Κόκκινα δάνεια: Στις «ράγες» μπαίνουν τιτλοποιήσεις 30 δισ. ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Στις «ράγες» μπαίνουν τιτλοποιήσεις 30 δισ. ευρώ
Με ολιγόμηνη καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας, δρομολογούνται τα mega-deals που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες για δραστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους φέτος.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρούν τα deals για την εξυγίανση των τραπεζών που είχαν δρομολογηθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο αλλά υπέστησαν ολιγόμηνη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

Εχθές Παρασκευή, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση-μαμούθ «Galaxy» της Alpha Bank, ύψους 10 δισ. ευρώ, η οποία δίνει προβάδισμα στον μετασχηματισμό της τράπεζας με δραστική εξυγίανση των κόκκινων δανείων, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Eurobank με το «Cairo», την πρώτη τιτλοποίηση που εντάχθηκε στον «Ηρακλή». Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ιδιαίτερα έντονο, αναφέρουν στελέχη της Alpha Bank που εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένα από τον αριθμό και την ποιότητα των προσφορών, κάνοντας λόγο για «ευχάριστο πονοκέφαλο».

Η επιτυχημένη πορεία του mega-deal εμπνέει αισιοδοξία στη διοίκηση της τράπεζας ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, ασφάλειας και ικανοποίησης και στους εργαζομένους της νέας εταιρίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η Alpha Bank, τόσο η διαδικασία του carve-out και συγκρότησης της Νέας Cepal όσο και η λήψη των δεσμευτικών προσφορών για το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020. Όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του 100% της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης κόκκινων δανείων της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, το 100% των μετοχών της Cepal θα τεθεί προς πώληση με στόχο να δημιουργηθεί «η ισχυρότερη ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά». Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου, τη θέση του CEO της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, στη θέση του ιδρυτή της εταιρείας κ. R. Langstaff. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα έργου (Carve-Out Committee) με τη συμμετοχή στελεχών της Alpha Bank και της Cepal. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, τους προσεχείς μήνες, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal αναλαμβάνει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας.

Κατά πόδας ακολουθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι στόχος είναι στις αρχές του β’ εξαμήνου να ξεκινήσουν οι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την τιτλοποίηση Frontier συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2019 η Εθνική ολοκλήρωσε έξι συναλλαγές πωλήσεων χαρτοφυλακίων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, με τις οποίες μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 5,3 δισ. ευρώ.

Προς το τέλος του έτους τοποθετεί χρονικά η Τράπεζα Πειραιώς την ολοκλήρωση και των δύο τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις συναλλαγές Phoenix (2 δισ. ευρώ) και Vega (5 δισ. ευρώ) που έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider