Τα «Δικαστικά Μέγαρα» των 300 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «Δικαστικά Μέγαρα» των 300 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες

Συνολικό προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ που κατά κάποιες πλευρές ενδέχεται να προσεγγίσει και τα 300 εκατ. ευρώ έχει ο «τριπλός» διαγωνισμός που προωθεί για φέτος το υπουργείο Υποδομών και σχετίζεται με την κατασκευή έξι νέων δικαστικών μεγάρων καθώς και την ανακατασκευή άλλων έξι.

Το «πακέτο» της τριπλής διαδικασίας προωθείται με τη μέθοδο της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αποτελεί ένα ακόμα ομαδικό κτηριακό project στη χώρα που «βγαίνει» με αυτό το μοντέλο. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν οι κλειστοί διαγωνισμοί ώστε να επιλεγούν οι σύμβουλοι που θα προετοιμάσουν τους τρεις διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, με τους εμπλεκόμενους να προσδοκούν μέσα στο 2021 να «λάβει σάρκα και οστά» η διαδικασία για τα 12 Δικαστικά Μέγαρα σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Κρήτη, με στόχο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών.

Στον πρώτο διαγωνισμό εντάσσονται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Στον δεύτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ εντάσσονται η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Έδεσσα καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Στο τρίτο γκρουπ εντάσσονται η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου σε Λαμία και Βόλο και η ανακατασκευή των κτιρίων σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Βέβαια, ακόμα βρισκόμαστε σε στο επίπεδο αναζήτησης συμβούλων και αναμένονται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή και η προκήρυξη των διαγωνισμών.

Ωστόσο, από το αρμόδιο υπουργείο εκτιμούν ότι θα έχουμε εξελίξεις μέσα στη χρονιά. Σημειώνεται ότι, όπως συνηθίζεται σε τέτοιους διαγωνισμούς, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την κατασκευή νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων, τη συντήρηση και λειτουργία τους για χρονικό διάστημα 25-27 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider