Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις ελλείψεις μικροτσίπ στην αυτοκινοβιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις ελλείψεις μικροτσίπ στην αυτοκινοβιομηχανία
Οι τιμές των χρησιμοποιημένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν αυξηθεί περισσότερο από 45% τον Ιούνιο.

Παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ έχει επιβαρύνει σημαντικά την παραγωγή αυτοκινήτων και έχει ανεβάσει τόσο τις τιμές στα αυτοκίνητα από «δεύτερο χέρι», όσο και τις μετοχές των εταιρειών της second hand αγοράς.

Συγκεκριμένα, το CNBC αναφέρει πως οι τιμές των χρησιμοποιημένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν αυξηθεί περισσότερο από 45% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Κάτι που έχει θετικό αποτέλεσμα στις μετοχές των εταιρειών που επισκευάζουν και αναβαθμίζουν οχήματα, όπως η Advanced Auto Parts, η AutoZone, η AutoNation και η O’Reilly Automotive, οι οποίες όλες κατέγραψαν ανοδικά ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι αναλυτές αναβάθμισαν την Advance Auto Parts σε «strong buy», ενώ η μετοχή της O’Reilly έχει σημειώσει άνοδο 11% μέσα στον μήνα, καταγράφοντας το υψηλότερο ρεκόρ τη Δευτέρα.

Οι παραδοσιακές βιομηχανίες στον αντίποδα

Η Nissan «δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη» για τη συνεχιζόμενη έλλειψη των μικροτσίπ, δήλωσε σχετικά ο CEO της εταιρείας Makoto Uchida, ο οποίος τονίζει πως το ζήτημα πρέπει σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο.

Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάιο πως περιμένει να κατασκευάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο λιγότερα αυτοκίνητα το 2021, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων. Ενώ είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες στο δεύτερο μισό του έτους.

«Αναγνωρίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση... δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» πρόσθεσε ο Uchida.

Την ίδια ώρα και o CEO της Apple, Tim Cook δήλωσε την Τρίτη πως η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει τα βασικά προϊόντα - μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για την φόρτιση των iPhone και τα iPad.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι ελλείψεις των μικροτσίπ έχει ξεπεράσει τις βιομηχανίες τεχνολογίας και αυτοκινήτου, οι οποίες ήταν οι πρώτες που επλήγησαν και πλέον επηρεάζει αρνητικά και άλλους κλάδους παραδοσιακής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνουν οι ελλείψεις στην αγορά των μικροτσίπ - Τηλεοράσεις και οθόνες OLED στο στόχαστρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider