Fitch: Credit positive για τις συστημικές τράπεζες ο «Ηρακλής» - Τι «βλέπει» για τα NPEs

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Credit positive για τις συστημικές τράπεζες ο «Ηρακλής» - Τι «βλέπει» για τα NPEs
Σύμφωνα με τον οίκο, οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν σημαντικά την ευπάθεια στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έναντι των προβληματικών δανείων ενώ θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις προβλέψεις, χωρίς τον αρχικό κεφαλαιακό αντίκτυπο.

Credit positive αποτελεί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η προόδος που καταγράφουν για την απομείωση των κινδύνων (de-risking) μέσω των τιτλοποίησεων που εντάσσονται στον «Ηρακλή», όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έναντι των προβληματικών δανείων ενώ θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις προβλέψεις, χωρίς τον αρχικό κεφαλαιακό αντίκτυπο, αντισταθμίζοντας τις νέες εισροές «κόκκινων» δανείων που σχετίζονται με την πανδημία.

Έτσι η Fitch αναμένει ότι ο δείκτης NPEs θα μειωθεί σε περίπου 30% ή χαμηλότερα στα τέλη του 2021 από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι τράπεζες θα παραμείνουν εκτεθειμένες σε κινδύνους, καθώς τα NPEs θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις (λόγω του απαιτητικού λειτουργικού περιβάλλοντος και των κεφαλαιακών πιέσεων). Παράλληλα, η ενίσχυση του συνολικού «οπλοστασίου» για τη μείωση των NPEs, όπως είναι η επέκταση του «Ηρακλή» αλλά και η πρότασης της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (AMC, «bad bank») θα μπορούσαν να επιταχύνουν την αύξηση της ποιότητας του ενεργητικού μεσοπρόθεσμα.

Για την Alpha Bank, η Fitch αναφέρει πως μέσω της δεσμευτική συμφωνίας με την Davidson Kempner για το project Galaxy που περιλαμβάνει την πώληση του 80% της Cepal και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, θα μειώσει το δείκτη NPEs από 43% στο 24%. Η Alpha Bank θα διακρατήσει το 100% των Senior ομολόγων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ και το 5% των Mezzanine και Junior, με το υπόλοιπο 44% να διενέμεται στους μετόχους στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, η Alpha Bank, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, θα προχωρήσει σε εταιρική αναδιάρθρωση πριν από την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης για να αποφευχθεί το dilution των μετόχων εξαιτίας της μετατροπής μέρους της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) σε μετοχές υπερ του Δημοσίου. H επίπτωση του Galaxy στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank κινείται σε περίπου 280 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει η Fitch.

Από την άλλη και η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει βήματα προόδου βάζοντας μπροστά τις «μηχανές» για μια τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ η οποία σύμφωνα με τη Fitch θα μειώσει το δείκτη NPEs σε περίπου 37% από 48% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα «Ηρακλής», «καλλιεργώντας το έδαφος» για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ NPEs μέσω του project Frontier. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσει τον δείκτη NPEs σε λιγότερο από 15% από 29% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές τράπεζες, η Εθνική δεν θα προχωρήσει σε εταιρική αναδιάρθρωση καθώς το ποσό πριν από την απομείωση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής επίπτωσης της συναλλαγής.

Τέλος, η Eurobank προχώρησε στην τιτλοποίηση Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020, μειώνοντας έτσι το δείκτη NPEs στο 15% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 από 29% στα τέλη του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider