Η Axia ενεργεί ως Financial Advisor της Alpha Bank για το project Galaxy

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Axia ενεργεί ως Financial Advisor της Alpha Bank για το project Galaxy

Ο όμιλος AXIA Ventures θα ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank όσο αναφορά το project Galaxy, όπως ανακοίνωσε η πρώτη.

Η δεσμευτική συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner για το project Galaxy περιλαμβάνει: α) την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal Holdings Single Member S.A. (“Νέα CEPAL”), με την Alpha θα διατηρεί το 20% και β) την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Πέραν της είσπραξης των 22 εκατ. ευρώ από την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου στην DK, το τίμημα της συμφωνίας περιλαμβάνει το τίμημα για το 80% της Νέας Cepal (το 100% της εταιρείας αποτιμήθηκε σε 267 εκατ. ευρώ), το οποίο προσαυξάνεται έως το ποσού των 68 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση επίτευξης προκαθορισμένων στόχων.

Στο τίμημα περιλαμβάνεται επίσης ποσό ύψους έως 17 εκατ. ευρώ, καταβλητέο μόνον εφόσον η συναλλαγή περιλαμβάνει μόχλευση. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank, ως επικεφαλής κοινοπρακτικού σχήματος, έχει συμφωνήσει με την Davidson Kempner τους βασικούς όρους για τη χορήγηση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 120 εκατ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Davidson Kempner.

Ο Managing Director και Head of Investment Banking της AXIA, κ. Αλέξανδρος Αργυρός δήλωσε: «Αυτή η συναλλαγή είναι πραγματικά μοναδική από πολλές απόψεις. Όχι μόνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPE στην Ευρώπη με πιστοληπτική διαβάθμιση, αλλά ουσιαστικά μεταμορφώνει την Τράπεζα καθώς επιτυγχάνει αξιοσημείωτη απομόχλευση. Επιπλέον, εισάγει έναν ακόμη αξιόπιστο επενδυτή στο ιδιαίτερα ζωντανό NPE τοπίο στην Ελλάδα. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων της Τράπεζας καθώς αυτή η πολύ περίπλοκη συναλλαγή ολοκληρώθηκε σε μόλις οκτώ «Covid-19 μήνες». Είμαι πραγματικά περήφανος που η AXIA συμμετείχε σε αυτήν την διαδικασία μετασχηματισμού».

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Ορόσημο το σχέδιο Galaxy - Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ με επένδυση 300 εκατ. ευρώ

Fitch: Credit positive για τις συστημικές τράπεζες ο «Ηρακλής» - Τι «βλέπει» για τα NPEs

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider