Τι θα σημάνει για την Creta Farms η συγχώνευση με τη Λακωνική Τροφίμων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα σημάνει για την Creta Farms η συγχώνευση με τη Λακωνική Τροφίμων
Kαι τυπικά προχωρά πλέον η διαδικασία συγχώνευσης της Creta Farms με τη Λακωνική Τροφίμων καθώς δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης διά απορρόφησης μεταξύ των δύο εταιρειών.

Προς την κατεύθυνση της εξέλιξής της σε εταιρεία τροφίμων συνεχίζει να κινείται η Creta Farms με τη διαδικασία συγχώνευσης με τη Λακωνική Τροφίμων, την οποία ελέγχει επίσης ο Δημήτρης Βιτζηλαίος, να προχωρά πλέον και τυπικά. Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης διά απορρόφησης, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες προβλέπει ουσιαστικά την απορρόφηση της Λακωνικής Τροφίμων από την Creta Farm Foods, όπως ονομάζεται πλέον η αλλαντοβιομηχανία, με την 31η Μαΐου 2021 να ορίζεται ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού της πρώτης.

Άλλωστε όπως είχε επισημάνει και σε παλαιότερη συνέντευξή του στο insider.gr o κ. Βιτζηλαίος, οι δύο εταιρείες είχαν άτυπα αρχίσει να συλλειτουργούν από το τέλος του προηγούμενου έτους. «Υπάρχει σχέδιο πώς η Λακωνική θα γίνει πιο profile παραγωγή σε θέματα σαλαμιών αέρος, τοπικών προϊόντων και θα απεγκλωβιστεί από τα προϊόντα όγκου τα οποία θα παράγονται στο Ρέθυμνο» είχε εξηγήσει. Από την αρχή του 2021 το 80% της παραγωγής της Λακωνικής από τη Σπάρτη μεταφέρθηκε ήδη στο Ρέθυμνο ενώ στο εργοστάσιο της Λακωνικής στη Σπάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή vegan προϊόντων στα οποία επεκτείνεται η Creta Farms.

Μέσω της συγχώνευσης η Creta Farms εκτιμάται, σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης, ότι θα αυξήσει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της. Τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά της η Λακωνική βρίσκονται σε Περιστέρι Αττικής, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη. Σε αυτά περιλαμβάνεται εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών στη Σπάρτη αλλά και βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η Creta Farms θα αξιοποιήσει τα προϊόντα και σήματα που διαθέτει η Λακωνική διευρύνοντας την ποικιλία των προϊόντων που εμπορεύεται στην προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στα προϊόντα της Λακωνικής εκτός από αλλαντικά, όπως γαλοπoύλα, ζαμπόν, πάριζα, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι κλπ. προϊόντα τοπικού χαρακτήρα προϊόντα όπως το σύγκλινο, βρίσκονται και προϊόντα ζύμης και μαργαρίνες.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης διά απορρόφησης, η αποτίμηση της εισφερόμενης καθαρής θέσης της Λακωνικής Τροφίμων, όπως εκτιμήθηκε από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών IG AUDIT, ανέρχεται σε 4,42 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συγχώνευση, το μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. ευρώ με την έκδοση 536.712 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η καθεμία. Το εναπομένον ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «διαφορά υπέρ το άρτιο». Κατόπιν της παραπάνω αύξησης, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms θα ανέλθει σε 16.610.136 ευρώ διαιρούμενο σε 5.536.712 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η καθεμία.

Τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμενων εταιρειών προτείνουν ως σχέση ανταλλαγής των μετοχών της απορροφούμενης εταιρείας προς μετοχές της απορροφούσας εταιρείας, ίση με 1 μετοχή της απορροφούμενης εταιρείας προς 0,19 νέα μετοχή της απορροφούσας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της απορροφούσας εταιρείας θα διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό μετοχών που κατέχουν στην απορροφούσα.

Εφόσον εγκριθεί η συγχώνευση από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων, οι Συγχωνευόμενες Εταιρείες θα προβούν στις ενέργειες για την χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών ή εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών, ιδίως για τη συγχώνευση και την τροποποίηση του Καταστατικού της Απορροφούσας Εταιρείας, προκειμένου να υλοποιηθεί η συγχώνευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider