Θέμα αναθεώρησης των business plans των τιτλοποιήσεων θέτουν στους Θεσμούς οι εταιρείες διαχείρισης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέμα αναθεώρησης των business plans των τιτλοποιήσεων θέτουν στους Θεσμούς οι εταιρείες διαχείρισης
Το αντικείμενο της τηλε - συνάντησης των εταιρειών διαχείρισης με τους Θεσμούς θα είναι η πρόοδος των τιτλοποιήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, η πρόοδος των διαδικασιών για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου την 1η Ιουνίου και το θέμα των πλειστηριασμών.

Θέμα αναθεώρησης των business plans που κατάρτισαν με δεδομένα προ Covid-19 για τις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, αναμένεται να θέσουν σήμερα στους Θεσμούς οι εταιρείες διαχείρισης. Η τηλε – συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, οι οποίες θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο επικεφαλής κυβέρνησης και Θεσμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι εταιρείες διαχείρισης θα θέσουν στους Θεσμούς αίτημα για τη δυνατότητα αναθεώρησης των στόχων που έχουν θέσει για τις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις NPLs μέσω του «Ηρακλή», αφού οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται εξαιτίας του «παγώματος» των πλειστηριασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών εν μέσω της πανδημικής κρίσης. Η αναθεώρηση των στόχων των business plans θα ζητηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σε συμφωνία με τον κάτοχο των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης και εφόσον δεν θα επηρεάζει την πιστοληπτική αξιολόγηση που έχει λάβει η τιτλοποίηση.

Το αντικείμενο της τηλε - συνάντησης των εταιρειών διαχείρισης με τους Θεσμούς θα είναι η πρόοδος των τιτλοποιήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, η πρόοδος των διαδικασιών για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου την 1η Ιουνίου και το θέμα των πλειστηριασμών.

Στο ζήτημα εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου, οι εταιρείες διαχείρισης θα αναφερθούν στην πρόοδο των διαδικασιών υλοποίησης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στο θέμα της σύστασης του φορέα που προβλέπεται για την απόκτηση και επαναμίσθωση των ακινήτων των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Το «αγκάθι», πάντως, στο οποίο βασίζεται και το ζητούμενο της αναθεώρησης των business plans των τιτλοποιήσεων, έγκειται στο μακροχρόνιο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το θέμα αποτελεί σημείο αιχμής ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση, με τους Θεσμούς να έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το καθολικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών καθυστέρησε το «πράσινο φως» από πλευράς Θεσμών για την έγκριση του προγράμματος «Γέφυρα 2», με το οποίο θα επιδοτηθούν από το Δημόσιο για περίοδο 8 μηνών τα επιχειρηματικά δάνεια κορονόπληκτων μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η θεσμοθετημένη, σχεδόν εξάμηνης διάρκειας, γενικευμένη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης «πάγωσε» την ομαλή εκτέλεση των πλάνων διαχείρισης των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και ανέκοψε επίσης την ροή των ρυθμίσεων δανείων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Και οι δύο πλευρές είχαν επισημάνει και με επιστολές τους στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ότι η καθολική αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης δημιουργούσε παρενέργειες τόσο στην εκτέλεση των business plans των τιτλοποιήσεων, όσο και στην κουλτούρα πληρωμών, ελαττώνοντας την διάθεση των οφειλετών να προχωρήσουν σε συμφωνίες ρυθμίσεων με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.

Το σήμα της κυβέρνησης για την «απόψυξη» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης δόθηκε στα τέλη Μαρτίου με διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλήφθηκαν σε κατεπείγον ν/σ του Υπουργείου Υγείας και οι οποίες οριοθέτησαν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι τις 13 Μαΐου για όλους τους οφειλέτες και μέχρι τις 31 Μαΐου για τους οφειλέτες που πλήττονται από τον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και οι οικονομικά ευάλωτοι).

Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι ημερομηνίες της 13ης Μαΐου για τον γενικό πληθυσμό των οφειλετών που αντιμετωπίζουν την απειλή πλειστηριασμού και της 31ης Μαΐου για τους κορονόπληκτους και ευάλωτους, «ξεπαγώνουν» τυπικά αλλά δεν «ξεκλειδώνουν» τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Αυτό διότι, πηγαίνοντας πίσω χρονικά στην ημέρα εκκίνησης του «παγώματος» των πλειστηριασμών (δηλ. την 6η Νοεμβρίου 2020 οπότε η κυβέρνηση ανακοίνωσε καθολική αναστολή πλειστηριασμών και λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης), οι διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης ορίζουν ότι για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου.

Επιπλέον, ενισχυμένο «μπαλόνι» προστασίας, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προσφέρει η διατήρηση του συνταγματικού δικαιώματος των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες.

Αν συνυπολογιστεί και ο απαγορευτικός για πλειστηριασμούς μήνας Αύγουστος που μεταθέτει επιπλέον κατά 31 ημέρες τη διενέργεια πλειστηριασμών, πλειστηριασμοί στην πράξη δεν πρόκειται να γίνουν πριν τον Σεπτέμβριο το νωρίτερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider