EDPR: Εισέρχεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με χαρτοφυλάκιο 544MW

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EDPR: Εισέρχεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με χαρτοφυλάκιο 544MW
Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχωρά στην απόκτηση αιολικού και ηλιακού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 544MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχωρά στην απόκτηση αιολικού και ηλιακού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 544MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Vento Ludens και Wind2 συνολικού ύψους έως 71 εκατ. λίρες, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς επίτευξης προκαθορισμένων ορόσημων για κάθε έργο.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από ένα λειτουργικό αιολικό πάρκο ισχύος 5MW, που ανατέθηκε το 2012 με σταθερή τιμή πώλησης (feed in tariff) για 20 χρόνια, από αιολικά έργα ισχύος 192MW σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία θα συμμετάσχουν στους επερχόμενους γύρους CfD και στην ιδιωτική αγορά PPA του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025. Αποτελείται επίσης από 347MW έργων υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων 229MW αιολικής ενέργειας και 118MW ηλιακής ενέργειας.

Ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables, δήλωσε: «Οι συμφωνίες που έχουμε συνάψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μας σχεδίου για την περίοδο 2021-25, αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας “παλιός γνωστός” για την EDPR, καθώς αναπτύσσουμε υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα εδώ και χρόνια. H είσοδος στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγει ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων, για να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε την εταιρεία μας. Το ΗΒ αποτελεί μια βασική αγορά για εμάς και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες, που προσθέτουν αξία και ενισχύουν την ηγετική μας θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαμηλό προφίλ κινδύνου και αποτελεί μία αγορά ενέργειας σημαντικού μεγέθους, της τάξεως των c.325 TWh, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΗΒ ανακοίνωσε έναν στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και έχει επισημάνει ότι από το 2021 και μετά τόσο ο χερσαίος άνεμος όσο και ο ηλιακός θα μπορούν να συμμετέχουν στους γύρους CfD, οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια έως το 2030. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ιδιαιτέρως ρευστή αγορά και διαθέτει μία από τις πιο ανεπτυγμένες αγορές PPA στην Ευρώπη, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στην EDPR να εδραιώσει τη παρουσία της στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα σημαντικό και τεχνολογικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Παρέχει επίσης μια έμπειρη ομάδα ανάπτυξης, που θα επικεντρωθεί σε πρόσθετες ευκαιρίες που θα ανακύψουν στη χώρα.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο αυτό ενισχύει τη συνολική παρουσία της EDPR στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαφοροποιώντας και συμπληρώνοντας την ήδη μακρά παρουσία της σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, διαθέτοντας επί του παρόντος υπό κατασκευή υπεράκτια ακαθάριστη παραγωγική ικανότητα της τάξεως του 1 GW και 0,9 GW υπό ανάπτυξη, μέσω της Ocean Winds.

Η είσοδος της EDPR στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου 2021-25, το οποίο παρέχει διαφοροποίηση και δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύοντας περαιτέρω τη παγκόσμια ηγετική θέση της EDPR στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider