Ηχηρή επενδυτική ψήφος εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ μέσω του «πράσινου» ομολόγου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρή επενδυτική ψήφος εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ μέσω του «πράσινου» ομολόγου
Το σύνολο των προσφορών ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, με συνέπεια να υπερκαλύψει κατά 6 φορές το αρχικό ποσό της έκδοσης.

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο επέστρεψε η ΔΕΗ στις αγορές, καθώς το κλείσιμο χθες του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας» αποτύπωσε την εντυπωσιακή ανταπόκριση επενδυτών για την έκδοση της εταιρείας, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι η ζήτηση κινήθηκε σε τόσο υψηλά επίπεδα, που στην πορεία η επιχείρηση αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη της έκδοσης, αντλώντας τελικά 650 εκατ. ευρώ, έναντι των 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα υπόλοιπα ποσοτικά στοιχεία της έκδοσης, ξεκινώντας καταρχάς από το γεγονός ότι το σύνολο των προσφορών ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, με συνέπεια να υπερκαλύψει κατά 6 φορές το αρχικό ποσό της έκδοσης. Κάτι που είχε ως συνέπεια το κουπόνι να διαμορφωθεί τελικά στο 3,875%, έναντι της αρχικής καθοδήγησης για 4%- 4,25%.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, απόλυτα θετικά είναι και τα μηνύματα σχετικά με την προέλευση της ζήτησης, ξεκινώντας από το γεγονός ότι περίπου το 70% των προσφορών προήλθαν από το εξωτερικό. Μάλιστα, σε ποσοστό περί το 50% κινήθηκε η συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλάκιων (real money investors), γεγονός που αποτελεί και εχέγγυο για την πορεία του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Νέα «χρηματοδοτική πόρτα»

Στοιχεία όπως τα παραπάνω δείχνουν ότι η ΔΕΗ άνοιξε τη «χρηματοδοτική πόρτα» των ομολόγων με «ρήτρα αειφορίας» και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα ΑΑΑ. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη επιχείρηση στη «Γηραιά Ήπειρο» που εξέδωσε ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) χωρίς να είναι αξιολογημένη με την επενδυτική βαθμίδα, «δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη τάση στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά πριν από λίγα 24ωρα το Bloomberg.

Παράλληλα, με την εν λόγω έκδοση η εταιρεία κέρδισε ένα στοίχημα σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτα από όλα γιατί κατάφερε να αναμορφώσει άρδην το χρηματοοικονομικό της προφίλ, προσελκύοντας ένα «ποιοτικό» διεθνές επενδυτικό κοινό, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μικρότερα επιτόκια σε μεταγενέστερες εκδόσεις ομολόγων. Επενδυτές που, όπως δείχνει το ύψος των προσφορών, έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο μάνατζμεντ της εταιρείας και στις προοπτικές μετεξέλιξής της σε έναν ενεργειακό Όμιλο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι εταιρείες του κλάδου (και του μεγέθους της ΔΕΗ) στην ενεργειακή μετάβαση.

Δείγμα αυτής της μετεξέλιξης αποτελεί άλλωστε και η ίδια η «ρήτρα αειφορίας» που επέλεξε η επιχείρηση, δηλαδή τη μείωση των ποσοτήτων CO2 που εκπέμπει κατά 40% έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε περιορισμό των αέριων ρύπων κατά 9,2 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, για την επίτευξη του οποίου η εταιρεία «δηλώνει» σίγουρη πως θα καταφέρει με το business plan που έχει καταρτίσει.

Απόδειξη ότι αναλαμβάνει το ρίσκο του οικονομικού «πέναλτι», δηλαδή της πρόσθετης επιβάρυνσης κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου, στην περίπτωση που υστερήσει έναντι του περιβαλλοντικού «πήχη» που έχει η ίδια θέσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider