Επιχειρήσεις
02-10-2020 | 08:09

Στους χαμένους της κρίσης του κορονοϊού τα περίπτερα

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Στους χαμένους της κρίσης του κορονοϊού τα περίπτερα

Στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο την περίοδο του lockdown όσο και του επομένους μήνες συγκαταλέγονται και τα περίπτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη για το αντίθετο.

Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι των περιπτεριούχων, εξηγώντας αφενός ότι τα έσοδα τους μειώθηκαν δραματικά εν μέσω καραντίνας και λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών και αφετέρου το καλοκαίρι  στις τουριστικές περιοχές η έλλειψη τουριστών λειτούργησε καταλυτικά στη μείωση του τζίρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ιra Media δείχνει μάλιστα το 25% των περιπτέρων σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου οδηγήθηκε σε «λουκέτο» ενώ άλλο ένα 25% αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

Το καινούριο «χτύπημα» για τον κλάδο ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα με την εφαρμογή νέων μέτρων που προβλέπουν ότι τα περίπτερα θα κλείνουν στις 12 το βράδυ.

Μια απόφαση που όπως σημείωσε στο insider.gr  o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θοδωρής Μάλλιος, έπιασε τον κλάδο εξαπίνης καθώς δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στους επαγγελματίες ώστε να προετοιμαστούν.

Μεγαλύτερο ήταν το πρόβλημα για τα περίπτερα που λειτουργούν κανονικά όλο το 24ωρο, καθώς δεν έχουν προδιαγράφές,  ούτε ρολά να κλείσουν, ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ασφαλίσουν τα ψυγεία τους με αποτέλεσμα, όπως λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες, αρκετοί να αναγκάζονται να παραμένουν μέσα στα περίπτερα όλη τη νύχτα χωρίς να λειτουργούν.

Οι περιπτεριούχοι θεωρούν ότι η κατάσταση στον κλάδο είναι πλέον οριακή και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μάλλιος, «το παραμικρό «χτύπημα» αυτή τη στιγμή μας ρίχνει στον Καιάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας μέσα στη δεκαετία της κρίσης τα περίπτερα μειώθηκαν στα μισά σχεδόν.

Οι περιπτεριούχοι τονίζουν επιπλέον ότι το ωράριο έως τις 12 δεν βοηθά στον περιορισμό ούτε του συνωστισμού ούτε της κατανάλωσης αλκοόλ καθώς οι πλατείες συνεχίζουν να γεμίζουν και σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές αγοράζουν σε μεγαλύτερες ποσότητες αλκοολούχα ποτά λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.