Πρώτο βήμα για τη διαδικασία έγκρισης του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτο βήμα για τη διαδικασία έγκρισης του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας
Στις Βρυξέλλες έστειλε το ΥΠΕΝ το προσχέδιο του πλάνου μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πλαισιώσει την πρόταση προς την DG Comp.

Προχωρά ο πρώτος πυλώνας της διαδικασίας για τη θέσπιση του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε στην Κομισιόν το προσχέδιο του πλάνου μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοσθούν στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (Market Reform Plan).

Το Market Reform Plan θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο της ελληνικής πρότασης, για τη δημιουργία ενός σχήματος αποζημίωσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι την απόσυρσή τους (δηλαδή μέχρι το 2023), ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή «ετοιμοπόλεμες» για να καλύψουν αυξημένες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, με την αποστολή του draft μπαίνει στις ράγες η οριστικοποίησή του, φέρνοντας και πιο κοντά την υποβολή της ελληνικής πρότασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά και η Κομισιόν έχουν καταλήξει σε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας θα είναι έτοιμος έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επομένως, θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς και για μία διετία.

Αμοιβή για την επιφυλακή των λιγνιτών

Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, το Market Reform Plan θα τεθεί σε διαβούλευση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τέσσερις μήνες, ξεκινώντας από τον Ιούλιο και αφότου ενσωματωθούν στο προσχέδιο οι παρατηρήσεις της Κομισιόν. Στη συνέχεια, και με βάση τα σχόλια που θα διατυπωθούν στη διαβούλευση, θα διαμορφωθεί η τελική εκδοχή του από την Κομισιόν, δρομολογώντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα προκριθούν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έχει γράψει το Insider, λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι ζημιογόνος για τη ΔΕΗ. Κατά συνέπεια, από καθαρά οικονομική άποψη, η επιχείρηση θα έπρεπε να επισπεύσει την απόσυρσή τους.

Μία τέτοια απόφαση, ωστόσο, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφοδοσίας των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έως ότου τεθούν σε λειτουργία κάποιοι από τους νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς φυσικού αερίου, που δρομολογούνται να «μπουν» στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Επομένως, ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας θα επιτρέπει να διατηρούνται σε επιφυλακή οι μονάδες επ΄ αμοιβή, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή όποτε χρειαστεί.

Μελέτη επάρκειας ισχύος

Για τη σύνταξη του Market Reform Plan εκπονήθηκε μελέτη από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελή Κάπρο, έπειτα από σχετική ανάθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Με την ολοκλήρωσή της, παραδόθηκε στο υπουργείο, το οποίο την απέστειλε στην Κομισιόν. Το πλάνο αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικά έναν «οδικό χάρτη» παρεμβάσεων στις αγορές του Target Model, και με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, ώστε να γίνει πιο εύρυθμη η λειτουργία τους.

Επομένως, για να υπάρχει έρεισμα στη θέσπιση του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας, θα πρέπει να διαφαίνεται πως, ακόμη και με αυτές τις παρεμβάσεις, οι λιγνιτικές μονάδες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να αποζημιωθούν για το κόστος λειτουργίας τους, απλώς συμμετέχοντας στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να δικαιολογείται η αμοιβή τους μέσω ενός τέτοιου Μηχανισμού, θα πρέπει επίσης να τεκμηριωθεί ότι, στην περίπτωση πρόωρης απόσυρσής τους, θα δημιουργηθεί έλλειμμα ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στο σύστημα. Γι΄ αυτό τον σκοπό, παράλληλα με το Market Reform Plan, εκπονείται από τον ΑΔΜΗΕ μία επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας ισχύος, η οποία θα πλαισιώσει επίσης την ελληνική πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποζημίωση μέσω του Μηχανισμού θα μπορούν να διεκδικήσουν επίσης και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και η απόκριση της ζήτησης. Παράλληλα, τόσο το Market Reform Plan όσο και μελέτη επάρκειας ισχύος είναι απαραίτητες και για την πρόταση για τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την εκπνοή της Στρατηγικής Εφεδρείας, αυτή τη φορά για την αποζημίωση των νέων μονάδων φυσικού αερίου που θα αναπληρώσουν το «κενό» των λιγνιτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider