«Πράσινο φως» για επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου στην Πάρο – Στα 43 εκατ. ευρώ η επένδυση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου στην Πάρο – Στα 43 εκατ. ευρώ η επένδυση
Ένα μεγάλο έργο για το νησί της Πάρου εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του.

Μια σημαντική επένδυση για το αεροδρόμιο της Πάρου ετοιμάζεται να λάβει «σάρκα και οστά».

Όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εξασφαλίζοντας έτσι την χρηματοδότησή του, ύψους πλέον των 43 εκατ. ευρώ.

Η ενιαία εργολαβία του έργου περιλαμβάνει τρία υπο-έργα:

1. Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τις αεροναυτικές υπηρεσίες, δηλαδή:

- Νέο κτήριο αεροσταθμού (terminal) στεγασμένης έκτασης 12 χιλ. τ.μ., στον οποίο περιλαμβάνεται και σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αναγγελιών πτήσεων, τεχνολογία κοινής χρήσης CUTE σε κάθε σημείο των επιβατικών διαδικασιών και το σύνολο του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού.

- Φυλάκια ασφαλείας

- Μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων

- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία οδικού δικτύου μέσα στο χώρο του αεροδρομίου

- Επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών

- Επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης

2. Νέος πύργος ελέγχου και κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού

3. Δημιουργία καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, εστιατορίων, γραφείων και χώρων στάθμευσης, προς εμπορική εκμετάλλευση.

Παράλληλες εργασίες εντάσσονται επίσης στο εν λόγω έργο, όπως αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς και έργα στα δίκτυα των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Τα επόμενα βήματα

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προκήρυξη του έργου από τη Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού να εκκινούν οι εργασίες με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2023.

Με το έργο αυτό, το αεροδρόμιο της Πάρου ανεβαίνει σημαντικά στην παγκόσμια κατάταξη των αερολιμένων, ενώ καθίσταται εθνικής σημασίας για τη χώρα μας, αποτελώντας μοναδικό συγκοινωνιακό κόμβο στην καρδιά των Κυκλάδων.

Η ίδια η Πάρος αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός (destination), αφού θα μπορεί πλέον να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και συχνότερες πτήσεις, παρέχοντας σε χιλιάδες επισκέπτες μια αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία.

Στα οφέλη από το νέο αεροδρόμιο συγκαταλέγονται η αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου, η αύξηση της αξίας της γης και των περιουσιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας. Κυρίως όμως, η εξυπηρέτηση των πολιτών της Πάρου, οι οποίοι πλέον αποκτούν αμεσότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κεντρικές υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής για τη θετική αυτή εξέλιξη που αποτελεί το αποτέλεσμα των μεθοδικών ενεργειών της δημοτικής αρχής. Η πλήρης λειτουργία του αεροδρομίου αποτελούσε βασικό πυλώνα του προεκλογικού μας προγράμματος για αυτό από την επομένη κιόλας των εγκαινίων του Νέου Αεροδρομίου Πάρου θέσαμε ως στόχο τη χρηματοδότηση του έργου και τη δρομολόγηση των εργασιών, καταβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλες μας τις δυνάμεις. Θερμές ευχαριστίες στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, και Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, με την ενεργό υποστήριξη των οποίων κατέστη δυνατή η ευτυχής αυτή εξέλιξη που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της Πάρου προς το καλύτερο».

Να σημειωθεί πως τις ενέργειες για την υπαγωγή του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συντόνισε από την πλευρά του Δήμου Πάρου ο ειδικός σύμβουλος, κ. Σπύρος Μπουζιάνης. Στην προσπάθειά μας αυτή καθοριστική ήταν η συνεργασία και βοήθεια των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης ήτοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και της κας Κωνσταντίνας Νίκα, της Δ/νσης Υποδομών Αεροδρομίων και της κας Ραφαέλλας Μαραγκουδάκη και της Δ/νσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος & Αειφόρου Ανάπτυξης και της κας Ζωής Παπασιώπη, που με την εργασία τους συνέβαλαν στη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider