Viohalco: Ο κύκλος των επενδύσεων, η «προίκα» των καλωδίων και οι μετοχές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viohalco: Ο κύκλος των επενδύσεων, η «προίκα» των καλωδίων και οι μετοχές

Όταν πριν από λίγα χρόνια, εν μέσω κρίσης, ο όμιλος Viohalco συνολικά προχωρούσε σε επέκταση δραστηριοτήτων, εξαγορές και επενδυτικές κινήσεις, πολλοί στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στη χρηματιστηριακή αγορά αναρωτιόντουσαν αν το πολυσχιδές βιομηχανικό γκρουπ θα τα καταφέρει ή αλλιώς, «αν κερδίσει το στοίχημα».

Άλλωστε, πέραν της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, της τραπεζική χρηματοδοτικής στενότητας, της εγχώριας επιχειρηματικής καθίζησης ο όμιλος βαρύνονταν και με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, είτε γενικότερα είτε… ειδικότερα, ως προς κάποιες θυγατρικές, όπως για παράδειγμα η ElvalHalcor. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις οικονομικές επιδόσεις του γκρουπ, τις νέες μπίζνες, τη διεθνή επέκταση, την πορεία των μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό ή και ο γεγονός ότι έφτασε στο «παρά 5» ενός deal με την πολυεθνική Nexans για τα «μάτια» της Cenergy, ή καλύτερα για την «προίκα» της θυγατρικής της, μάλλον η Viohalco δείχνει να… καθησυχάζει τους παλιούς προβληματισμούς της αγοράς. Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται για την ώρα.

Μπορεί τελικά η συμφωνία να μην επικυρώθηκε, ουδείς γνωρίζει αν στο μέλλον επανέλθουν διεργασίες και ζυμώσεις, αλλά και σε ποιο μέτωπο, πλην όμως, ούτε οι μετοχές «καταβαραθρώθηκαν» από την μη κατάληξη των επαφών, ούτε ο όμιλος κλονίστηκε επιχειρηματικά.

Σε κάθε περίπτωση, με τη Viohalco να έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ίσως και κάποιων δισ ευρώ συνολικά λένε στην αγορά αν «τεντώσουμε» τον χρονικό ορίζοντα, σε όλα σχεδόν τα μέτωπα (χαλυβουργία, ακίνητα, ενέρεγια κ.λπ.), το γκρουπ ενίσχυσε και βελτίωσε την παραγωγική διαδικασία, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί μπαράζ συγχωνεύσεων, πέραν των επενδύσεων με την δραστηριότητα των Καλωδίων να φαντάζει ως «ατού» και «προίκα», άλλωστε, αυτή η δραστηριότητα τράβηξε και το ενδιαφέρον της Nexans.

Τελικά, με τις επιδόσεις σε κύκλο εργασιών και προσαρμοσμένα ebitda σχεδόν να διπλασιάζονται μέσα σε λίγα χρόνια, το ανεκτέλεστο να κυμαίνεται στα 400-500 εκατ. ευρώ, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το γκρουπ «δεν είδε σωστά» τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στο κομμάτι που αφορά τις διασυνδέσεις και τα υποβρύχια καλώδια, τις νέες μπίζνες σε ΑΠΕ, το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, τη στροφή της παγκόσμιας κοινότητας σε νέες τάσεις για τα επόμενα 10-20 έτη.

Βέβαια, η σύμπραξη με έναν μεγάλο πολυεθνικό όμιλο όπως η Nexans, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιχειρηματικές, οικονομίες κλίμακας και γενικότερα σε οφέλη για τους μετόχους της Cenergy (κατά βάση Viοhalcο και ElvalHalcor) δεν προχώρησε, αλλά για την ώρα οι μετοχές του ομίλου έχουν κρατήσει μεγάλο μέρος της κίνησης που έκαναν κατά το β’ εξάμηνο του 2020, ιδίως προς τα τέλη του περασμένου έτους.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Cenergy, από τα επίπεδα των 0,9-1 ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι έκανε κίνηση προς τα 1,9 ευρώ τον Νοέμβριο λόγω φημολογούμενου deal, αλλά μετά υποχώρησε έως τα 1,7 ευρώ. Η Viohalco από τα 2,2-2.3 ευρώ του καλοκαιριού «φλέρταρε» με τα 4 ευρώ και την αποτίμηση του 1 δισ ευρώ, αλλά γύρισε έως τα 3,5-3,6 ευρώ. Η ElvalHalcor από τα 1,1-1,2 ευρώ του καλοκαιριού «τινάχτηκε» στα 1,8 ευρώ αλλά ακολούθως έχασε δυνάμεις κρατώντας όμως τα 1,6 ευρώ. Δηλαδή, οι μετοχές έχασαν μεν έδαφος από τα υψηλά τους, αν και πήγαν κόντρα στην κίνηση του ΧΑ στο φίνις του 2020, αλλά δεν υποχώρησαν σημαντικά, δίχως όμως αυτό να σημαίνει κάτι για τη συνέχεια. Η οποία θα επηρεαστεί τόσο από τις επιδόσεις του ομίλου, όσο και από την πορεία των αγορών γενικότερα.

Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι στον όμιλο Στασινοπούλου δεν ξεχνούν τις μπίζνες στα ακίνητα, όπου και αναμένεται κάποια στιγμή η εισαγωγή της Noval Properties στο Χρηματιστήριο. Στην Noval o όμιλος έχει εισφέρει πολλά ακίνητα, πέραν των εμπορικών κέντρων στον Κηφισό και των ξενοδοχείων όπως αυτό στις παρυφές της πλατείας Ομονοίας. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property, το οποίο περιλαμβάνει 42 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων της pro forma με βάση τις αξίες της 30.06.2020 είναι 349,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider