Elpedison: Εκτίναξη πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Elpedison: Εκτίναξη πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας
Χάρις στην ενίσχυση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και την πρόσφατη αναβάθμιση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη.

Απτά αποτελέσματα είχε η ολοένα μεγαλύτερη ενίσχυση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη, στον κύκλο εργασιών καθώς και στη λειτουργική κερδοφορία της Elpedison κατά το 2ο τρίμηνο του έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα EBITDA της θυγατρικής των ΕΛΠΕ (50%) και της ιταλικής Edison (50%) σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το 2 τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 97% και αγγίζοντας τα 21 εκατ. ευρώ, από 11 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Μία επίδοση που προήλθε από την αύξηση κατά 95% των πωλήσεων, η οποία διαμορφώθηκε στα 235 εκατ., από 121 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κινητήριος μοχλός για τις παραπάνω επιδόσεις αποτέλεσε η άνοδος κατά 1.054 MWh (μεγαβατώρες) το 2ο τρίμηνο της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, καθώς το αέριο καύσιμο διευρύνει το μερίδιό του στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 28% η παραγωγής ρεύματος από τις μονάδες της εταιρείας, η οποία διαμορφώθηκε στις 954 MWh (μεγαβατώρες).

Πέρα από την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής, ώθηση στην ενίσχυση των πωλήσεων έδωσε και η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος κατά το 2ο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, οι δύο αυτοί παράγοντες μπόρεσαν να υπερκεράσουν την αύξηση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων και των διεθνών τιμών του καυσίμου, που σημειώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναβάθμιση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη

Πέρα από τις παραπάνω ευνοϊκές συνθήκες, που ισχύουν για όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς φυσικού αερίου, ένας ακόμη λόγος για την κατακόρυφη βελτίωση των μεγεθών της Elpedison είναι και η πρόσφατη αναβάθμιση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η αναβάθμιση βελτίωσε την απόδοση της μονάδας, συμβάλλοντας ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2021 στην αύξηση των EBITDA της Elpedison κατά 37%.

Η επένδυση της Elpedison άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ και είχε ως στόχο όχι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ, αλλά να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του σταθμού προς την κατεύθυνση της ευελιξίας και της απόδοσης, χαρακτηριστικά που είναι ζητούμενα και αμείβονται από τις χονδρεμπορικές αγορές του Target Model. Έτσι, μπορεί πλέον να αξιοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό το νέο οικονομικό μοντέλο δραστηριοποίησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Αύξηση EBITDA 60% το 1ο εξάμηνο

Οι επιδόσεις του 2ου τριμήνου είχαν ως αποτέλεσμα το 1ο εξάμηνο να «κλείσει» για την Elpedison με αύξηση κατά 50% των πωλήσεων, στα 456 εκατ. ευρώ, από 305 εκατ. το πρώτο μισό της προηγούμενης χρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος, η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 60% το πρώτο εξάμηνο, με τα EBITDA να αγγίζουν τα 44 εκατ. ευρώ, από 28 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Elpedison για το 2020, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της εταιρείας στα τέλη Ιουλίου, τα αποτελέσματα της θυγατρικής των ΕΛΠΕ και Edison πέρασαν πέρυσι σε θετικό πρόσημο, έναντι της ζημιογόνου χρήσης του 2019. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία «έκλεισε» το προηγούμενο έτος με κέρδη 14,75 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 14 εκατ. το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider