Τι φοβάται το λιανεμπόριο ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φοβάται το λιανεμπόριο ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων
Με αγωνία περιμένουν οι έμποροι τις σημερινές ανακοινώσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων. Το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown θεωρείται καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους ενώ ειδικοί και κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα σενάρια ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της αγοράς.

Στη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων της οποίας η εισήγηση θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει στις 6 το απόγευμα η κυβέρνηση, είναι στραμμένα για ακόμη μία Παρασκευή τα βλέμματα του εμπορικού κόσμου.

Από τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, το επικρατέστερο, όσον αφορά την αγορά, φαίνεται πως είναι η επιστροφή στο click away και η κατάργηση του click inside το οποίο εφαρμόστηκε μόλις μία εβδομάδα στην Αττική σε καταστήματα ένδυσης- υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία.

Επίσης, εφόσον τελικά εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική για τα Σαββατοκύριακα, αναμένεται να αλλάξει και το ωράριο σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μαρκετ και να κλείνουν πλέον στις 5 το απόγευμα, ώστε εργαζόμενοι και πελάτες να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους ως τις 6.

Από την πλευρά τους οι έμποροι δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο ολικού lockdown και κλεισίματος της αγοράς, καθώς θεωρούν ότι θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους, κάτι ωστόσο που αναγνωρίζουν και οι ειδικοί και στελέχη της κυβέρνησης εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Το click away, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, δεν είναι λύση αλλά αποτελεί έναν τρόπο ώστε τα καταστήματα να λειτουργούν και να βάζουν έσοδα στα ταμεία τους και μάλιστα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων. Ωστόσο ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι το click inside βοηθά περισσότερο, ιδιαίτερα τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης, ενώ οι έμποροι της Αθήνας ζητούσαν μέσα στην εβδομάδα την επέκτασή του και σε περισσότερους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα περιμένει τις τελικές ανακοινώσεις το απόγευμα και θα κληθεί για ακόμη μια εβδομάδα να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα σημάνει για εμπόριο και εστίαση ένα νέο lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider