Από την περιοχή του 3,75% θα ξεκινήσει το νέο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την περιοχή του 3,75% θα ξεκινήσει το νέο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ
ΔΕΗ
Το ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, ενώ αύριο Τρίτη, ξεκινάει το investor calls, και δεν αναμένεται νωρίτερα από την Πέμπτη το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Στην περιοχή του 3,75% εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η έκδοση του νέου ομολόγου Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond) της ΔΕΗ, στην τρίτη κατά σειρά έξοδο της επιχείρησης στις αγορές, η οποία θα συναρτάται με την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου περιορισμού του περιβαλλοντικού της προφίλ, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα πολύ καλό pricing.

Το ομόλογο θα έχει διάρκεια 7 ετών, με στόχο να αντληθούν 350 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα τα αξιοποιήσει η εταιρεία για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, με σκοπό την περαιτέρω μείωση του χρηματοδοτικού κόστους. Το ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, ενώ αύριο Τρίτη, ξεκινάνε τα investor calls.

H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA έχει ήδη μειωθεί στο 3,7, από 11 που ήταν το 2011. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση, ώστε η αναλογία να μειωθεί έτι περαιτέρω, στο 3,5, ορόσημο στο οποίο θα επανεξετάσει τη διανομή μερίσματος.

Άντληση 775 εκατ. με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις

Με τα δύο προηγούμενα ομόλογα βιωσιμότητας, η ΔΕΗ «σήκωσε» από την αγορά συνολικά 775 εκατ ευρώ, 650 εκατ. με την πρώτη έκδοση και 125 εκατ. με τη δεύτερη. Και στις δύο εκδόσεις, ως ρήτρα αειφορίας είχε τεθεί η μείωση των εκπομπών CO2 της επιχείρησης κατά 40% έως το τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019.

Στη νέα έκδοση, η ρήτρα θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο ότι το καινούριο ομόλογο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα καλύπτει διαφορετικό χρονικό διάστημα.

Ήδη από το πρώτο «πράσινο» ομόλογο, η ΔΕΗ είχε μπει στο επίκεντρο του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Έτσι, άρθρο των Financial Times, με θέμα την επιτυχία της παρθενικής έκδοσης της ελληνικής εταιρείας, επισήμαινε πως τα ομόλογα με «ρήτρα αειφορίας» δίνουν ξεκάθαρα εχέγγυα για τον περιβαλλοντικό «χαρακτήρα» τους.

Κι αυτό γιατί, αντί για τη χρηματοδότηση ενός συγκεκριμένου έργου, συνδέονται με έναν γενικό στόχο αειφορίας που θέτει η εκδότρια επιχείρηση για το σύνολό της δραστηριότητάς της, και τον οποίο γνωρίζει πως είναι εφικτό να πετύχει.

Μείωση του χρέους κατά 623 εκατ.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πολιτική προμήθειας καυσίμων της επιχείρησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περιέγραψε τα βήματα στα οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση, για τη μείωση των υποχρεώσεών της, τόσο προς τους πιστωτές όσο και ως προς τους προμηθευτές της.

Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση, το χρέος της ΔΕΗ (30.6.2019) ήταν 3,894 δισ. ευρώ ενώ στο α' τρίμηνο του 2021 μειώθηκε σε 3,271 δισ. (μείωση 623 εκατ. ευρώ). Στο ίδιο διάστημα τα χρέη της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, εργολάβους κλπ. ήταν 900 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 435 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider