Η Αττική στον «αστερισμό» των αναπλάσεων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αττική στον «αστερισμό» των αναπλάσεων
Αλλάζει «πρόσωπο» η Αθηναϊκή Ριβιέρα και το παραλιακό μέτωπο 70 χλμ. της Αττικής από Πειραιά έως το Σούνιο. Οι μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη που αλλάζουν την εικόνα της. Από ποδηλατόδρομους μέχρι ξενοδοχεία.

Φαίνεται ότι οι αναπλάσεις/παρεμβάσεις/αναπτύξεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, στην Αττική δεν αποτελούν απλά ένα παροδικό φαινόμενο, μία-δύο μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά αποκτούν μαζικότερο χαρακτήρα και… έχουν έρθει για να μείνουν. Και μαζί για να αλλάξουν το «πρόσωπο» της Αττικής και της Αθηναϊκής Ριβιέρα, που μάλλον προσεχώς θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Αττική Ριβιέρα» στο πλαίσιο παρεμβάσεων ύψους 3-4 δις ευρώ.

Ως γνωστόν, τη δημιουργία ενιαίου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, μήκους 22 χιλιομέτρων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως τη Βουλιαγμένη, εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Η ανάπλαση περιλαμβάνει παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης αναβάθμισης της περιοχής του παραλιακού μετώπου και των οκτώ παράκτιων δήμων, με το σχέδιο να περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος. Πρόκειται για έργο τεράστιας σημασίας -ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»- που στοχεύει να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και να αποτελέσει ένα βήμα προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον, για ένα σχέδιο που θα δίνει, πρόσβαση στην θάλασσα σε όλους τους κατοίκους του παραλιακού μετώπου από το Σούνιο ως τον Πειραιά, αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες παραβάσεις και τα έργα που θα αναπτυχθούν στην περίφημη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», ή μάλλον, καλύτερα πλέον «Αττική Ριβιέρα».

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ενιαίος ποδηλατόδρομος - πεζοδρόμος, μήκους 22 χιλιομέτρων που θα συνδέει το ΣΕΦ με τη Βουλιαγμένη, δίνοντας τη δυνατότητα, στους πολίτες «να κάνουν ποδήλατο, βόλτα, καθώς η ποιότητα ζωής είναι τεράστιας σημασίας για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας» όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, μήκους 48 χιλιομέτρων, προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση. Επίσης, θα επεκταθεί η διαδρομή ποδηλάτου προς το Καλλιμάρμαρο και το κέντρο της Αθήνας, ώστε να συνδεθεί με τον ποδηλατόδρομο Κηφισιά - Φάληρο. Σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων

Τα έργα αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» με τις μεγάλες παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή θα ξεκινήσουν άμεσα. Τέτοιες είναι η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, του ΣΕΦ με τον αθλητικό περιβάλλοντα χώρο, η Μαρίνα Φλοίσβου, η Μαρίνα Αλίμου, η ανάπλαση του Ελληνικού, η επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας, η Μαρίνα Βουλιαγμένης κ.α., σε συνδυασμό με άλλες πιο μικρές ιδιωτικές αναπτύξεις σε όλο το μέτωπο από Πειραιά έως Σούνιο.

Ωστόσο, οι αναπλάσεις δεν αφορούν μόνο στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και της Αττικής. Οι προθέσεις για αναπλάσεις και αναβαθμίσεις σε Πάρνηθα και Κτήμα Τατοΐου, η περίφημη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό/Ελαιώνα και Λ. Αλεξάνδρας, που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του αστικού ιστού αλλά και της προσέλκυσης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, η ανάπλαση του Λυκαβηττού (πρόσφατα ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ Δήμου Αθηναίου και ΕΤΑΔ), η προωθούμενη «Πολιτεία Καινοτομίας» (ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας «ΧΡΩΠΕΙ»), μέχρι τα σχέδια για δημιουργία «κυβερνητικού πάρκο» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ (με τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών 9 υπουργείων), η παρέμβαση στο ΟΑΚΑ (έχει ως σκοπό την επισκευή, συντήρηση, ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων) είναι κάποιες από τις κινήσεις που μπορούν, σε βάθος χρόνου, να αλλάξουν την εικόνα της πόλης και ευρύτερα της Αττικής.

Επιπρόσθετα, έχουμε να κάνουμε με παρεμβάσεις που, πέραν του ότι μεταμορφώνουν το πρόσωπο ολόκληρων περιοχών και μετώπων, προς όφελος των πολιτών, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά αφενός στην τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και αφετέρου να φέρουν στο προσκήνιο της ζήτησης περιοχές που μέχρι τώρα θεωρούνταν «ξεχασμένες». Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι συνήθως οι αναπλάσεις τέτοιου μεγέθους αποτελούν περίπλοκα εγχειρήματα, με προσωρινή όχληση λόγω του μεγέθους των εργασιών, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει σχεδιασμούς, αλλά στο πεδίο της υλοποίησης φτάνουν λίγα έργα. Πλην όμως, στην παρούσα συγκυρία φαίνεται ότι δρομολογούνται σημαντικές αναπτύξεις και αναπλάσεις σε πολλά σημεία της Αττικής, κάποιες εκ των οποίων χρηματοδοτούνται και από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider