Τι συμβαίνει με το come back του ομίλου Στασινόπουλου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι συμβαίνει με το come back του ομίλου Στασινόπουλου
Ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχει εμφανίσει εν μέσω κρίσης μείωση καθαρού δανεισμού. Πως «διαβάζει» τα οικονομικά στοιχεία η αγορά.

Πριν από αρκετές εβδομάδες το insider.gr αναφέρονταν στις επισημάνσεις ανθρώπων της αγοράς για το come back του ομίλου Viohalco, υπό τα… ηνία της νεότερης γενιάς της οικογένειας Στασινόπουλου, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Ωστόσο, ούτε οι ίδιοι οι παράγοντες του χώρου να μην περίμεναν την ανοδική κίνηση όλων των μετοχών του γκρουπ αυτούς τους πρώτους 3 μήνες του έτους, που βέβαια, έχει συνδυαστεί και με την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων (για το 2020), επιχειρηματικών εξελίξεων αλλά και σεναρίων για διανομές μερισμάτων ή και πώληση πακέτου μετοχών (placement).

Σε κάθε περίπτωση, με τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του χρόνου να ενισχύεται κατά λιγότερο από 4%, τον FTSE 25 να κερδίζει αντίστοιχα ποσοστά και τον Mid Cap να «ψηλώνει» κατά ούτε 10%, τα χαρτιά του ομίλου Viohalco έχουν δείξει καλύτερη συμπεριφορά. Σχεδόν 30% ενισχύεται η μετοχή της μητρικής ήδη μέσα στο 2021, ενώ άνοδο σαφώς μεγαλύτερη του 40% επιδεικνύουν οι μετοχές των Cenergy και ElvalHalcor, που είναι ακόμα ισχυρότερη αν «τραβήξουμε» το διάγραμμα, π.χ. σε ορίζοντα εξαμήνου ή έτους, όπου οι αποδόσεις γίνονται «τριψήφιες», με τους βασικούς δείκτες ακόμα να αδυνατούν να «κλείσουν το κενό» της πανδημίας.

Γιατί, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, οι μετοχές του ομίλου είτε «γράφουν» πολυετή υψηλά (π.χ. η ElvalHalcor 13 ετών και η Viohalco σε υψηλά 7 ετών, εισήλθε και στους δείκτες STOXX), είτε διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά (π.χ. Cenergy).

Αν και κατά το παρελθόν γενικότερα οι μετοχές του γκρουπ μόνο ως… ήρεμες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς άλλοτε συχνά πυκνά πρωταγωνιστούσαν στο μέτωπο των διακυμάνσεων, η σχετικά σταθερά καλή και ανοδική εικόνα των τελευταίων μηνών δεν έχει περάσει απαρατήρητη, ανεβάζοντας τον πήχη της κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα άνω των 1,2 δις ευρώ για τη μητρική Viohalco και στα σχεδόν 470 εκατ. ή 900 εκατ. ευρώ για Cenergy και ElvalHalcor αντίστοιχα. Με τους αναλυτές και τους χρηματιστές να σημειώνουν ότι «αν οι θυγατρικές του ομίλου διευθετήσουν το ζήτημα της χαμηλότατης διασποράς, ενδεχομένως με placements, ενδεχομένως ο όμιλος να μπορούσε να έχει παραπάνω από μία συμμετοχές, πέραν της μητρικής, στον 25άρη δείκτη…», αναφερόμενοι μάλλον κατά βάση στην ElvalHalcor, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για την οποία και έχουν αναπτυχθεί εσχάτως εκ νέου τέτοια σενάρια.

Μια φορά πάντως, πέρα από αυτά τα σενάρια αλλά και πέρα από άλλα αμιγώς χρηματιστηριακού είδους ζητήματα, όπως ότι οι εταιρείες του ομίλου θα δώσουν μέρισμα (μάλιστα η ElvalHalcor και σε είδος, ενδεχομένως και με μετοχές της Cenergy), η αγορά εστίασε και στο επιχειρηματικό κομμάτι ή στα οικονομικά μεγέθη. Ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει εμφανίσει εν μέσω κρίσης μείωση καθαρού δανεισμού, η Cenergy ανακοίνωσε ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση) ενώ εμφάνισε ιστορικά υψηλό EBITDA σχεδόν στα 100 εκατ. ευρώ, η ElvalHalcor κινήθηκε σταθερά το 2020 παρουσιάζοντας οριακή μείωση του κύκλου εργασιών κατά 0,8% παρά την ύφεση κ.λπ.

Την ίδια ώρα, τα «νέα» από τις ΗΠΑ ήταν θετικά (μηδενικοί δασμοί), το γκρουπ παίρνει δουλειές συνέχεια, όπως συνέβη και με τη Cenergy στη Γαλλία, οι προοπτικές είναι αισιόδοξες λόγω των μεγάλων έργων που αναμένονται αλλά και του ανεκτέλεστου που διαθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider