Η Premia Properties, η ΑΜΚ και το «στοίχημα» της AMBROSIA CAPITAL

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Premia Properties, η ΑΜΚ και το «στοίχημα» της AMBROSIA CAPITAL
Κύριος ανάδοχος της συνδυασμένης προσφοράς η χρηματιστηριακή «boutique» με έδρα το Λονδίνο. Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία της εταιρείας ακινήτων.

Η αύξηση κεφαλαίου έως του συνολικού ποσού των 75 εκατ. ευρώ την οποία πραγματοποιεί η Premia Properties, με εισφορά ακινήτων και καταβολή μετρητών 47,5 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές αλλά και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα για την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Η οποία προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση χαρτοφυλακίου και μεγεθών, ώστε να μετεξελιχθεί προσεχώς σε μια ΑΕΕΑΠ με «δύναμη πυρός» περίπου 1 δις ευρώ σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, έως 32.996.676 Νέες Μετοχές θα διατεθούν με καταβολή μετρητών, με τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ ανά Νέα Μετοχή, μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε Ειδικούς Επενδυτές και Ιδιώτες Επενδυτές και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε Ειδικούς Επενδυτές και Ιδιώτες Επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, θα προσδιοριστεί από την Εταιρεία και θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση, η οποία σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι η 02.08.2021 (σε περίπτωση που μετά τη λήξη της Συνδυασμένης Προσφοράς υπάρχουν αδιάθετες Νέες Μετοχές) ή η 28.07.2021 (σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αδιάθετες Νέες Μετοχές μετά το πέρας της Συνδυασμένης Προσφοράς)

Οι εγγραφές ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 23 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με την «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ», εκ των 32.996.676 Νέων Μετοχών που θα διατεθούν μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς, 60% αυτών, ήτοι έως 19.798.006 Νέες Μετοχές (συμπεριλαμβανομένων σε αυτές των Νέων Μετοχών που οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας έχουν δεσμευθεί να καλύψουν) θα διατεθούν, κατ’ αρχάς, μέσω της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, ενώ το υπόλοιπο 40% αυτών, ήτοι έως 13.198.670 Νέες Μετοχές, θα διατεθούν, κατ’ αρχάς, μέσω της Δημόσιας Προσφοράς.

Ωστόσο, οι εγγραφές δεν είναι μια πρόκληση μόνο για την Premia, αλλά και ένα «στοίχημα» για τον Κύριο Ανάδοχο της Δημόσιας Προσφοράς ο οποίος είναι η «AMBROSIA CAPITAL HELLAS ΑΕΠΕΥ».

Η Ambrosia έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών τοποθέτησης κινητών αξιών χωρίς δέσμευση ανάληψης, για τη διαμεσολάβηση στη διάθεση 28.135.564 εκ των 32.996.676 Νέων Μετοχών με Καταβολή Μετρητών στην Τιμή Διάθεσης (1,44 ευρώ ανά μετοχή). Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των νέων μετοχών με καταβολή μετρητών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 47,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την αύξηση, ύψους έως 1,672 εκατ. ευρώ, με το ποσό των 945 χιλιάδων ευρώ να αποτελούν την προμήθεια αναδοχής, ή αλλιώς την αμοιβή της AMBROSIA CAPITAL HELLAS ΑΕΠΕΥ.

Η οποία, μόλις προ περίπου 4 μηνών, ειδικότερα στις 22 Μαρτίου του 2021, έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια λειτουργίας για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4514/2018.

Πρόκειται για μια χρηματιστηριακή τύπου… boutique, όπως χαρακτηριστικά λένε για την Ambrosia Capital στην αγορά, με έδρα το Λονδίνο και με ελληνικό προσανατολισμό, η οποία ολοένα και γίνεται ιδιαίτερα κινητική στα εγχώρια δρώμενα, υπό τη διοίκηση των κυρίων Τάσου Αστυφίδη και Σταύρου Ανάγνου.

Μάλιστα, μόλις προ ημερών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds). Ανάμεσα στα «μεγάλα ονόματα» όπως οι Goldman Sachs και HSBC (Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών) ή η Citi Global Markets Europe AG (ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών), ή οι Credit Suisse Securities, J.P. Morgan κ.α., φιγουράρουν και εγχώρια σχήματα, ανάμεσα στα οποία η Ambrosia Capital Limited.

Βέβαια, η χρηματιστηριακή συμμετείχε και παλιότερα σε έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ (σε αυτό των 650 εκατ. ευρώ), στο γκρουπ των τραπεζών και ξένων οίκων που λειτούργησαν ως από κοινού συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών σε σχέση με την προσφορά.

Και όπως είχε αναφέρει προ ολίγων μηνών το insider σε σχετικό του θέμα, το όνομα Ambrosia Capital έχει ακουστεί ως εξ αυτών που έφερναν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς και τραπεζικούς οίκους όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, π.χ. και στο πλαίσιο road shows, στην έκδοση ομολογιακού δανείου (σχεδόν 650 εκατ. ευρώ) από την Ελλάκτωρ στα τέλη του 2019-αρχές 2020, αλλά και κατά την περίοδο της μεταβίβασης μετοχικού πακέτου του Δ. Κούτρα (της Ελλάκτωρ) μετά την αποχώρησή του από τον εισηγμένο όμιλο, σε άλλες εκδόσεις διεθνών ομολόγων (Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, Frigoglass), στη συμφωνία για τη Forthnet (ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρείας στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών αυτής από τη United GROUP) αλλά και συμμετοχή σε άλλα projects στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Δικαιώνοντας όσους από τότε σημείωναν ότι θα ακούμε προσεχώς συχνότερα το όνομά της, ήρθαν και άλλες συμμετοχές σε διαδικασίες, όπως οι ομολογιακές εκδόσεις της Premia Properties, και μάλιστα ως κύριου ανάδοχου, και της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιστρέψουμε στην Premia, η εταιρεία δείχνει σταθερή στον προσανατολισμό της να συνεχίσει να υλοποιεί τα επιχειρηματικά της σχέδια με την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στο χώρο των ακινήτων. Ειδικότερα οι κατηγορίες ακινήτων στις οποίες στοχεύει είναι κυρίως (α) στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), (β) στον τομέα των εμπορικών αλυσίδων (big boxes), και (γ) σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας). Από την παρούσα Αύξηση, κατά το σκέλος που καλύπτεται με μετρητά, η Εταιρεία αναμένεται να αντλήσει έως €47,5 εκατ. (προ δαπανών έκδοσης) τα οποία θα διαθέσει κυρίως σε νέες επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα από μισθώματα αλλά και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider