Διπλάσια σε σχέση με πέρσι είναι η ζήτηση για κηπευτικά φυτά και λαχανικά, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα φυτώρια δέχονται μεγάλο όγκο παραγγελιών από τους καταναλωτές στις περιοχές γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο για κηπευτικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Φαίνεται ότι όσοι έχουν αυλή, θέλουν να βάλουν τα δικά τους φυτά ώστε να έχουν τρόφιμα το επόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που τύχει πάλι κάτι, λόγω κορονοϊού, και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η καλλιέργεια αυτή, όπως γενικότερα η ενασχόληση με την κηπουρική, αποτελεί ιδιαίτερα ευεργετική διέξοδο για πολλούς που έμειναν στο σπίτι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καίτη Ντόγκουση, η οποία βοηθάει τον γιο της στο φυτώριο που διατηρεί στα Βασιλικά.

Μεγάλη ζήτηση εκδηλώθηκε αυτή την εβδομάδα κυρίως από καταστήματα που θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα και προσπαθούν να βρουν φυτά και να κάνουν τις απαραίτητες παραγγελίες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

«Μας καλούν διάφοροι επειδή θα ανοίξουν τη Δευτέρα και δεν βρίσκουν φυτά. Δεν υπάρχει ντομάτα πουθενά. Η έλλειψη είναι πολύ μεγάλη καθώς και οι παραγωγοί φυτών και οι γεωπόνοι φοβήθηκαν στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, ότι θα τους μείνουν τα φυτά. Έτσι πολλοί δεν φύτεψαν μεγάλες ποσότητες λόγω και τους κόστους παραγωγής», σχολιάζει ο Τάσος Λιθαρής, από φυτώριο στα Βασιλικά.

Όπως λέει,  οι παραγωγοί δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο οι επιφυλάξεις τους για την επόμενη μέρα περιόρισαν την παραγωγή των φυτών.

«Στην αρχή φοβήθηκα ότι θα μου μείνουν όλα. Ο κόσμος δεν έβγαινε έξω. Με τα φυτά που είχα φυτέψει πριν από τον κορονοϊό, μπορώ να καλύψω μέρος της ζήτησης. Τώρα, με τη σταδιακή άρση των μέτρων, φυτεύω όψιμα φυτά τα βράδια, μήπως και προλάβω», τονίζει. Σημειώνει παράλληλα ότι λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε, προτιμά να κατευθύνει τα φυτά στη λιανική πώληση παρά τη ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά της χονδρικής.

Από την πλευρά της, η κ. Ντόγκουση επισημαίνει ότι το φυτώριο τους  δέχεται διαρκώς τηλεφωνήματα και από τη Χαλκιδική, ενόψει και της άρσης του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό. «Δεν προλαβαίνουμε», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για χιλιάδες φυτά. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού, οι αρκετοί ιδιοκτήτες φυτωρίων διαθέτουν πλέον και υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι για τους ανθρώπους που καλλιεργούν φυτά στην αυλή τους.