Πορτογαλία: Πώς ένα εργοστάσιο μαλλιού έσωσε την τοπική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτογαλία: Πώς ένα εργοστάσιο μαλλιού έσωσε την τοπική οικονομία
Ένα εργοστάσιο μαλλιού στην Πορτογαλία βοηθά στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Μία επιχειρηματίας από την Πορτογαλία έσωσε την οικονομία ενός χωριού αναβιώνοντας μια αιώνια παράδοση παραγωγής μαλλιού.

Το εργοστάσιο μαλλιού της Isabel Costa κατασκευάζει ένα είδος πορτογαλικού υφάσματος, το λεγόμενο burel, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό προϊόν της της περιοχής για αιώνες.

Το εργοστάσιό της είναι το μόνο που έχει απομείνει στο χωριό Manteigas και χρησιμοποιεί μηχανήματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.
Πολλά από τα εργοστάσια της περιοχής οδηγήθηκαν σε πτώχευση ή μετακινήθηκαν στο εξωτερικό όταν η οικονομία της Πορτογαλίας κατέγραψε ύφεση το 2000.

Πώς όμως αυτή η παλιά τέχνη κατάφερε να δώσει οικονομική «ανάσα» σε ένα ολόκληρο χωριό;

Η απάντηση βρίσκεται στην ... ιστορία: τα ορεινά χωριά στην κεντρική Πορτογαλία εξαρτώνται από τη βιομηχανία μαλλιού από τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, με τις μονάδες να μεταφέρονται στο εξωτερικό και την οικονομία της Πορτογαλίας να αρχίζει να σταματά το 2000, πολλά εργοστάσια οδηγήθηκαν σε πτώχευση.

Τώρα, ένα εργοστάσιο μαλλιού στην Πορτογαλία βοηθά στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας διατηρώντας παράλληλα μια αιώνια παράδοση ζωντανή.

Το 2006, η Isabel Costa έψαχνε να ανοίξει ένα ξενοδοχείο στο Manteigas, ένα χωριό στη γραφική ορεινή περιοχή Serra da Estrela. Αλλά καθώς έμαθε για την ιστορία και την οικονομική κατάσταση του χωριού, κατέληξε στο να αγοράσει το παλιό εργοστάσιο μαλλιού του χωριού - ένα από τα 11 που κάποτε λειτουργούσε εκεί.

Η ιδέα ήταν να ανανεωθεί ένα παραδοσιακό, φυσικό ύφασμα που ονομάζεται burel που χρησιμοποιείται στην Πορτογαλία για πάνω από χίλια χρόνια. Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανήματα του 19ου αιώνα που ήταν ο βασικός σταθμός στην περιοχή - μηχανήματα που είχαν λιώσει σχεδόν για να πωληθούν ως σίδηρος προτού αναλάβει η Costa.

«Όλη η λογική πίσω από το έργο ήταν να φέρει αξία - αξία στο ύφασμα, στα μηχανήματα, στην τέχνη, στους ανθρώπους», δήλωσε η Costa στο Business Insider Today. «Οι μηχανές είναι όμορφες, αλλά είναι όμορφες μόνο εάν λειτουργούν. Διαφορετικά, είναι απλώς ένα μουσείο», πρόσθεσε.

Πηγή: Business Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider