Πολλαπλασιάζονται οι μονόκεροι στην Ευρώπη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλαπλασιάζονται οι μονόκεροι στην Ευρώπη
H Ευρώπη ξεπέρασε την Κίνα σε εταιρείες Unicorns - Κερδίζει έδαφος και σε χρηματοδοτήσεις η ευρωπαϊκή ήπειρος.

Την δεύτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών - «μονόκερων» (unicorns), των νεοφυών δηλαδή επιχειρήσεων με αξία άνω του $1 δισ, κατακτά η Γηραιά Ήπειρος το 2021, έχοντας δημιουργήσει ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους 72 νέες τέτοιες εταιρείες. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από τον μέχρι χθες διεκδικητή της δεύτερης θέσης παγκοσμίως, την Κίνα - επί κινεζικού εδάφους δημιουργήθηκαν 22 εταιρείες μονόκεροι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρόσφατα στοιχεία της Dealroom κι έρχονται να επισφραγίσουν τον δυναμισμό που αποκτά το νεοφυές οικοσύστημα της περιοχής, αφού για πρώτη φορά από το 2016 καταφέρνει να προηγηθεί της ασιατικής χώρας.

Την ευρωπαϊκή δυναμική στο startup οικοσύστημα υπογραμμίζει και το γεγονός ότι από τις 170 πόλεις του κόσμου, που θεωρούνται ως κατεξοχήν γενέτειρες «μονόκερων», οι 65 είναι στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή ήπειρος αποδεικνύεται και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για επενδύσεις VC παγκοσμίως, έχοντας προσελκύσει επενδύσεις €49 δισ. μέχρι σήμερα από τις αρχές τους έτους, ξεπερνώντας τόσο την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας όσο και τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα

Η περιοχή ωστόσο με τη μεγαλύτερη παραγωγή μονόκερων ωστόσο παραμένει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μόνο φέτος 275 «μονόκερους» από τους 444 που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως - σχεδόν όσους η Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Από το 1990, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει 296 εταιρείες αξίας άνω του $1 δισ., η Κίνα συνολικά 276, ενώ οι ΗΠΑ 1.000+ μονόκερους.

Οι ευρωπαϊκές γενέτειρες μονόκερων

Όσο για τις χώρες που εδρεύουν οι περισσότεροι μονόκεροι για φέτος στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία (20) ακολουθεί η Γερμανία (14) και έπεται η Γαλλία (10) και η Σουηδία (4). Αξιοσημείωτη θέση στην ευρύτερη περιοχή ΕΜΕΑ έχει και το Ισραήλ το οποίο έχει παράξει περί τις 15 εταιρείες μονόκερους μόνο φέτος.

Ιστορικά υψηλά και σε χρηματοδοτήσεις

Στην περίπτωση της Ευρώπης, ιστορικά υψηλά ήταν και τα επίπεδα χρηματοδότησης από πλευράς επιχειρηματικών κεφαλαίων Venture Capitals (VCs) το 1ο εξάμηνο του 2021 με τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των επενδυτικών πόρων το εξεταζόμενο διάστημα του 2021. Ποσοστιαία, οι ευρωπαϊκές startups απέσπασαν το 20% του παγκόσμιου κεφαλαίου, από περίπου 14% την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι η χρηματοδότηση διασπείρεται πλέον και εκτός των τριών κορυφαίων οικονομιών: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία. «Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε σημείο καμπής. Το τεχνολογικό οικοσύστημα ωριμάζει και κλείνει το χάσμα με τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό ανάπτυξης, που βιώνουμε, να είναι πλέον άνευ προηγουμένου», αναφέρουν οι αναλυτές της Dealroom.

Οι μεγάλοι εργοδότες

Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα η ανάπτυξη ενός υγειούς νεοφυούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος συμβάλλει αισθητά και στη βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεδομένου ότι τέτοιου τύπου εταιρείες αποτελούν μεγαλοεργοδότες - για την ακρίβεια υπάρχουν σήμερα ανοιχτές 70.596 θέσεις εργασίας παγκοσμίως σε τέτοιου τύπου εταιρείες, σύμφωνα με την Dealroom.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Xρονιά – ρεκόρ το 2021 για τις επενδύσεις σε startups κρυπτονομισμάτων

Έντονη κινητικότητα κι επενδύσεις στην ελληνική startup σκηνή

Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις startups του blockchain στο β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider