Ελλάκτωρ: «Κλείνει» το deal της option Μπόμπολα, «ανοίγει» θέμα αλλαγής όρων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: «Κλείνει» το deal της option Μπόμπολα, «ανοίγει» θέμα αλλαγής όρων
Η ολλανδική Reggeborgh ενημέρωσε για την επικείμενη αγορά των μετοχών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της συμφωνίας.

Η χτεσινή ανακοίνωση της Ελλάκτωρ για την επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίες που σχετίζεται με την απόκτηση του ποσοστού περίπου 12,5% του Λ. Μπόμπολα από την ολλανδική Reggeborgh, αφενός σηματοδοτεί το «κλείσιμο» μέσα στο προσεχές διάστημα μιας εκκρεμότητας που κρατάει από τον Σεπτέμβριο του 2020, αφετέρου, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες… διαφοροποιήσεις.

Κατ’ αρχάς, βέβαια, προκύπτει ότι είναι θέμα το πολύ 15 ημερών η εξάσκηση της option από πλευράς των Ολλανδών της Reggeborgh για την απόκτηση των μετοχών του Λ. Μπόμπολα (12,55%, ήτοι 26.882.023 μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ). Αυτό σημείωσε χτες η εισηγμένη για ένα θέμα που εκκρεμούσε, καθώς τη Δευτέρα 10 Μαΐου έληξε η προθεσμία για την εξάσκηση δίχως να ενεργοποιηθεί και ενώ η διεργασία είχε πάρει ήδη παράταση προ δύο μηνών. Όπως σημειώθηκε, «η Reggeborgh Invest B.V., την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, γνωστοποίησε στον αντισυμβαλλόμενό της την πρόθεσή της να αποκτήσει τις μετοχές του δικαιώματος προαίρεσης (call option shares), ήτοι 26.882.023 μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί το αργότερο τη δέκατη πέμπτη (15η) εργάσιμη ημέρα, μετά την ημερομηνία κατά την οποία θεωρείται ότι ο αντισυμβαλλόμενος της Reggeborgh έχει λάβει την προαναφερθείσα γνωστοποίηση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών σύμφωνα με το ανωτέρω Ιδιωτικό Συμφωνητικό, δηλαδή την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021». Αρα, η εν λόγω εκκρεμότητα λήγει οσονούπω, επιβεβαιώνοντας όσες πλευρές έκαναν λόγο για νέα ολιγοήμερη παράταση.

Ωστόσο, κι ενώ δεν είναι ευρέως γνωστές λεπτομέρειες του deal, είτε για την τιμή εξάσκησης (έχουν ακουστεί διάφορες φήμες, παλιότερα για επίπεδα των 2 ευρώ, πρόσφατα ο πήχης κατέβηκε στα 1,5-1,6 ευρώ αλλά πρόκειται απλά και μόνο για σενάρια και όχι για κάτι επίσημο) είτε για άλλες διεργασίες που συνοδεύουν αυτή τη συμφωνία σε σχέση με την παρουσία και τον ρόλο του κ. Μπόμπολα στον όμιλο (και σε θυγατρικές), η χτεσινή ανακοίνωση αφήνει ανοιχτές κάποιες βασικές παραμέτρους. «Εντός της τεθειμένης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προθεσμίας και κατόπιν συμφωνίας των Μερών οι παράμετροι της συναλλαγής θα οριστικοποιηθούν (όπως ο οριστικός αριθμός των μετοχών που θα πωληθούν) και μπορεί να είναι διαφορετικές από τις διειλημμένες στην ως άνω γνωστοποίηση της Reggeborgh προς τον αντισυμβαλλόμενό της», σημειώνεται σχετικά. Αναφορά που υπό μία έννοια θα μπορούσε να «φωτογραφίζει» ακόμα και το ποσοστό που τελικά μεταβιβαστεί, δηλαδή αν ο κ. Μπόμπολας τελικά κρατήσει ένα μικρό μερίδιο, όπως βέβαια και άλλους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ημέρες θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες καθώς ο όμιλος ετοιμάζεται και για την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 0,9 ευρώ ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές (έως τότε η χρηματοδότηση θα γίνει και με το ομόλογο των 50 εκατ. ευρώ), κατά συνέπεια οι μετοχικές μεταβιβάσεις, πέρα των εσωτερικών ισορροπιών, θα καθορίσουν και τη συμμετοχή (ή μη) στην επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση. Για την ιστορία, τμηματικά αλλάζουν χέρια πακέτα μετοχών και στο δίπολο Greenhill-Pemanorao, ενώ υπάρχει και συμφωνία για δυνατότητα εξάσκησης από πλευράς της Reggeborgh της option 3,1% επί του μετοχικού κεφαλαίου που φέρεται να ανήκει στον εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη.

Να σημειωθεί ότι κατά πληροφορίες ο όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται και σε νέα διαδικασία διοικητικής αναδιάρθρωσης, υπό την έννοια ότι επίκειται και διεύρυνση του υφιστάμενου 5μελούς διοικητικού συμβουλίου και στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ σενάρια μιλούν ακόμα και για αλλαγές σε «υψηλές» θέσεις του Δ.Σ. που όμως μένει να επιβεβαιωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ: Η Reggeborgh προτίθεται να εξασκήσει την option Λ. Μπόμπολα

Ελλάκτωρ: Τι «παίζει» με options, χρηματοδότηση και Εγνατία

Ελλάκτωρ: Μειώθηκε το ποσοστό των Μπάκου-Καϋμενάκη , κάτω από 5% το μερίδιο της PEMANOARO

gazzetta
gazzetta reader insider insider