Ζαββός: Τα οφέλη του «Ηρακλή» για τράπεζες, οικονομία και επενδυτές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Τα οφέλη του «Ηρακλή» για τράπεζες, οικονομία και επενδυτές
Με την εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για σημαντική κυβερνητική επιτυχία. Σε τιτλοποιήσεις 32 δισ. θα αποσκοπεί η παράταση του «Ηρακλή 2». Τι είπε για την πρόταση της ΤτΕ.

Με κορυφαία επιλογή της τη μεταρρύθμιση που εισήγαγε το σχέδιο «Ηρακλής», η Κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει αμέσως μόλις εξελέγη, την πολύχρονη οδυνηρή πραγματικότητα των κόκκινων δανείων και μέσα σε ένα χρόνο κατόρθωσε όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Από 75,5 δισ. ευρώ στις 7 Ιουλίου 2019, σε δώδεκα/δεκατρείς μήνες συντελέστηκε μείωση κόκκινων δανείων που όταν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές θα ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ, ποσοστό δηλαδή πάνω από 40% του συνόλου των «κόκκινων δανείων», είπε, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς ο «Ηρακλής» ωφελεί πρακτικά τον Έλληνα φορολογούμενο, τι σημαίνει για τις τράπεζες και τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε, ο «Ηρακλής» αποτελεί μια καινοτόμο λύση της αγοράς γιατί αντλεί τους πόρους από τους επενδυτές που αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Απαλλάσσει τις τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια» και μπορούν πια να προβούν στην αναγκαία πιστωτική επέκταση, να δώσουν με άλλα λόγια δάνεια στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λόγω του «Ηρακλή», οι τράπεζες ανακτούν και πάλι τη δυνατότητα να διοχετεύουν κεφάλαια σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, κεφάλαια που κρατούσαν ακινητοποιημένα λόγω των προβλέψεων που είναι αναγκασμένες να έχουν για τα «κόκκινα δάνεια».

Επομένως, ο «Ηρακλής» συμβάλλει και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να έχουν ευχερέστερη πρόσβαση στα τραπεζικά προϊόντα. Λόγω των υψηλών κόκκινων δανείων, επεσήμανε ο κ. Ζαββός, οι τράπεζες είτε απέφευγαν τον νέο δανεισμό είτε χορηγούσαν δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι με την εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ανεβαίνουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αποτελεί καταλύτη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αναβάθμισης της χώρας, και που σημαίνει ότι η προσέγγιση των επενδύσεων από το εξωτερικό βοηθάει την ανάπτυξη της οικονομίας, των εισοδημάτων και κυρίως, των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Ζαββός είπε επιπλέον ότι ο «Ηρακλής» ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, γιατί οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες αυτό τον καιρό τη μεγάλη ρευστότητα που αναζητεί διεθνώς αποδόσεις, θα μπορέσουν να απευθυνθούν στις αγορές. «Αυτή την περίοδο, οι τράπεζες ετοιμάζονται για εκδόσεις χρέους της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων, διαφοροποιούν και ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση και φτάνουν σιγά-σιγά να προσεγγίσουν επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών», είπε.

Παράλληλα, ο «Ηρακλής», όπως είπε, είναι ελκυστικός για τους επενδυτές, γιατί η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή την περίοδο των πολύ χαμηλών επιτοκίων. «Ο ‘Ηρακλής” εμβαθύνει, διευρύνει τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή, ένα μηχανισμό σημαντικό που συμμετέχουν σήμερα οι servicers με κεφάλαια σχεδόν 90 δισ. ευρώ. Μηχανισμό, ο οποίος βοηθάει στη μείωση των κόκκινων δανείων και κυρίως δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε μία διεθνή αγορά που αναζητεί αποδόσεις», είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή 2», σε ένα πλαίσιο τιτλοποιήσεων της τάξης των 32 δισ. ευρώ, ώστε το επίπεδο των κόκκινων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφια νούμερα και να προσεγγίσει σημαντικά το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

«Μέσω του «Ηρακλή» ανακτούμε και πάλι την κανονικότητα του εγχώριου τραπεζικού μας συστήματος. Αυτό είναι το σημαντικότερο εξ όλων και το όφελος πάει στις παραγωγικές τάξεις και την εθνική μας οικονομία συνολικά», τόνισε, ο κ. Ζαββός επισημαίνοντας ότι στην πιο κρίσιμη ιστορική καμπή, όπου η Ελλάδα έχει να αξιοποιήσει πάνω από 32 δισ. ευρώ εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να υποστηριχθεί και να γίνει απτή πραγματικότητα εάν οι τράπεζες δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τις επενδύσεις.

Εξετάζουμε οποιαδήποτε πρόταση κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΤτΕ για τη σύσταση AMC, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση είναι πάντα πολύ ανοιχτή σε οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδιαίτερα όταν έρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα, όπως είναι η ΤτΕ, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε πάντα την κατάσταση.

«Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών, βλέπουμε οποιαδήποτε πρόταση κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, τα οποία έχουν προκύψει από την πρακτική με την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τα θέματα των κόκκινων δανείων. Άρα, κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς πρώτον σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία, που σημαίνει το αν υπάρχει, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι market failure. Δηλαδή, δουλεύουν οι αγορές ή δεν δουλεύουν; Στα κόκκινα δάνεια ξέρουμε πολύ καλά, ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές όχι μόνο δουλεύουν, αλλά είναι στο φουλ των μηχανών και ψάχνουν ακριβώς για επενδύσεις. Παράδειγμα απλό, η Ιταλία, μόνο ένα χρόνο έπειτα από την έναρξη του προγράμματος τιτλοποιήσεών της, την περίοδο 2017 – 2018, μπόρεσε να αντλήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, για να καθαρίσει μεγάλο κομμάτι των κόκκινων δανείων τους.

Το δεύτερο θέμα, που αξίζει και βλέπουμε πάντα, είναι σε ποιο βαθμό οποιαδήποτε πρόταση έχει μια δημοσιονομική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει τον φορολογούμενο και επίσης, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει και σε ποιο βαθμό, στα κεφάλαια των τραπεζών. Το τρίτο θέμα είναι, αν οποιαδήποτε πρόταση - και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, πιθανόν - είναι συμβατή με τους υπάρχοντες κανόνες και ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Το τέταρτο είναι, αν η οποιαδήποτε πρόταση είναι συμβατή πλήρως, με το υπάρχον σχήμα - σχέδιο του Ηρακλή», επεσήμανε ο κ. Ζαββός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider