«Πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα - Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα - Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Θετική είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα, για την επαναλειτουργία της αγοράς από τη Δεύτερα. Η οριστική απόφαση καθώς και το πώς θα λειτουργήσουν τελικά τα καταστήματα θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς οι ειδικοί εισηγούνται τη λειτουργία των καταστημάτων με click away στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και με click in shop, δηλαδή με τη δυνατότητα οι καταναλωτές να μπαίνουν και εντός των καταστημάτων έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού στις υπόλοιπες περιοχές που παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Θα προβλέπεται ωστόσο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα και χρονικό όριο για την παραμονή τους. Θετική φαίνεται πως είναι η εισήγηση και για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών με ερωτηματικό όμως όσον αφορά σε εκείνα που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές.

Άλλωστε και νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του πριν από λίγο στη Βουλή έδειξε ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. «Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως οι επιφυλάξεις που διατύπωναν οι επιστήμονες τις προηγούμενες μέρες είχαν να κάνουν κυρίως με ανησυχία τους για αύξηση της κινητικότητας λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων ενώ σημείωναν ότι δεν μπορεί να ανοίξει ταυτόχρονα το λιανεμπόριο και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, πέραν των δημοτικών σχολείων.

Αγωνία στους εμπόρους

O εμπορικός κόσμος από την πλευρά του περιμένει με αγωνία την οριστική απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς διαμηνύοντας πως η κατάσταση είναι οριακή και πως δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί και ο τζίρος ύψους 5 δισ. ευρώ των χειμερινών εκπτώσεων μετά και την απώλεια του εορταστικού τζίρου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης έκανε λόγο για «ώρα μηδέν στο εμπόριο» ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά πως εάν στη ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς και την περίοδο των εορτών προστεθεί και η απώλεια της εκπτωτικής περίοδος, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μάλιστα, που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος με τη συμμετοχή και μελών της επιστημονικής κοινότητας παρατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” συνεισφέρει με 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%.

Παρά το γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ήδη τα καταστήματα προετοιμάζονται ενόψει της Δευτέρας ενώ οι μεγάλες αλυσίδες άρχισαν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τη δυνατότητα που θα έχουν για παραλαβή από το κατάστημα. Εξάλλου οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη (αποκλειστικά μέσω των e-shop) και οι έμποροι επιθυμούν να «ξεστοκάρουν» τον μεγάλο όγκο εμπορευμάτων που βρίσκεται στα ράφια τους προχωρώντας σε όσο το δυνατό καλύτερες εκπτώσεις ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» από τους εμπόρους: Κινδυνεύει μία στις δύο επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider