Αλλάζει από τον Αύγουστο η ρήτρα της ΔΕΗ στα τιμολόγια ρεύματος - Νέα έκπτωση 30%

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει από τον Αύγουστο η ρήτρα της ΔΕΗ στα τιμολόγια ρεύματος - Νέα έκπτωση 30%
ΔΕΗ
Καθ΄ υπόδειξη της ΡΑΕ, η ρήτρα CO2 θα αντικατασταθεί από τις 5 Αυγούστου με μία νέα ρήτρα η οποία θα βασίζεται στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, με την αλλαγή θα μειωθεί οριακά από τα τρέχοντα επίπεδα η έξτρα χρέωση στους λογαριασμούς.

Μία καινούρια ρήτρα, που θα βασίζεται στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, θα αντικαταστήσει από τις 5 Αυγούστου τη ρήτρα CO2 που υπάρχει στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών χαμηλής τάσης και η οποία, όπως έχει γράψει το Insider, έχει ενεργοποιηθεί από τον προηγούμενο μήνα.

Όπως και η ρήτρα CO2, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (όπως ονομάζεται) θα εφαρμοσθεί στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια (Γ1, Γ1Ν) και όχι στα νέα βασικά προγράμματα για οικιακούς καταναλωτές (ΔΕΗ myHome Enter, ΔΕΗ myHome Enter+), στα οποία δεν υπάρχει ανάλογη προσαύξηση.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η αλλαγή θα επιφέρει οριακά μικρότερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, έναντι των προσαυξήσεων που προκύπτουν από τη ρήτρα CO2 και οι οποίες αντιστοιχούν σε επιβαρύνσεις της τάξης του 5-7%. Επίσης, η νέα χρέωση θα ισχύσει και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ21, Γ22 και Γ23).

Νέα Έκπτωση Ενέργειας 30%

Η αντικατάσταση γίνεται καθ΄ υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία ζήτησε την αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού της σχετικής προσαύξησης από τη ΔΕΗ. Σημαντικός λόγος για τη ΡΑΕ ήταν να εναρμονισθεί αυτός ο τρόπος με τις μεθόδους προσδιορισμού που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι προμηθευτές ρεύματος για την ίδια χρέωση, και οι οποίες βασίζονται στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, ώστε να είναι εύκολα συγκρίσιμες οι σχετικές επιβαρύνσεις. Μάλιστα, με βάση πληροφορίες, το θέμα ετέθη και στη συνάντηση που, όπως έγραψε χθες το Insider, είχε η ΡΑΕ με την εταιρεία στα τέλη Μαΐου.

Η νέα Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας βασίζεται σε μία μαθηματική «φόρμουλα» που περιλαμβάνει την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του προηγούμενου μήνα, δηλαδή τον μέσο όρο της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατά τον μήνα που προηγήθηκε του υπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, αν και παραμένουν ίδιες οι ονομαστικές τιμές των τιμολογίων, με την εφαρμογή της νέας ρήτρας, δηλαδή από τις 5 Αυγούστου, θα τεθεί σε ισχύ μία επίσης καινούρια έκπτωση, η Έκπτωση Ενέργειας 30% επί της χρέωσης για τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε ο πελάτης.

Μικρότερες προσαυξήσεις

Ως αποτέλεσμα, η επιβάρυνση που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο θα απομειώνεται σημαντικά από την έκπτωση ενέργειας 30%, με συνέπεια να αναπροσαρμόζεται σημαντικά προς τα κάτω το έξτρα ποσό που θα καλείται να καταβάλλει ο καταναλωτής. Μάλιστα, το «καθαρό» ισοζύγιο θα είναι ελαφρώς μικρότερο από την προσαύξηση που προκαλεί η υφιστάμενη ρήτρα CO2.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας, για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 και για Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), η ρήτρα σε συνδυασμό με την έκπτωση ενέργειας θα επιφέρουν μία έξτρα επιβάρυνση της τάξης των 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στην ίδια περίπτωση, η ρήτρα CO2 θα επέφερε αύξηση περίπου 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στον λογαριασμό.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε αυτό το παράδειγμα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς έχει ληφθεί αρκετά παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα, υποθέτοντας πως θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά το επόμενο διάστημα. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η μέση τιμή της ΤΕΑ ήταν 57,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παρέμβαση της ΡΑΕ για τις ρήτρες

Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε χθες το Insider, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δρομολογεί τη λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή των ρητρών, ώστε να αποτρέπονται τεράστιες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς από την ενεργοποίησή τους. Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια, ώστε υπογράφοντας ένας καταναλωτής νέο συμβόλαιο με οποιονδήποτε πάροχο, να μπορεί εύκολα να εκτιμήσει ποιο είναι το μέγιστο όριο που μπορεί να φτάσει η αντίστοιχη επιβάρυνση στον λογαριασμό του.

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από όλες τις εταιρείες στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις ρήτρες που χρησιμοποιούν, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους παρόχους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως εκτιμά η Αρχή, πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο θα έχει καταλήξει στα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ, προχωρώντας στις σχετικές αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider