«Χρυσό» παίρνουν οι προμήθειες στα έσοδα των τραπεζών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσό» παίρνουν οι προμήθειες στα έσοδα των τραπεζών
Η πανδημική κρίση ενέτεινε και επιτάχυνε τη στροφή προς εργασίες που αποφέρουν προμήθειες. Μεγάλη η συμβολή της χρήσης των ψηφιακών τραπεζικών καναλιών. Ποια είναι η τάση που έδειξαν τα αποτελέσματα Πειραιώς και Εθνικής.

Τη στροφή των τραπεζών προς την πηγή εσόδων από προμήθειες, ενέτεινε και επιτάχυνε η πανδημική κρίση, με μεγάλη τη συμβολή της χρήσης των ψηφιακών τραπεζικών καναλιών. Παράλληλα, υπέρ της αύξησης των εσόδων από προμήθειες λειτουργούν η αύξηση των νέων εκταμιεύσεων δανείων, των εργασιών διαχείρισης κεφαλαίων, των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών αλλά και εργασιών στους τομείς κίνησης κεφαλαίων και μέσων πληρωμών.

Την τάση «εκτίναξης» των εσόδων από προμήθειες – παρά το ότι η οικονομία βρισκόταν σε lockdown μέχρι τις αρχές Μαΐου - έδειξαν τα αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο 2021 που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα.
Για την Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το β΄ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε ετήσια βάση, επίδοση που σηματοδοτεί το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο για την Πειραιώς σε επαναλαμβανόμενη βάση. Βασικοί συντελεστές της αύξησης αυτής ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια, η κίνηση κεφαλαίων, οι πιστωτικές κάρτες και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων. Τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό του ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 0,54% το β΄ τρίμηνο 2021, (+12 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση), με το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες. Στο σύνολο του α΄ εξαμήνου 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 177 εκατ. ευρώ, 17% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Τρ. Πειραιώς προς αναλυτές και επενδυτές, στο α΄ εξάμηνο η Τράπεζα αποκόμισε 32 εκατ. ευρώ προμήθειες από μεταφορές επενδυτικών κεφαλαίων, 30 εκατ. ευρώ από κάρτες, 29 εκατ. ευρώ από δάνεια και 21 εκατ. ευρώ από τραπεζοασφάλειες. Αυτές ήταν κυρίως οι πηγές στο σύνολο των εσόδων των 177 εκατ. ευρώ από προμήθειες, με την Τράπεζα να εκτιμά ότι οι εργασίες διαχείρισης κεφαλαίων (asset management), διατραπεζικής (IB) και διαμεσολάβησης (brokerage), καθώς και τραπεζοασφαλειών (bancassurance) αποτελούν τους τομείς που υπόσχονται τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένης της χαμηλής διείσδυσης στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας, μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου 2021 είχε περάσει σε αυτά το 96% των τραπεζικών συναλλαγών, ενώ ο μέσος αριθμός χρηστών που συναλλάσσονται ψηφιακά με την Τράπεζα ξεπέρασε το α΄ εξάμηνο τους 600.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Για την Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 130 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2021, ενισχυμένα κατά 10,2% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των προμηθειών από τα ψηφιακά κανάλια (+22,3% σε ετήσια βάση) και των υπηρεσιών διαμεσολάβησης (+10,9% σε ετήσια βάση), καθώς και της εντυπωσιακής ενίσχυσης των προμηθειών από δάνεια Εταιρικής Τραπεζικής (+59,0% σε ετήσια βάση). Σε επίπεδο β΄ τριμήνου, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 4,1% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις ισχυρές χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μέσω των ψηφιακών δικτύων της Τράπεζας, αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση. Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της ΕΤΕ προς αναλυτές/επενδυτές, από τα 35,4 εκατομμύρια το β΄ εξάμηνο του 2020 (πρώτο lockdown), το πλήθος των ψηφιακών συναλλαγών έφτασε τα 41,4 εκατομμύρια το β΄ εξάμηνο 2021. Οι συναλλαγές μέσω e-banking αυξήθηκαν κατά 34%, από τα 14,2 στα 19,1 εκατομμύρια, οι συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και κέντρα αυτόματων πληρωμών (APS) αυξήθηκαν κατά 15%, από τα 18,1 στα 20,9 εκατομμύρια, ενώ οι συναλλαγές στο κατάστημα μειώθηκαν κατά 52%, στο 1,5 από 3,1 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider