Ελλάδα
19-06-2021 | 08:42

Τι προβλέπεται για την ίδρυση της «Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων»

Τι προβλέπεται για την ίδρυση της «Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ίδρυση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα, με απώτερο χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023, αναδεικνύεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει την έγκριση του ελληνικού σχεδίου που εγκρίθηκε για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο πλαίσιο των επικείμενων μεταρρυθμίσεων θεσπίζεται η λειτουργία ενός ενιαίου φορέα, μιας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής για τα νερά και τα λύματα (NWRA), ως υπεύθυνη για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η νέα αρχή αναμένεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και την εποπτεία του τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της πολιτικής τιμολόγησης των υδάτων σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των  υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την εν λόγω μεταρρύθμιση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ορόσημο στο οποίο η νέα Αρχή πρέπει να είναι… στελεχωμένη και εξοπλισμένη.

Ως προς τα ενδιάμεσα βήματα, σε σχετικό πίνακα αναφέρεται ως «έναρξη ισχύος νόμου για την ίδρυση και την επιχείρηση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα» το Q4 2022, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες το insider σε σχετικό του θέμα είχε αναδείξει το θέμα της δημιουργίας ενός φορέα υπό την εποπτεία του οποίου θα εισέλθουν οι εταιρείες ύδρευσης, ή καλύτερα όλο το «πακέτο» της διαχείρισης υδάτων στην χώρα μας, κάνοντας λόγο για σχετική «επιθυμία»-υπόδειξη των Βρυξελλών. Που προέτρεπαν τις εγχώριες αρχές να προχωρήσουν στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων φορέων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Μάλιστα, στο σχετικό θέμα γίνονταν αναφορά σε κάποιες λύσεις που είχαν τεθεί παλιότερα επί τάπητος προς αυτή την κατεύθυνση, είτε με τη δημιουργία μιας ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής υδάτων, στο πρότυπο άλλων ρυθμιστικών εποπτικών αρχών, είτε και με τη δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και υδάτων (ήδη υπάρχει η Ρυθμική Αρχή Ενέργειας που επιβλέπει δίκτυα και διανομή).

Μια φορά πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται ολοένα και περισσότερο να «ανοίγει την βεντάλια» της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, βάζοντας σε αυτήν και το θέμα του νερού, ενώ στην ευρωπαϊκή έκθεση μνημονεύεται η σύσταση αρχής υδάτων και λυμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.