Επιχειρήσεις
22-03-2021 | 16:50

ElvalHalcor: Τα σενάρια για το placement και η διανομή κερδών

ElvalHalcor: Τα σενάρια για το placement και η διανομή κερδών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δύο σημαντικά ζητήματα προς… διευθέτηση, που δεν σχετίζονται άμεσα με επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά κατά βάση με ευρύτερες χρηματιστηριακές διεργασίες, φαίνεται να έχει μπροστά της η εισηγμένη εταιρεία ElvalHalcor, θυγατρική του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου Viohalco.

Το ένα από αυτά σχετίζεται με το θέμα της διεύρυνσης του free float της εταιρείες και κατ’ επέκταση με τη συμμετοχή της σε συγκεκριμένους δείκτες αναφοράς του Χρηματιστηρίου. Και αυτό μπορεί να συμβεί μέσω διάθεσης πακέτου μετοχών της ElvalHalcor από τη μητρική Viohalco, που τυπικά μπορεί να ξεκινήσει από ποσοστό 6,5% και να φτάσει έως και σε διψήφιο μετοχικό μερίδιο. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια εισηγμένη με κεφαλαιοποίησης σχεδόν άνω των 800 εκατ. ευρώ, εντούτοις, λόγω περιορισμένης διασποράς δεν συμμετέχει στον δείκτη FTSE 25, όπου και δικαιωματικά θα μπορούσε να ανήκει βάσει μεγεθών και αποτίμησης. Γενικότερα δε, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το ζήτημα με την ελάχιστη διασπορά φέρνει περιορισμούς ως προς τη συμμετοχή εταιρειών σε δείκτες και θα πρέπει οι… ενδιαφερόμενες προς αναβάθμιση εισηγμένες να  μη χάνουν τα περιθώρια που βάζει το Χρηματιστήριο μέσω των τακτικών αναθεωρήσεων που κάνει.

Σημειώνεται ότι στην ElvalHalcor η μητρική Viohalco εμφανίζεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία, να κατέχει ποσοστό 91,44%, άρα το free float περιορίζεται στο 8,6%. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, πρέπει, εφόσον το επιθυμεί, να προχωρήσει σε placement τουλάχιστον 6,5% καθώς απαιτείται διασπορά μίνιμουμ 15% για να πληρείται το σχετικό κριτήριο (για είσοδο στον FTSE 25). Κατά άλλους αναλυτές, ακόμα καλύτερο θα ήταν αν η μητρική παραχωρούσε πακέτο μετοχών άνω του 10% συνολικά, έως και 15%, προς τουλάχιστον 4-5 χαρτοφυλάκια και funds ώστε να «ανοίξει» το μετοχολόγιο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πρόκειται για εκτιμήσεις και επισημάνσεις ανθρώπων της αγοράς και όχι για μια επίσημη θέση του ομίλου Viohalco που εδώ και καιρό «κρατά κλειστά τα χαρτιά του» για το θέμα ενός placement παρά το γεγονός ότι κάθε τόσο επανέρχεται ως σενάριο.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε και μια άλλη διαδικασία. Σε διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων προσανατολίζεται να προχωρήσει η ElvalHalcor προς τους μετόχους της, εφόσον βέβαια η σχετική πρόταση της διοίκησης εγκριθεί στη γενική συνέλευση της 9ης Απριλίου. Ωστόσο, η διανομή θα γίνει τόσο σε είδος, μέσω της διανομής τίτλων εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά, όσο και σε μετρητά. Το ποσό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ούτε έχει επισήμως διευκρινιστεί αν αφορά σε μετοχές της ElvalHalcor ή άλλης συγγενικής με την οποία έχει άμεση μετοχική σχέση.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.