J&J: Καταδίκη «μαμούθ» 2,1 δισ. δολαρίων για 22 χιλ. καρκινογενέσεις λόγω του baby powder

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
J&J: Καταδίκη «μαμούθ» 2,1 δισ. δολαρίων για 22 χιλ. καρκινογενέσεις λόγω του baby powder
Η εταιρεία είχε αιτηθεί στο ανώτατο δικαστήριο να επανεξετάσει την ποινή εναντίον της, μετά από την ανακοίνωση του ποσού από το ανώτατο δικαστήριο του Μισούρι πέρυσι.

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ την Τρίτη απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η Johnson & Johnson, στην απόπειρα της να αναιρέσει μια καταδικαστική απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης 2,1 δισ. δολαρίων, με την κατηγορία ότι ο αμίαντος που περιέχεται στα προϊόντα της με ταλκ, συμπεριλαμβανομένου του ταλκ για μωρά, προκάλεσε σε γυναίκες την εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του να μην ακροαστεί την υπόθεση. Οι δικαστές Samuel Alito και Brett Kavanaugh απήλλαξαν τους εαυτούς τους από αυτό το καθήκον, σύμφωνα με την απόφαση.

Η εταιρεία είχε αιτηθεί στο ανώτατο δικαστήριο να επανεξετάσει την ποινή εναντίον της, μετά από την ανακοίνωση του ποσού από το ανώτατο δικαστήριο του Μισούρι πέρυσι. Μια έφεση σε ένα πολιτειακό δικαστήριο νωρίτερα είχε μειώσει την ποινή από πάνω από 4 δισ. δολάρια.

Η διαμάχη περιείχε σκληρά νομικά πυρά εκατέρωθεν.

Η Johnson & Johnson ισχυρίστηκε πως το baby powder με βάση το ταλκ σταμάτησε να κυκλοφορεί σε ΗΠΑ και Καναδά τον Μάιο του 2020, λόγω μειωμένης ζήτησης «που προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος και ένα διαρκές μπαράζ προβολής της δικαστικής διαμάχης».

Η εταιρεία δήλωσε πως αντιμετωπίζει πάνω από 21.800 μηνύσεις για τα εν λόγω προϊόντα της.

Ο κατήγορος Ken Starr έγραψε πως η εταιρεία «γνώριζε επί δεκαετίες ότι τα ταλκ της περιείχαν αμίαντο, μια άκρως καρκινογόνο ουσία με άγνωστο επίπεδο ασφαλούς έκθεσης».

Ο ίδιος δικηγόρος, ενθαρρύνοντας τους δικαστές να απορρίψουν την έφεση, έγραψε πως: «Θα έπρεπε να προστατεύουν τους πελάτες τους αλλάζοντας το ταλκ με κορν φλάουρ, όπως οι ίδιοι οι επιστήμονες τους πρότειναν από το 1973. Αλλά το ταλκ ήταν φθηνότερο και οι αιτούντες (την έφεση) ήταν απρόθυμοι να θυσιάσουν κέρδη για ένα ασφαλέστερο προϊόν».

Σε μια ανακοίνωση της την Τρίτη, η J&J είπε πως η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου άφησε αναπάντητα πολλά νομικά ερωτήματα.

«Τα ζητήματα που τέθηκαν στο δικαστήριο σχετίζονταν με τις νομικές διαδικασίες και όχι με την ασφάλεια», σημείωσε η εταιρεία. «Δεκαετίες ανεξάρτητων επιστημονικών αξιολογήσεων επιβεβαιώνουν πως το Johnson’s Baby Powder είναι ασφαλές, δεν περιέχει αμίαντο, και δεν προκαλεί καρκίνο».

Η μετοχή της εταιρείας χάνει πλέον του 1,80%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider