Ζημιές 140 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ από τους λιγνίτες στο α' εξάμηνο του Target Model

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ζημιές 140 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ από τους λιγνίτες στο α' εξάμηνο του Target Model
Σύμφωνα με το Market Reform Plan, δηλαδή τον «οδικό χάρτη» μεταρρυθμίσεων των χονδρεμπορικών αγορών, στο ίδιο διάστημα ούτε οι μονάδες αερίου μπόρεσαν να καλύψουν όλες τις δαπάνες τους, παρουσιάζοντας έτσι στο σύνολό τους αρνητικό οικονομικό «ισοζύγιο» 27,7 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο «ζωής» του Target Model, καμία κατηγορία ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με ορυκτό καύσιμο δεν μπόρεσε από τα έσοδα από τις χονδρεμπορικές αγορές του Target Model να καλύψει τα κόστη λειτουργίας, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση που περιλαμβάνεται στο Market Reform Plan, δηλαδή στον «οδικό χάρτη» των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών.

Επομένως, σύμφωνα με την ανάλυση, όλες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες «έγραψαν» ζημίες στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Ωστόσο, αισθητά μεγαλύτερη ήταν η οικονομική «τρύπα» των λιγνιτικών σταθμών, με δεδομένο πως είναι πιο ρυπογόγονες από τους σταθμούς φυσικού αερίου και επομένως τα κόστη λειτουργίας τους επιβαρύνονται περισσότερο από τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων.

Ως συνέπεια, η ΔΕΗ μπόρεσε να ανακτήσει ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, από την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής στις χονδρεμπορικές αγορές. Κάτι που, σύμφωνα με την ανάλυση, είχε ως αποτέλεσμα οι λιγνίτες να «βάλουν μέσα» την επιχείρηση περί τα 140 εκατ. ευρώ, στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το Market Reform Plan θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο της ελληνικής πρότασης, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποζημίωσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι την απόσυρσή τους, αλλά και ενός μηχανισμού αμοιβής των μονάδων φυσικού αερίου (Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος), ο οποίος θα τον διαδεχθεί από το 2024.

Ο «οδικός χάρτης» εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελή Κάπρο, έπειτα από σχετική ανάθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ το προσχέδιό του έχει ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο τέθηκε παράλληλα σε σύντομη διαβούλευση από την Παρασκευή από τη ΡΑΕ, πριν από την κύρια διαβούλευση που θα διενεργηθεί από την Κομισιόν. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαβούλευσης, η Αρχή διοργανώνει την Τετάρτη ημερίδα για την παρουσίασή του.

Ανάκτηση μόλις 40% των δαπανών

Οι υπολογισμοί του Market Reform Plan επιβεβαιώνουν τη θέση της ΔΕΗ, ότι από καθαρά οικονομική άποψη θα έπρεπε να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση, όπως έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Ωστόσο, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφοδοσίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η λύση που προκρίνεται είναι οι λιγνιτικές μονάδες να μην τεθούν εκτός λειτουργίας, αλλά εκτός χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να επανυποβάλει πρόταση στην Κομισιόν, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται για να διατηρήσει σε επιφυλακή το λιγνιτικό της χαρτοφυλάκιο έως το 2023. Αμοιβή που θα επιτρέπει στην επιχείρηση, χωρίς να ζημιώνεται οικονομικά, να διατηρεί τους σταθμούς αυτούς έτοιμους ανά πάσα στιγμή να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, για να καλύψει τυχόν αιχμές της ζήτησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα έσοδα των λιγνιτικών μονάδων από τη συμμετοχή στις αγορές του Target Model κάλυψαν μόλις το 40% των δαπανών τους. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μονάδα αποκόμισε στο εξάμηνο από τη χονδρεμπορική για την παραγωγή της περίπου 66,2 ανά λιγνιτική μεγαβατώρα (MWh).

Την ίδια στιγμή, αν ληφθούν υπόψη όλες οι δαπάνες παραγωγής (όπως κόστη καυσίμου και λειτουργίας), η ζημία ανήλθε σε 22,3 ευρώ ανά λιγνιτική μεγαβατώρα. Αν μάλιστα συνυπολογισθούν η απόσβεση του εγκατεστημένου κεφαλαίου και οι χρηματοδοτικές δαπάνες, τότε η απώλεια για τη λιγντική παραγωγή άγγιξε τα 140 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση.

Αρνητικό «ισοζύγιο» και για τις μονάδες αερίου

Με βάση το Market Reform Plan, ζημιογόνος ήταν η λειτουργία και για το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι ζημίες ήταν μικρότερες, καθώς ανήλθαν σε 27,7 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση την ανάλυση, για τη συγκεκριμένη κατηγορία θερμοηλεκτρικής παραγωγής, τα έσοδα από τις αγορές υπερκέρασαν τα κόστη λειτουργίας των συγκεκριμένων σταθμών. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να καλύψουν και το κόστος απόσβεσης κεφαλαίου, με συνέπεια αν συνυπολογισθεί και αυτό να προκύψει ζημιογόνος λειτουργία.

Ειδικότερα, οι μονάδες αερίου είχαν έσοδα 83,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που οι συνολικές δαπάνες τους ανήλθαν σε 86,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επομένως, εμφάνισαν ζημία 3,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:45

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

21:28

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

21:14

Καλαφάτης: Δέσμευση της κυβέρνησης η ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

20:41

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

20:04

Συρία: Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις οργισμένες κινητοποιήσεις στη πόλη Σουέιντα

19:58

Γλυπτά Παρθενώνα: Κοντά στη «φόρμουλα» για την επιστροφή τους

19:47

Μουντιάλ: Με Μπαπέ... οδηγό για το back to back η Γαλλία

19:38

Ανδρουλάκης: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ, όχι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελιτισμό της ΝΔ

19:31

Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσά υψηλότερα των 60 ευρώ

19:12

Την Τρίπολη θα επισκεφθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:00

Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς

18:54

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής

18:39

Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

18:05

Παναγιωτόπουλος: Το μήνυμα είναι ότι «θα δυναμώσουμε και άλλο»

17:50

Νότια Αφρική: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ από πλημμύρα

17:34

Χατζηδάκης: Με επιδότηση απασχόλησης 68.000 νέες θέσεις εργασίας

17:19

Nτερ Λάιεν: Ενεργειακά είμαστε ασφαλείς για το χειμώνα

17:01

Γαλλία: Ανησυχία από τα ενδεχόμενα μπλακάουτ για εξοικονόμηση ενέργειας

16:43

DW: «Άξονα του ευρωπαϊκού νότου» επιδιώκει η Τζόρτζια Μελόνι

16:23

Συνελήφθη 24χρονος που συμμετείχε σε επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έξω από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

16:13

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου

16:03

ΣΥΡΙΖΑ: Να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει η κυβέρνηση αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

15:42

ΟΠΕΚ+: Παραμένει στην υπάρχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου

15:22

Ινδονησία: Οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 2.000 κατοίκους λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νήσο Ιάβα

15:07

Meteo: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα κυρίως στα δυτικά και περιοδικά αυξημένες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα

14:55

Γερμανία: Στα ύψη οι τιμές ρεύματος τον Ιανουάριο

14:47

ΚΚΕ: Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει το ΚΚΕ

14:41

Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Σταϊκούρας για τη συνεδρίαση του Eurogroup

14:37

Τσίπρας: Θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία

14:28

Ιταλία: Nέα σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Σικελία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσίνα