Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates – «Τσεκάρει» retail και e-commerce

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates – «Τσεκάρει» retail και e-commerce
Ποια είναι η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου του real estate βραχίονα της Fourlis. Η «προίκα» και οι επόμενες κινήσεις.

Χαρτοφυλάκιο επτά ακινήτων, συνολικής έκτασης 177.450 τετραγωνικών μέτρων και αξίας 184,7 εκατ. ευρώ διαθέτει ο όμιλος Fourlis, μέσω της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Trade Estates, που αποτελεί τον real estate βραχίονα του γκρουπ. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται σε σχετική παρουσίαση του ομίλου, με αφορμή την ανακοίνωση μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του 2021, και ιδίως όσον αφορά στον τομέα ακινήτων, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3% ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ (ένα στη Θεσσαλονίκης 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ). Επίσης, ανήκει εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ), logistic center στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ), αλλά και logistic center στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνεται και στην παρουσίαση, οι θυγατρικές του ομίλου Fourlis θα συνεισφέρουν στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιουσιακά στοιχεία 184,7 εκατ. ευρώ. Η Trade Estates REIC θα επενδύσει καθαρά σε ποιοτικά καταστήματα λιανικής και σε υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου. Η TRADE Estates θα ενισχυθεί με την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων λιανικής από την αγορά, τα οποία μαζί με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Fourlis, θα αντιπροσωπεύουν ένα υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων που έχει, η απόκτηση νέων ιδιόκτητων ακινήτων και ο εξορθολογισμός του φορολογικού σχεδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ. Όσον αφορά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, παλιότερες εκτιμήσεις σημείωναν ότι αυτή δρομολογείται αλλά θα γίνει σε εύλογο χρονικό σημείο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα μόλις η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Housemarket Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας Ειδών Οικιακής Χρήσεως Επίπλων και Ειδών Εστίασης», η οποία λειτουργεί καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε στις 05.04.2021 η εκ νέου έναρξη των διαδικασιών της απόσχισης του Κλάδου Ακινήτων της στον οποίο περιλαμβάνονται τα ακίνητα που βρίσκονται σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα. Στις 07.05.2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε το Σχέδιο Διάσπασης δι’ απόσχισης του κλάδου ακινήτων και εισφορά αυτού στη συνιστώμενη «Trade Estates Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας». Η εύλογη αξία αποτιμήθηκε στα 67 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου επιδιώκει να τελειώσει η διαδικασία απόσχισης και εισφοράς των ακινήτων στην Trade Estates μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις του νόμου για τις ΑΕΕΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider