Ποια είναι η επένδυση «Cambas Park» των 200 εκατ. ευρώ – Η «υπεραιωνόβια» ιστορία της Καμπάς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η επένδυση «Cambas Park» των 200 εκατ. ευρώ – Η «υπεραιωνόβια» ιστορία της Καμπάς
Τι περιλαμβάνει το project της Reds, θυγατρικής της Ελλάκτωρ, στον χώρο του πρώην οινοποιείου Καμπά. Το χρονοδιάγραμμα, οι χρήσεις και τα επόμενα βήματα. Μια ιστορία που ξεκινάει στα… τέλη του 19ου αιώνα.

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε, σχετικά πρόσφατα, η Πολεοδομική Μελέτη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ) στη θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης υπό μία έννοια «ανοίγει τον δρόμο» για την υλοποίηση του περίφημου «Cambas Project», ή αλλιώς του «Cambas Park», μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα αναπτυχθεί σε έκταση 315 στρεμμάτων, στον χώρο του πρώην οινοποιείου Καμπά. Η έγκριση αυτή κρίνεται βασική ώστε να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών του μικτής χρήσης συγκροτήματος στην Κάντζα, μια επένδυση του ομίλου Reds, θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

Προ ημερών, στελέχη της αγοράς σημείωναν ότι θα χρειαστεί μια σημαντική χρηματοδότηση, ενδεχομένως και η ανάπτυξη συνεργασιών. Και συμπλήρωναν ότι παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου έργου θεωρείται ελκυστική, στην παρούσα φάση ο όμιλος έχει άλλα «ανοιχτά μέτωπα», δηλαδή σε σχέση με την Ελλάκτωρ και την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ (σύγκρουση Reggeborgh και Greenhill). Βέβαια, στον όμιλο Ελλάκτωρ αλλά και στη Reds έχει μετοχική παρουσία (και στη Reds με περίπου 11,5%) αλλά και υψηλότατη διοικητική θέση ο κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος, γνώστης των θεμάτων και της θυγατρικής του τομέα ακινήτων.

Πλην όμως χτες, με ανακοίνωσή της η Εταιρεία REDS Α.Ε., μέλος των εταιρειών του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έδωσε τις απαντήσεις της. Έκανε λόγο για μια επένδυση ορόσημο, για ένα σύγχρονο έργο επιχειρησιακής, τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης στην Ανατολική Αττική, αναφέροντας ότι παραμένει πιστή στο χρονοδιάγραμμα της επένδυσης.

«Πιστή στην επένδυση» η εταιρεία

Με αφορμή την απόφαση έγκρισης ο Διευθύνων Σύμβουλος της REDS, κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης, δήλωσε: «Σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκονται τα επόμενα τέσσερα χρόνια δύο από τα πιο σημαντικά έργα του Ομίλου. Εκτός από την υλοποίηση του σχεδίου Ανάπτυξης της μεγαλύτερης Μαρίνας των Βαλκανίων, της Νέας Μαρίνας Αλίμου, μέχρι το 2025, στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί, το Cambas Park, μια αξιοποίηση με σύγχρονα επενδυτικά χαρακτηριστικά διεθνών προδιαγραφών και ένα έργο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής». Και συνέχισε τονίζοντας: «Η ανάπλαση του ιστορικού Οινοποιείου Καμπά, σε ένα σύγχρονο πάρκο που θα συνδυάζει εμπορική δραστηριότητα, επιχειρηματικότητα, ψυχαγωγία και άθληση, διατηρώντας την παράδοση και σεβόμενοι την ιστορία του χώρου, αποτελεί έναν πρώτο στόχο για τη REDS και τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο δεύτερος στόχος αφορά στο βιώσιμο χαρακτήρα του έργου, και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τεχνολογιών επεξεργασίας και ανακύκλωσης υδάτων και απορριμμάτων». Τέλος, ο κ Κωνσταντίνιδης υπογράμμισε: «Ένα σύγχρονο έργο που θα δημιουργήσει 1.600 νέες θέσεις εργασίες, και θα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά σε ανοιχτούς «πράσινους» χώρους, που ενθαρρύνουν τις «πράσινες» μετακινήσεις και την προστασία της βιοποικιλότητας».

Ειδικότερα, η παραπάνω έγκριση αφορά στο πολεοδομικό σχέδιο και τον πολεοδομικό κανονισμό της Π.Ο.Α.Π.Δ, και επικυρώνει τον καθορισμό των οριογραμμών τμημάτων ρεμάτων που διατρέχουν κα γειτνιάζουν με την περιοχή. Βάσει σχεδίου, οι οικοδομήσιμοι χώροι της συνολικής έκτασης ανάπτυξης του έργου οργανώνονται σε τρεις ζώνες: Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προστασίας  του κτιριακού συγκροτήματος του εργοστασίου Καμπά και προστασίας του Σταθμού Κάντζα του Αττικού Σιδηροδρόμου. Προβλέπονται επίσης πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι και οικολογικοί αμπελώνες.

Πολλαπλές χρήσεις

Επόμενος στόχος για την υλοποίηση της επένδυσης, είναι η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τα 3 χρόνια. Το πάρκο θα έχει δομήσιμη επιφάνεια 89.000 τετραγωνικά μέτρα και στο σχέδιο προβλέπεται να αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και φιλοξενίας, χώρων άθλησης, γραφείων, εμπορίου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Βάσει παλαιοτέρων σχεδιασμών και ανακοινώσεων, το project θα διαθέτει επιφάνεια άνω των 138 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Τα νέα κτήρια περιλαμβάνουν ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο (εμβαδού 12.180 τ.μ.), εμπορικούς χώρους (16.400 τ.μ.) και γραφεία (51.220 τ.μ.). Ταυτόχρονα, επιφάνεια 24.770 τ.μ. θα καταλαμβάνουν χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Από τη συνολική έκταση, το 18% αυτής αντιπροσωπεύει δομήσιμη επιφάνεια, το 22% χώρους πάρκινγκ και το 60% χώρους πρασίνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα έσοδα του κλάδου Ανάπτυξης Ακινήτων (σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελλάκτωρ για τα μεγέθη 2020) διαμορφώθηκαν στα €6,8 εκατ. κατά τη χρήση 2020, έναντι €7,1 εκατ. το 2019, μειωμένα κατά 4,2%. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε €3,9 εκατ. για τη χρήση 2020 έναντι €2,6 εκατ. για τη χρήση 2019, ήτοι αύξηση 47,9%. Η επισκεψιμότητα του πάρκου το 2020 σημείωσε μείωση κατά 30% σε σύγκριση με το 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν 0,2 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2020 έναντι -0,4 εκατ. ευρώ για το 2019.

Η ιστορία της Καμπάς

Το πολύ… μακρινό, πίσω στο παρελθόν, 1875 ο Ανδρέας Καμπάς μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο, αγόρασαν το κτήμα Κάντζα έκτασης 5.000 στρεμμάτων περίπου. Από το πρώτο έτος άρχισαν να φυτεύουν αμπέλια σε εκτεταμένες εκτάσεις του κτήματος. Στις αρχές του 1880 φέρνει το πρώτο μηχάνημα απόσταξης οίνων από το Bordeaux της Γαλλίας κι αρχίζει να αποστάζει τα αποθηκευμένα κρασιά των προηγούμενων ετών. Συνέχισε και τα επόμενα χρόνια να αποστάζει κρασί και να παράγει κονιάκ παρόλο που δεν υπήρχε αγορά να το διαθέσει. Το 1889 χωρίζεται το κτήμα της Κάντζας. Ο Ανδρέας Καμπάς κρατάει την περιοχή στη νότια πλευρά της Λεονταρίου και ο Αλέξανδρος την περιοχή στη βόρεια πλευρά. Η διαρκής αύξηση της ζήτησης των προϊόντων αναγκάζει τον Ανδρέα Καμπά σε συνεχείς επενδύσεις τόσο για κτιριακό όσο και για μηχανολογικό εξοπλισμό. Μέχρι το 1890 λειτουργούν στο κτήμα της Κάντζας τέσσερα αποστακτήρια και άλλα τέσσερα ίδιου τύπου στις εγκαταστάσεις του κτήματος της Γιαλούς, στην περιοχή των Σπάτων. Στα επόμενα χρόνια καταφέρνει να αναπτύξει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Το 1904 κι ενώ η κατανάλωση του κονιάκ είχε παγιωθεί, αποφασίζει να επιδοθεί και στην οινοποιία, ιδρύοντας το εργοστάσιο οινοποιίας, ενώ κατασκευάζει τις κτιριακές εγκαταστάσεις, γνωστές ως «εργοστάσιο Καμπά». Η ζήτηση των προϊόντων αυξάνεται συνέχεια και στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων κεφαλαίων μεταβάλει τη εταιρεία σε ανώνυμη μετοχική, την 1η Ιουλίου 1918 και την εισάγει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1920. Το 1924 ο Ανδρέας Καμπάς πεθαίνει σε ηλικία 73 και αφήνει την επιχείρηση στους δύο υιούς του.

Από την ΕΤΕ, στην Μπουτάρης και στη… Reds

Το 1932 ο έλεγχος της εταιρείας περνάει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας. Το 1991 η Εθνική τράπεζα βγάζει σε δημοπρασία τα ακίνητα της ″Καμπάς Α.Ε.″ δηλαδή το κτήμα και το εργοστάσιο στην Κάντζα, το κτήμα στη Γιαλού και τα κτήματα στην Τρίπολη. Η δημοπρασία κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Ι. Μπουτάρης και Υιός HOLDING Α.Ε.», η οποία συνέχισε την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού και μπράντυ. Με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας αρχίζει αμέσως το έργο της αναγέννησης της. Αυτή η αγορά δίνει νέα ώθηση τόσο στην εταιρεία Μπουτάρη όσο και στον Καμπά. Ο νέος ιδιοκτήτης προχωράει σε περιορισμένη ανανέωση των αμπελιών και όλα δείχνουν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης των δύο εταιρειών. Το 1997 ο όμιλος Μπουτάρη πώλησε τη συμμετοχή του στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία «Α. Καμπάς Α.Ε.» σε όμιλο επενδυτών, μεταξύ αυτών και η Reds. Μετά από πολλές διαδοχικές απαλλοτριώσεις, εκποιήσεις, διανομή σε κληρονόμους κ.λπ. το κτήμα Καμπά στην Κάντζα φτάνει να έχει έκταση περίπου 315 στρέμματα και ανήκει στην εταιρεία REDS, του ομίλου Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider