Η «πίτα» των 3 δισ. ευρώ που βάζει στο στόχαστρο η Μυτιληναίος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «πίτα» των 3 δισ. ευρώ που βάζει στο στόχαστρο η Μυτιληναίος

Μια αναφορά, μεταξύ πολλών άλλων, του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου σε δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στο Bloomberg αποκάλυψε τις προθέσεις του γκρουπ όσον αφορά στον τομέα «βιώσιμες δραστηριότητες» του κατασκευαστικού τομέα, ενός πλαισίου που μπορεί να «κρύβει» μπίζνες άνω των 3 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ομίλου στη συνέντευξή του τόνισε ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν ώθηση στις βιώσιμες δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα με αιχμή την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Ένας χώρος που φαίνεται ότι θα αποτελέσει πεδίο δράσης του γκρουπ.

«Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να υπερνικήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό θα αποτελέσει ώθηση για τις βιώσιμες δραστηριότητες μηχανικού της εταιρείας», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

«Η χρήση των πόρων θα επικεντρωθεί κατά μείζονα λόγο στην προώθηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης, όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης στις 4 Φεβρουαρίου. Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», σημείωσε ο επιχειρηματίας.

Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι γκρουπ όπως ο όμιλος Μυτιληναίος, αλλά και ο ανταγωνισμός των υπόλοιπων κατασκευαστικών σχημάτων, αναμένεται να δώσουν το παρών στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

Η περαιτέρω διείσδυση του ομίλου Μυτιληναίος στα έργα που εντάσσονται στην κατηγορία της «βιώσιμης ανάπτυξης» θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση. Το γκρουπ εμφανίζεται έτοιμο να διεκδικήσει projects δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκουν στον τομέα των βιώσιμων δραστηριοτήτων καθώς εκτιμάται ότι παράλληλα με τα παραδοσιακά έργα, η βιώσιμη και «καθαρή» ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει πεδίο που προσφέρει ώθηση στις επιχειρήσεις και την οικονομία, με δράσεις από την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων έως τον οδοφωτισμό να «κρύβουν» τεράστιες ευκαιρίες.

Βέβαια, η δράση του γκρουπ στους παραπάνω τομείς δεν σημαίνει ότι η Μυτιληναίος θα στρέψει την προσοχή του από τους κλασσικούς, παραδοσιακούς κατασκευαστικούς διαγωνισμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα projects του ΤΑΙΠΕΔ ή τις συμβάσεις παραχώρησης και τα ΣΔΙΤ. Αντιθέτως, όπως λέγεται στην αγορά, η αίσθηση είναι ότι «ο όμιλος θα χτυπήσει δυνατά σχεδόν όλα τα έργα με όχημα και την χρηματοδοτική φερεγγυότητα που διαθέτει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider