Ανοίγει ο δρόμος και για τα νέα «Εξοικονομώ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος και για τα νέα «Εξοικονομώ»
Δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πληροφοριακό σύστημα που θα υποστηρίξει τα τρέχοντα αλλά και τα προγράμματα που θα έρθουν.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος για την αναβάθμιση και υποστήριξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για τα τρέχοντα προγράμματα «Εξοικονομώ», αλλά και για τα νέα, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε τρεις εταιρείες: στη «ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορικής Α.Ε.», στη «ΔΡΑΞΙΣ Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Α.Ε.» και στην «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας». Σκοπός είναι η υποστήριξη της λειτουργίας και η εποπτεία του Πληροφοριακού Συστήματος του προγράμματος επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης, τόσο για τον Β’ κύκλος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ» όσο και για το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Ο Ανάδοχος θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και βελτιώσεις, ώστε το πληροφοριακό σύστημα να είναι λειτουργικό προκειμένου να διαχειρισθεί τις αιτήσεις του προγράμματος. Επίσης, θα αναλάβει την τήρηση εγγυημένου επιπέδου υπηρεσιών υποστήριξης των ενεργών κύκλων ηλεκτρονικής υποβολής και παρακολούθησης αίτησης του προγράμματος, από την έναρξη της σύμβασης μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης συμπεριλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Διορθώσεις σφαλμάτων o Απάντηση σε απορίες και παροχή υποστήριξης
  • Βοήθεια σε αναζήτηση πληροφοριών
  • Αιτήματα για επεξεργασία δεδομένων και ανάπτυξη αναφορών
  • Βελτιστοποίηση στο λογισμικό, όπου είναι εφικτό με μικρές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η ανταπόκριση μέσω τροποποίησης υφιστάμενων Λειτουργικοτήτων

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, έρχεται νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», για το οποίο, έως το τέλος Ιουνίου, θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του, ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος τ ης χώρας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ. Όμως, καθώς τα κονδύλια δεν είναι απεριόριστα αναζητούνται και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του ΚΑΠΕ, θα μπορούσε η αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου να γίνει με αποπληρωμή της επένδυσης από το όφελος που προκύπτει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτυγχάνεται. Το πρόγραμμα "Ηλέκτρα", προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, γα την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων ξεκινά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα οφέλη των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, εκτός από τον περιορισμό των ρύπων περιλαμβάνονται η αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου και η μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ενεργειακές ανακαινίσεις στον κτιριακό τομέα κρίνονται επείγουσες, καθώς ήδη βρίσκεται υπό αναθεώρηση η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το Green Deal και τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο που αυξάνουν τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 στο 55 % σε σχέση με το 1990.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον Σεπτέμβριο «Εξοικονομώ» για κατοικίες και επιχειρήσεις

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Εγκρίθηκαν 12.579 αιτήσεις - «Ξεκλειδώνουν» δαπάνες 308,8 εκατ.

Συνέντευξη Σταϊκούρα: Μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, νέο «Εξοικονομώ» και μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider