Πρόεδρος της BΑΤ για τη Νότια Ευρώπη: Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στις πιο σημαντικές αγορές διεθνώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος της BΑΤ για τη Νότια Ευρώπη: Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στις πιο σημαντικές αγορές διεθνώς

H Ρομπέρτα Παλατσέτι, πρόεδρος της British American Tobacco για τη Νότια Ευρώπη, εκφράζεται θετικά για την εξέλιξη του ελληνικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Θεωρεί ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αποτελέσει μέρος της κοινής προσπάθειας δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους και εκφράζει επίσης την εμπιστοσύνη της στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται στη χώρα μας, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενη στις νέες επενδύσεις που είναι έτοιμη να υλοποιήσει η BAT στην Ελλάδα η κυρία Παλατσέτι επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η χώρα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική αγορά για την British American Tobacco. «Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στις πιο σημαντικές αγορές διεθνώς στις οποίες επενδύουμε σε υψηλής τεχνολογίας προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, και πιο συγκεκριμένα στο θερμαινόμενο προϊόν καπνού glo και στο προϊόν ατμίσματος Vuse» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, το νέο επενδυτικό πλάνο σηματοδοτεί τη συνέχεια της σημαντικής συμβολής της εταιρείας στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία, μια συμβολή που έχει υπάρξει πολυεπίπεδη. Το πλάνο της εταιρείας με άξονα την υψηλή τεχνολογία έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και, παρά την κρίση με την πανδημία, περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα αναδεικνύει την Ελλάδα σε διεθνές περιφερειακό και διαμετακομιστικό κέντρο, προσφέροντας ένα τεράστιο εύρος δυνατοτήτων γύρω από την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιστήμη για τους ενήλικους καταναλωτές, τους εργαζόμενος της εταιρείας, καθώς και το λιανεμπόριο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ρομπέρτα Παλατσέτι, προέδρου της British American Tobacco για τη Νότια Ευρώπη:

ΕΡ. Πώς αποδεικνύεται η ψήφος εμπιστοσύνης του πολυεθνικού ομίλου British American Tobacco στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική οικονομία;

ΑΠ. Η απόφαση της BAT να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο μέσα από το νέο επενδυτικό πλάνο σηματοδοτεί τη συνέχεια της σημαντικής συμβολής της εταιρείας στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία, μια συμβολή που έχει υπάρξει πολυεπίπεδη. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα όπου αποφασίσαμε την δημιουργία cluster και εμπιστευτήκαμε την διαχείριση σημαντικών αγορών της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ισραήλ). Δεν είναι μόνο ο τόπος που επιλέξαμε για την δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου του ομίλου με έδρα τον Πειραιά, όπου διακινούνται ετησίως προϊόντα αξίας 1,1 δισ. ευρώ και 2,5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, με σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στην εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι, και με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι κυρίως η χώρα που βλέπουμε σημαντική δυναμική. Γι' αυτό, η Ελλάδα έχει ενταχθεί στις πιο σημαντικές αγορές διεθνώς στις οποίες επενδύουμε σε υψηλής τεχνολογίας προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, και πιο συγκεκριμένα στο θερμαινόμενο προϊόν καπνού glo και στο προϊόν ατμίσματος Vuse.

ΕΡ. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η British American Tobacco Hellas είναι έτοιμη να υλοποιήσει στην Ελλάδα νέες επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία καθώς επίσης και τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας; Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και ποιος είναι ο στόχος;

ΑΠ. Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική αγορά για την British American Tobacco. Το πλάνο της εταιρείας με άξονα την υψηλή τεχνολογία έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και, παρά την κρίση με την πανδημία, περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Βασικός κορμός του πλάνου είναι τα καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας του ομίλου με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και βάση την υψηλής ποιότητας επιστήμη, τα οποία προσφέρουν σημαντικές εναλλακτικές για τους ενήλικες καταναλωτές που καπνίζουν. Οι καινοτομίες που φέρνει η ΒAT στην ελληνική αγορά, όπως έγινε πρόσφατα με το glo hyper, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητά της ένα "Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow) για όλους". Πέρα από την σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης, το πλάνο αναδεικνύει την Ελλάδα σε διεθνές περιφερειακό και διαμετακομιστικό κέντρο, προσφέροντας ένα τεράστιο εύρος δυνατοτήτων γύρω από την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιστήμη για τους ενήλικους καταναλωτές, τους εργαζομένους μας, καθώς και το λιανεμπόριο.

ΕΡ. Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας μετά την πανδημία και πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό; Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

ΑΠ. Το περιβάλλον της Ελλάδας αλλάζει γρήγορα, με πιο πρόσφατη απόδειξη την αντίδραση της χώρας στην τεράστια κρίση της πανδημίας. Παρότι η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, παρατηρούμε ότι με σύστημα και μεθοδικότητα διαμορφώνεται ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις που συμβάλλει στην ανάπτυξη. Φυσικά, για να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα χρειάζεται χρόνος. Και στο πλαίσιο αυτό, είναι σήμερα περισσότερο σημαντικό από ποτέ για τον ιδιωτικό τομέα, να αποτελέσει μέρος αυτής της κοινής προσπάθειας για την δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Πιστεύω πολύ στις ικανότητες και δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας και αυτό ακριβώς επιθυμούμε να σηματοδοτήσουμε με την πρόσφατη απόφαση για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, μια χώρα που δείχνει καθημερινά ότι, εκτός από το ταλέντο των ανθρώπων της, έχει ως προτεραιότητα την τεχνολογία και τις σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων που φέρνει.

ΕΡ. Η British American Tobacco έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικών προϊόντων. Τι πρωτοβουλίες αναπτύσσει η εταιρεία προς αυτή τη κατεύθυνση;

ΑΠ. Πράγματι, η British American Tobacco έχει επενδύσει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών, στο κάπνισμα, προϊόντων. Παγκοσμίως, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι ενήλικες καπνιστές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων. Η καινοτομία στηρίζεται στην επιστήμη και στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες του ομίλου παράγουν εξαιρετικό έργο τοποθετώντας τον όμιλο στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας γύρω από την μείωση της βλάβης. Η στρατηγική του ομίλου προσφέρει στους ενήλικους καταναλωτές που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα και αναζητούν μια εναλλακτική, τη μεγαλύτερη γκάμα εναλλακτικών με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήθηκε ανάπτυξη στις νέες κατηγορίες το προηγούμενο διάστημα παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Έως το 2030, ο όμιλος της British American Tobacco έχει ως στόχο να αυξήσει διεθνώς τους καταναλωτές προϊόντων νέων κατηγοριών φτάνοντας τον αριθμό των 50 εκατομμυρίων καταναλωτών που άφησαν το τσιγάρο. Αλλά και στον τομέα της βιωσιμότητας, προχωράμε αποφασιστικά. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της υλοποίησης του σκοπού μας για ένα "Καλύτερο Αύριο", έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2030, την εξάλειψη του μη απαραίτητου πλαστικού μίας χρήσης και την μετατροπή σε ανακυκλώσιμες όλων των πλαστικών συσκευασιών μέχρι το 2025.

ΕΡ. Τι καινοτομίες φέρνει η British American Tobacco στην ελληνική αγορά και πως προγραμματίζει να ενισχύσει το ελληνικό λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση;

ΑΠ. Η επόμενη ημέρα μετά από την πανδημία, πρέπει να βασίζεται στις έννοιες της καινοτομίας, του μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας. Και αυτό είναι ακριβώς που πράττουμε με το νέο πλάνο δημιουργώντας σημαντικές επενδύσεις, προοπτικές απασχόλησης και ένα τεράστιο πλέγμα δυνατοτήτων γύρω από την τεχνολογία για τον εκμοντερνισμό του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και των περίπου 30.000 ανθρώπων που απασχολεί, με βάση επιστημονικά δεδομένα που στηρίζονται στην τεχνολογία. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας σε αυτή την συγκυρία να ανταποκριθούμε άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider