Το επενδυτικό μέλλον βρίσκεται στη Θράκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το επενδυτικό μέλλον βρίσκεται στη Θράκη
Βρισκόμαστε ενδεχομένως μπροστά στη χρυσή δεκαετία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Βρισκόμαστε ενδεχομένως μπροστά στη χρυσή δεκαετία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για την περιφέρεια που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε περιοχή μείζονος γεωπολιτικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συχνές επισκέψεις ηγετικών στελεχών της Κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνουν την πρόθεση αλλά και την ανάγκη των εθνικών και των ευρωπαϊκών φορέων για την εδραίωση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης της περιοχής. Το πρότυπο αυτό θα βασίζεται κυρίως στην περαιτέρω εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και υποδομών καθώς και την αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων που, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει η ΑΜΘ σε τουρισμό και μεταφορές.

Οι υλοποιούμενες ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια, τη βιομηχανία και το real estate θα υποστηριχθούν από σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως η αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας σε συνδυασμό με το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο και την Εγνατία Οδό. Περαιτέρω, η ισχυρή οικονομική άνοδος των γειτονικών βαλκανικών χωρών αλλά και ο φυσικός πλούτος της περιοχής σε ορυκτές αλλά και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η Θράκη τα επόμενα δέκα χρόνια.

  • Ευκαιρίες στην ΑΜΘ

Στην περιφέρεια υπάρχουν πέντε καλά οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) και τρία Βιοτεχνικά Πάρκα, με δίκτυα μεταφοράς, ύδρευσης κι ενέργειας, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν νέες βιομηχανίες. Ο βαθμός της κάλυψης των αναγκών της μεταποίησης σε πρώτες ύλες ενδοπεριφερειακά είναι μεγάλος, με θετικές επιπτώσεις στην περιφερειακή προστιθέμενη αξία.

Την ίδια στιγμή, ο αγροτικός τομέας, που λόγω της ύπαρξης γαιών υψηλής παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην περιοχή, εξελίσσεται και καινοτομεί περαιτέρω, με τις υδατοκαλλιέργειες και την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών να αποτελούν σημαντικούς κλάδους ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Αναδυόμενος κλάδος της τοπικής οικονομίας με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης είναι και ο τουρισμός. Πέρα από το φυσικό πλούτο της οροσειράς της Ροδόπης και τα παγκοσμίου φήμης δέλτα των ποταμών Έβρου και Νέστου καθώς και τη λίμνης Βιστωνίδας, η ακτογραμμή μήκους 150 χλμ. από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη αποτελεί τον προορισμό επιλογής για την οικονομικά ανερχόμενη και εξαιρετικά δυναμική δεξαμενή τουριστών προερχόμενων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι νέοι κάθετοι οδικοί άξονες που ενώνουν τα παράλια της Περιφέρειας με την ευρύτερη περιοχή και κυρίως με τη Βουλγαρία συνεχώς επεκτείνονται και την φέρνουν πιο κοντά σε μια νέα υπερπολλαπλάσια δεξαμενή πληθυσμού με σημαντικά υψηλό οικονομικό προφίλ. Το φαινόμενο αυτό έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για κατοικίες και τουριστικές υποδομές, τάση που και ήδη φαίνεται να συμπαρασύρει τη ζήτηση ποιοτικών εμπορικών προορισμών και συναφών χρήσεων Χαρακτηριστικό της τάσης είναι και το ενδιαφέρον της Fraport (που ήδη εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο της Καβάλας) για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

  • Οι επενδύσεις που υλοποιούνται

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήδη υλοποιούνται πολύ σημαντικές επενδύσεις , που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τις μεταφορές, τις εξαγωγές, ενώ οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του τόπου, κοινωνικά και οικονομικά.

Η περιοχή είναι κόμβος παραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς από αυτήν περνούν τρεις βασικοί αγωγοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έργο, το οποίο περιλαμβάνει αμερικανικά κεφάλαια, προστατεύει την περιοχή, ενώ αναδεικνύει περαιτέρω τη γεωπολιτική σημασία της Θράκης.

Αξίζει να αναφερθούν, το εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ και τα σημαντικά γεωθερμικά πεδία (φυσική θερμική ενέργεια της γης) που αξιοποιούνται με στόχο τη φθηνή ενέργεια για πληθώρα επιχειρήσεων. Η ΠΑΜΘ είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ. Μάλιστα, οι ήδη υλοποιούμενες, σημαντικές επενδύσεις εκμετάλλευσής τους, όχι μόνο στηρίζουν την τοπική οικονομία αλλά αποτελούν και «εγγυητές» της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Σημειώνεται πως τόσο οι υλοποιημένες όσο και οι ενδεχόμενες νέες ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αναπτύξουν σημαντικά τα δύο αεροδρόμια (Καβάλας και Αλεξανδρούπολης), την Εγνατία Οδό και τα λιμάνια. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, τόνισε πρόσφατα πως οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης «τρέχουν» και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα οικονομικά funds, επισημαίνοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Επιπροσθέτως, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, αναφέρθηκε στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που προγραμματίζονται ή υλοποιούνται στα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Η δημιουργία της Σιδηροδρομικής Εγνατίας κόστους άνω των €10 δισ. θα συνδέσει την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη και τη Βουλγαρία ανοίγοντας νέους ορίζοντες και αγορές στην τοπική βιομηχανία αλλά και δίνοντας νέες δυνατότητες στον κλάδο των Logistics.

  • Τα παραδείγματα επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια

Πολλά και σημαντικά είναι τα παραδείγματα της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ καθώς οι προοπτικές και οι ευκαιρίες όλο και αυξάνονται. Βιομηχανίες πλαστικών και χημικών, καπνοβιομηχανίες, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά και εταιρείες-κολοσσοί στην εξόρυξη μαρμάρου, αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τον φυσικό πλούτο της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο και πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εμπορικό Πάρκο Flamingo: Μια σημαντική επένδυση στη Ξάνθη

Ένα ακόμα πετυχημένο παράδειγμα επιχειρηματικότητας στον τομέα του retail/real estate στην ΑΜΘ είναι και το εμπορικό πάρκο Θράκης, Flamingo Retail Park. Το εμπορικό πάρκο βρίσκεται δίπλα από την έξοδο της Εγνατίας Οδού προς την Ξάνθη σε ένα άμεσα προσβάσιμο σημείο για επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Εγκαινιάστηκε το 2011 και πλέον αποτελεί την πρώτη επιλογή των μεγάλων εθνικών και διεθνών αλυσίδων για τη δημιουργία “flagship” καταστημάτων που απευθύνονται στο κοινό της Θράκης αλλά και της νότιας Βουλγαρίας. Το εμπορικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 85.000 τ.μ., ενώ διαθέτει 12 βασικούς μισθωτές, όπως η υπεραγορά Σκλαβενίτη, Praktiker Nike, Adidas, H&M και άλλες γνωστές αλυσίδες ένδυσης - υπόδησης.

Οι καταναλωτές του

Το Flamingo βιώνει ένα πολύ ισχυρό come-back τόσο σε επισκέπτες όσο και σε πωλήσεις καθώς είναι ένα ανοιχτό εμπορικό πάρκο με υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους και μεγάλα, ευρύχωρα καταστήματα που λειτουργούν με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής. Χαρακτηριστικό της ελκυστικότητας και της δεσπόζουσας θέσης του Flamingo στην ευρύτερη αγορά της Θράκης είναι ότι από τον Μάρτιο του 2021 το εμπορικό πάρκο έχει πλέον πληρότητα 99%, καθώς η Adidas Hellas μίσθωσε κατάστημα επιφάνειας 550 τ.μ. για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού καταστήματος.

Είναι προφανές ότι η Θράκη βρίσκεται στην αρχή εξελίξεων που θα την φέρουν στο οικονομικό προσκήνιο. Η γεωπολιτική της θέση, οι εδραιωμένες και οι δυνητικές σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, οι πλούσιοι φυσικοί πόροι, οι υπάρχουσες υποδομές αφενός και αφετέρου τα διαθέσιμα εθνικά, κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια είναι στοιχεία που αναμένεται να δημιουργήσουν μία αλυσιδωτή προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις, την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider