Διέξοδος μέσω ΕΣΠΑ για την ώθηση των μικροχρηματοδοτήσεων έως 25.000 ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διέξοδος μέσω ΕΣΠΑ για την ώθηση των μικροχρηματοδοτήσεων έως 25.000 ευρώ
Σε επείγουσα προτεραιότητα αναδεικνύεται η ενεργοποίηση του πλαισίου για τις μικροπιστώσεις που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, καθώς οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες για δανεισμό σε πολύ μικρές επιχειρήσεις χωρίς πιστοδοτικά κριτήρια. Η κυβέρνηση εξετάζει την χρήση πόρων του ΕΣΠΑ για παροχή εγγυήσεων σε μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ, αλλά και για τη σύσταση εταιρειών μικροχρηματοδοτήσεων.

Λύσεις στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων, με χρήση πόρων του ΕΣΠΑ ως εγγυοδοτικού μηχανισμού για να δοθεί ώθηση στον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων, αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, εξετάζεται, μέσω του ΕΣΠΑ, να δοθούν εγγυήσεις στα δάνεια που θα χορηγήσουν οι εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αντισταθμιστεί το γεγονός του αυξημένου ρίσκου που αυτές θα αναλαμβάνουν, δίνοντας δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι εγγυήσεις μέσω του ΕΣΠΑ εξετάζεται να παρέχονται και για τη σύσταση εταιρειών μικροχρηματοδοτήσεων, με τη μορφή επενδυτικών προϊόντων τα οποία θα απευθύνονται στους ενδιαφερόμενους να συστήσουν εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων.

Το θέμα απασχολεί τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και συζητήθηκε χθες στην σύσκεψη για την ροή ρευστότητας στην Οικονομία.

Η αδυναμία πρόσβασης των πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και η μεγάλη ανάγκη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ειδικά μετά την επέλαση της πανδημικής κρίσης, αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Η αναζήτηση διεξόδων για την ροή ρευστότητας προς τις πολύ μικρές οικονομικές μονάδες πέφτει πλέον εξ ολοκλήρου στις πλάτες του κράτους, μετά την κάθετη άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν σε δανεισμό οικονομικών μονάδων που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, αναλαμβάνοντας, έτσι, αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο.

Την θέση αυτή των τραπεζών κατέστησε σαφή την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, παρά την κατανόηση για τις ανάγκες ρευστότητας που επιτείνονται από την κρίση του κορονοϊού, οι τράπεζες δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χορηγώντας δάνεια σε μονάδες που κρίνονται ως «μη bankable». «Η πρόκληση της χρηματοδότησης οικονομικών μονάδων, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από το κράτος, το οποίο μπορεί να μεταφέρει πόρους, αν το κρίνει εφικτό, προς αυτό τον σκοπό, μέσω επιδοτήσεων», είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Με την πόρτα των τραπεζών κλειστή για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι από τη Βουλή, ανάγεται σε επείγουσα προτεραιότητα.

Κατά την χθεσινή σύσκεψη για την ρευστότητα ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ο νόμος έχει αναθέσει την αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών μικροχρηματοδοτήσεων, να υποβάλει στα συναρμόδια Υπουργεία έκθεση με στοιχεία για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα και τους λόγους που αυτό αποδεικνύεται στην πράξη εξαιρετικά περιορισμένο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων και την εμπλοκή τους σε αυτόν ζητούσαν διακαώς τα επιμελητήρια, αλλά στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασικές αιτιάσεις όσων ενδιαφέρονται για τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων αλλά δεν προχωρούν σε σύσταση εταιρείας, είναι η έλλειψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τα δάνεια που θα χορηγούν οι εταιρείες αυτές, καθώς και το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο δανεισμός με πολύ χαμηλό επιτόκιο και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις βρίσκεται στην ουσία του θεσμικού πλαισίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, το οποίο έχει βασιστεί στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων, και παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ σε:

  • πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
  • φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,
  • άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας, και
  • άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι φορείς μικροχρηματοδοτήσεων λειτουργούν με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή αστικής εταιρείας αποκλειστικού σκοπού. Πρόσωπα που υπάγονται στον δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.

Το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το αρχικό κεφάλαιο.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται έλεγχος καταλληλότητας των προσώπων που κατέχουν ειδική συμμετοχή και που ασκούν τον έλεγχο του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider