Η «Ανατολή» της Τράπεζας Πειραιώς βάζει σε νέα μέρα τις ελληνικές τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «Ανατολή» της Τράπεζας Πειραιώς βάζει σε νέα μέρα τις ελληνικές τράπεζες
Από απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων 22,5 δισ. ευρώ και δείκτη NPE περίπου 45% στο τέλος του 2020, η Τράπεζα Πειραιώς θα επιτύχει να μειώσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στα 3,6 δισ. ευρώ και τον δείκτη NPE στο 9%, βάζοντας πλώρη για NPEs περίπου 1 δισ. ευρώ και δείκτη χαμηλότερο του 3% το 2024. Πώς ο μέχρι σήμερα αδύναμος κρίκος του τραπεζικού συστήματος μπαίνει στο «παιχνίδι» με αξιώσεις και προσκαλεί νέα επενδυτικά κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.

Δείκτη NPE στο 9% (και NPL στο 6%) μέχρι τα τέλη του 2021 και χαμηλότερα του 3% στο τέλος του 2024, προβλέπει το σχέδιο «ολικής επαναφοράς» Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοίνωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Με το σχέδιο «Ανατολή» η Τράπεζα Πειραιώς παύει να είναι ο αδύναμος κρίκος του τραπεζικού συστήματος και σηματοδοτεί, συνολικά, την νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες.

Η Νέα Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο από 16% μεσοπρόθεσμα (2024), ενώ στοχεύει σε προ προβλέψεων έσοδα 900 εκατ. ευρώ το 2021 και 1,1 δισ. το 2024 (αύξηση 15% σε σχέση με το 2020), επιστροφή στην κερδοφορία με προ φόρων κέρδη 400 εκατ. και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 5% στα τέλη του 2021 και υψηλότερο από 10% το 2024.

Τη δραστική μεταμόρφωση της Τράπεζας με την αποφασιστική εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια, θα διευκολύνει η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί από την Τράπεζα ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς θα ενισχυθούν σωρευτικά κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και δυνητικής έκδοσης υβριδικών τίτλων ΑT1, ποσού μέχρι 600 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 7 Απριλίου και άνοιγμα βιβλίου προσφορών στα μέσα Απριλίου. Σημειώνεται ότι θα ανοίξουν δύο βιβλία προσφορών, ένα για εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και ένα για ξένους. Ο καθορισμός και η ανακοίνωση της τιμής της ΑΜΚ θα γίνουν στα τέλη Απριλίου, ενώ αρχές Μαΐου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ οι νέες μετοχές.

Δύο είναι τα πολύ σημαντικά στοιχεία της επικείμενης ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς:

  • Καταρχήν ότι το ΤΧΣ θα μειώσει το ποσοστό του από το 61,3% σε κάτω του 33%, με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται από το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν οι ιδιώτες επενδυτές και την αξιολόγηση που θα κάνει η κυβέρνηση.
  • Περαιτέρω, ότι στην αύξηση θα προστατευθούν πλήρως οι νυν μέτοχοι (και μικροεπενδυτές) της Τράπεζας, καθώς αν και η ΑΜΚ δεν θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης, εντούτοις η Τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ύψους της συμμετοχής που θα εκδηλώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της.

Η δραστική μείωση των NPEs

H ριζική εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του σχεδίου Sunrise, θα γίνει μέσω νέας τιτλοποίησης, περίπου 7 δισ. ευρώ (7,2 δις. με στοιχεία 30/9/2020). Η Τράπεζα υπέβαλε χθες αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη της νέας τιτλοποίησης στον «Ηρακλή ΙΙ», με χορήγηση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Sunrise I, με δάνεια εμπορικά, οικιστικά και καταναλωτικά, κυρίως καταγγελμένα. Η τιτλοποίηση έχει λάβει pre- rating, ενώ το mezzanine κομμάτι της θα κινηθεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ήδη ετοιμάζεται και η τιτλοποίηση Sunrise II, με την ίδια σύσταση δανείων, κυρίως όμως ρυθμισμένων, η οποία θα είναι συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, με το senior κομμάτι να υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ και το mezzanine σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο συναλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2021 και μέσω αυτών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς θα υποχωρήσουν σε περίπου 5 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΝΡΕ σε περίπου 13%. Μαζί με άλλες ενέργειες που θα υλοποιήσει η Τράπεζα και συγκεκριμένα διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΝPLs περίπου 1,5 δισ. ευρώ (leasing “Sunshine” 500 εκατ. ευρώ, ναυτιλιακά “Dory” 600 εκατ. ευρώ και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια 300 εκατ. ευρώ), το στοκ των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς θα υποχωρήσει κάτω των 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE κάτω του 10% μέχρι το τέλος του 2021.

Συνολικά, από απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 22,5 δις. ευρώ και δείκτη NPE περίπου 45% στο τέλος του 2020, η Τράπεζα Πειραιώς θα επιτύχει να μειώσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στα 3,6 δισ. ευρώ και τον δείκτη NPE στο 9%, βάζοντας πλώρη για NPEs περίπου 1 δισ. ευρώ και αντίστοιχο δείκτη χαμηλότερο του 3% το 2024.

Σημειώνεται ότι, δεδομένης της μείωσης των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς κατά 6,6 δισ. ευρώ, αθροιστικά οι τιτλοποιήσεις Sunrise I και II θα επιφέρουν απώλεια κεφαλαίων περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο μονοψήφιος δείκτης NPE της Τράπεζας Πειραιώς για φέτος, συμπεριλαμβάνει και νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στα νέα NPLs που θα προέλθουν από τα δάνεια σε μορατόριουμ πληρωμών, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε χθες στους αναλυτές τα εξής: Στο τέλος Ιουνίου 2020 η Τράπεζα είχε θέσει σε μορατόριουμ πληρωμών δάνεια 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα έληξαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2020. Ενεργά παραμένουν moratoria περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 5%, δηλ. δάνεια περί τα 200 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη υπολογιστεί ως νέες επισφάλειες. Από τα δάνεια σε μορατόριουμ εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσει» επιπλέον ποσοστό 10% - 15%, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα δάνεια σε μορατόριουμ να φτάσει φέτος και το 2022 σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider