«Αναθερμαίνεται» η αγορά των χειμερινών εξοχικών κατοικιών – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναθερμαίνεται» η αγορά των χειμερινών εξοχικών κατοικιών – Πού κυμαίνονται οι τιμές
Μετά από μια δεκαετία περίπου, οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες βγαίνουν από τον «πάγο» και αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές τους τελευταίους 24 μήνες στην εγχώρια κτηματαγορά. Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές πώλησης. Ποιες περιοχές πρωτοστατούν.

Στο προσκήνιο επανέρχεται μετά από έναν «λήθαργο» περίπου 10 ετών η αγορά των χειμερινών εξοχικών κατοικιών.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες βγαίνουν από τον «πάγο» και αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές τους τελευταίους 24 μήνες στην εγχώρια κτηματαγορά.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρήθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών. Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2018-2019 αφορούσαν σε ακίνητα αξίας έως 80.000 – 100.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο από τους λάτρεις των χειμερινών sport που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα. Εάν επένδυαν πριν από 10 χρόνια, τότε θα έπρεπε να δαπανήσουν περισσότερα από 250.000 ευρώ…

Τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να προβούν σε πώληση της χειμερινής εξοχική κατοικίας τους σε ικανοποιητική τιμή εντός της κρίσης. Για τον λόγο αυτό, προέβησαν σε εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  - ενοικίασης με τη σεζόν.

Ο κορονοϊός επανέφερε στο προσκήνιο την τάση ενοικίασης με τη σεζόν

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, η παλαιά τάση της ενοικίασης με τη σεζόν – που ίσχυε στις καλές εποχές της οικονομίας – επέστρεψε πλέον έντονα για λόγους που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από κορονοϊό η ζήτηση καταγραφόταν αυξημένη ημέρα με την ημέρα», σημειώνει ο κ. Μπάκας και σχολιάζει πως «δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που λόγω του lockdown, επέλεξαν να προβούν σε μίσθωση εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν ώστε να μην βρεθούν ‘εγκλωβισμένοι’ σε κάποιο διαμέρισμα στην Αττική, αλλά σε ένα μέρος κοντά στη φύση που σίγουρα οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλύτερες».

Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές πώλησης

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης τη φετινή χρονιά οφείλεται κυρίως στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν (Σεπτέμβριο – Μάιο).

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε κυρίως στους top χειμερινούς προορισμούς σε ακτίνα έως 2,5 ώρες από την Αττική, με καλή οδική πρόσβαση, λόγω της πανδημίας.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν επηρέασε τις ζητούμενες τιμές πώλησης, διότι παράλληλα με την αναζήτηση κατοικιών προς μίσθωση, δεν ήταν λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που οδηγήθηκαν σε αγορά ακινήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αράχωβα μισθώθηκαν με τη σεζόν περίπου 500 κατοικίες για διάστημα 3 μηνών, είτε από τον Σεπτέμβριο έως το Πάσχα, είτε από τον Σεπτέμβριο έως τον  Μάιο.

Η σύγκριση των τιμών το 2019-2020

Το 2019 οι τιμές στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρουσίασαν οριακή αύξηση. Πλέον, 12 μήνες μετά, οι αυξήσεις είναι εμφανείς στο σύνολο των τιμών πώλησης και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 25%. Για το 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Αράχωβα και τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ ακολουθούν τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αράχωβα η ζητούμενη τιμή πώλησης μιας κατοικίας -κατασκευής μετά το 2005- το 2019 κυμαινόταν από 750 ευρώ/τμ έως 1.500 ευρώ/τμ, ενώ τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.000 ευρώ/τμ έως 2.500 ευρώ/τμ.

Στα Καλάβρυτα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας -κατασκευής μετά το 2005- το 2019 κυμαινόταν από 800 ευρώ/τμ έως 1.600 ευρώ/τμ, ενώ το 2020 η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.400 ευρώ/τμ έως 2.000 ευρώ/τμ.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας -κατασκευής μετά το 2005- το 2019 κυμαινόταν από 1.300 ευρώ/τμ έως 1.500 ευρώ/τμ, ενώ τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.300 ευρώ/τμ έως 2.500 ευρώ/τμ.

insider

 

Η εικόνα της περασμένης δεκαετίας

Η αγορά των εξοχικών κατοικιών αποτέλεσε έναν τομέα της αγοράς ακινήτων, ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη την περίοδο 2005-2008.

Οι αξίες στη χώρα μας το 2007-2008 είχαν πάρει την ανιούσα. Στην Αράχωβα άγγιζαν τις 3.000 – 4.500 ευρώ/τμ, στο Καρπενήσι η μέση τιμή  διαμορφωνόταν στα 2.200 ευρώ/τμ και ο Άγιος Αθανάσιος τις 3.000 ευρώ/τμ.

Σήμερα και σε σχέση με τη διετία 2007 - 2008 είναι εμφανέστατη η ραγδαία πτώση  των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 55%.  Την ίδια στιγμή, η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 90% - 95%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider