Σε πλήρη λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πλήρη λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος
Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί τη διασύνδεση στη μέγιστη προβλεπόμενη ισχύ, για τη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του νησιού και του ηπειρωτικού ηλεκτρικού δικτύου.

Σε πλήρη λειτουργία από τεχνικής άποψης βρίσκεται πλέον η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος του ΑΔΜΗΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε χάρις στο υποβρύχιο καλώδιο, το νησί να καλύπτει πλέον το 34% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Η «είσοδος» στη φάση πλήρους λειτουργίας σημαίνει ότι μέσω της διασύνδεσης το ηπειρωτικό δίκτυο «συνεισφέρει» σε ισχύ έως 150 MW στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού. Επομένως, λειτουργεί πλέον εντός του προβλεπόμενου ανώτερου ορίου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Κρήτη, με δεδομένο ότι η ισχύς η οποία είναι δυνατό να διακινείται με ασφάλεια μέσω του καλωδίου έχει προσδιορισθεί πως κυμαίνεται από 150 έως και 180 MW.

Αν και το υποβρύχιο καλώδιο έβαλε στην... πρίζα το νησί από τις 3 Ιουλίου, κατά το πρώτο χρονικό διάστημα λειτούργησε σε μικρότερα επίπεδα ισχύος, ώστε να δοκιμασθεί η διασύνδεση στην πράξη. Επομένως, από την «πρεμιέρα» του καλωδίου και έως τις 20 Αυγούστου, διοχετευόταν σταθερά ισχύς 70-80 MW.

Στη συνέχεια, και έως τις 25 Αυγούστου, η ισχύς αυξήθηκε στα 100 MW, για να φτάσει τα 150 MW από την προηγούμενη εβδομάδα, εγκαινιάζοντας έτσι τη φάση πλήρους λειτουργίας. Παράλληλα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου, τη λειτουργία της διασύνδεσης ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς.

Απόσβεση σε ένα μόλις έτος

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, και στο μεταβατικό αυτό στάδιο, το έργο έδωσε απτά δείγματα γραφής για τα οφέλη στην επάρκεια τροφοδοσίας της Κρήτης με ρεύμα.

Όπως έγραψε το Insider.gr, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), χάρις στη μεταφορά φορτίων από το ηπειρωτικό σύστημα από τον Ιούλιο, η διασύνδεση μείωσε την ανάγκη για φορητές «εφεδρείες» (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) που επιστρατεύονται κάθε καλοκαίρι για να ικανοποιηθεί η αυξημένη τοπική ζήτηση, λόγω του τουρισμού. Κι αυτό γιατί η διασύνδεση κάλυψε ένα μέρος αυτού του ελλείμματος, ενισχύοντας την επάρκεια ισχύος στο νησί.

Όπως είναι φυσικό, η λειτουργία του έργου από εδώ και στο εξής στην ονομαστική του ισχύ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτά τα οφέλη, περιορίζοντας σημαντικά τη λειτουργία των κοστοβόρων τοπικών πετρελαϊκών μονάδων. Έτσι, θα βελτιωθεί κατακόρυφα το περιβαλλοντικό προφίλ του νησιού, με τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος. Επίσης, ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «μεταφράζεται» σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.

Είναι ενδεικτικό ότι η εξοικονόμηση των ΥΚΩ για το 2022 υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ – όσο δηλαδή κόστισε και η κατασκευή του έργου, γεγονός που σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αποσβεστεί σε μόλις ένα έτος. Παράλληλα, η διασύνδεση θα επιφέρει άμεσα αναβάθμιση της ποιότητας ηλεκτροδότησης, όπως είναι η σταθεροποίηση των τάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider