 τ.μ. Το παλιό Υδροθεραπευτήριο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο διατηρητέο μνημείο. Υπάρχουν 2 ιαματικές πηγές στο ακίνητο και 3 σε γειτονικές περιοχές. Σενάριο ανάπτυξης: Spa τουρισμός – αναψυχή, αποκατάσταση, ανακαίνιση και επέκταση του νέου υδροθεραπευτηρίου με σκοπό τη ανάπτυξη συμπληρωματικών εκμεταλλεύσεων και την ανακαίνιση του παλαιού υδροθεραπευτηρίου σε συνδυασμό, ενδεχομένως, και με την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5*.

Λουτρά Υπάτης: Τοποθεσία: Περιοχή «Λουτρά Υπάτης», Δήμος Λαμιέων. Έκταση ακινήτου: 700,722.00 τ.μ., με δομημένη επιφάνεια: 8,134.00 τ.μ. Υφιστάμενα κτίρια: Τρία διατηρητέα ξενοδοχεία, ένα Υδροθεραπευτήριο (spa) και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Η ιδιοκτησία λειτουργεί σαν Υδροθεραπευτικό Κέντρο. Σενάριο ανάπτυξης: Τουριστικό - Αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές περίθαλψης, σύμφωνα με το υπό εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ. Το υδροθεραπευτήριο είναι σε καλή κατάσταση με περίπου 100 λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα.

Πλατύστομο: Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 785 στρέμματα και υπό αξιοποίηση τα 420 στρέμματα. Εντός του ακινήτου βρίσκονται το ξενοδοχείο Ασκληπιός με υδροθεραπευτήριο έως πρόσφατα σε λειτουργία, ξενοδοχείο Ξενία (ανακαινισμένο), ξενοδοχείο Ασκληπιός Παλάς (εγκαταλελειμμένο) και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Στο ακίνητο υπάρχουν εκκρεμότητες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα που είναι προς επίλυση, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μέρος της υποδομής είναι εγκαταλελειμμένη. Σενάριο ανάπτυξης: Spa Τουρισμός – Αναψυχή, Spa, Προπονητικός αθλητισμός και Κέντρο Αποκατάστασης.

Λουτρά Κυλλήνης: Τοποθεσία: Περιοχή «Λουτρά Κυλλήνης», Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Έκταση ακινήτου: 1,215,277.00 τ.μ. Δομημένη επιφάνεια: 4 ξενοδοχεία, ένα Υδροθεραπευτικό κέντρο, αθλητικές και άλλες υποστηρικτικές χρήσεις με συνολική δομημένη επιφάνεια 72,310.13 τ.μ. Άλλες πληροφορίες: Μισθωμένο έως το 2050. Η κυριότητα του φυσικού πόρου της πηγής, καθώς και των δασικών εκτάσεων εντός του ακινήτου, εξαιρέθηκαν ρητά από τη μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ. Σενάριο ανάπτυξης: Διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider