Η δέσμευση του μεθανίου, η νέα «πράσινη» πρόκληση για την πετρελαϊκή βιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δέσμευση του μεθανίου, η νέα «πράσινη» πρόκληση για την πετρελαϊκή βιομηχανία

Η δέσμευση του μεθανίου αποτελεί τη νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες δέχονται πιέσεις να αντισταθμίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα με επενδύσεις σε πράσινες στρατηγικές.

Οι εκπομπές μεθανίου είναι η δεύτερη κατά σειρά βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετά από το διοξείδιο του άνθρακα. Παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες μεθανίου που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα είναι μικρότερες σε σχέση με εκείνες του διοξειδίου του άνθρακα και παρ’ ότι το μεθάνιο έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, η συγκεκριμένη χημική ένωση απορροφά πολύ περισσότερη ενέργεια από το CO₂, οπότε είναι ένα πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου.

Η γεωργία παραμένει η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου που προκαλείται από τον άνθρωπο, ενώ ακολουθεί ο τομέας της ενέργειας. Η παραγωγή πετρελαίου είναι υπεύθυνη για το 40% περίπου των εκπομπών μεθανίου της ενεργειακής βιομηχανίας, ενώ η αλυσίδα αξίας φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 60%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι διαρροές μεθανίου από τις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2019 καθώς η παραγωγή μειώθηκε. Όπως είναι γνωστό, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος στις 20 Απριλίου, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ζήτησης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Οι εκλύσεις μεθανίου από τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεπέρασαν τους 70 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης Methane Tracker του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

«Το καθήκον της βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση στις εκπομπές μεθανίου, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη δράση για τις εκπομπές μεθανίου θα είναι κρίσιμη για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Η ανίχνευση εκπομπών μεθανίου υπήρξε μια πρόκληση στο παρελθόν, επειδή οφείλονται κυρίως σε δυσδιάκριτες διαρροές, αλλά τους τελευταίους μήνες νέοι δορυφόροι έχουν παράσχει έναν τρόπο για τον εντοπισμό μεγάλων απορρίψεων.

Οι εκπομπές μεθανίου πρέπει να μειωθούν κατά 70% την επόμενη δεκαετία, μια μείωση ισοδύναμη με την εξάλειψη των εκπομπών CO₂ από όλα τα αυτοκίνητα και φορτηγά σε ολόκληρη την Ασία, σύμφωνα με την έκθεση. Ο περιορισμός διαρροών μεθανίου θα ήταν οικονομικά αποδοτικός για τις εταιρείες ενέργειας, επειδή το μεθάνιο που δεσμεύεται μπορεί να πωληθεί ως φυσικό αέριο. Το κόστος των εργασιών και της συντήρησης που απαιτούνται για τη δέσμευση του μεθανίου μπορεί συχνά να καλυφθεί από την αξία του πρόσθετου αερίου που διατίθεται στην αγορά.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του 2020 έκαναν τη μείωση του μεθανίου λιγότερο ελκυστική. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αλλάξει εάν αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider