14 αιτήσεις για άδειες on-line στοιχηματισμού στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
14 αιτήσεις για άδειες on-line στοιχηματισμού στην Ελλάδα
Το μεγάλο ενδιαφέρον πιστοποιεί την επιτυχία της διαδικασίας

Με συνολικά 14 αιτήσεις, από τις οποίες οι 11 προέρχονται από υπάρχοντα σχήματα και οι τρεις αφορούν εταιρείες “white label” ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της διαδικασίας για την αδειοδότηση του online στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

Παρά τη συγκυρία, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο insider.gr, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr που έκανε λόγο για διψήφιο αριθμό αιτήσεων. Μάλιστα, προσέθεταν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν από τις ελάχιστες που «έτρεξε» χωρίς πρόβλημα στην τρέχουσα, τόσο δύσκολη συγκυρία, τονίζοντας ότι ο ρόλος που έπαιξε η Επιτροπή Παιγνίων και ο πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Καραγρηγορίου ήταν καθοριστικός. Έτσι, μπαίνει στις ράγες το ξεκαθάρισμα του τοπίου και η πλήρης ρύθμιση (regulation) της αγοράς προς όφελος τόσο του δημοσίου όσο και των εταιρειών που θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται απολύτως νόμιμα και διάφανα, δίχως γκρίζες ζώνες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη διαδικασία, εφόσον υπάρξουν στην πορεία και επιπλέον ενδιαφερόμενοι, μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν άδεια, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και πληρώσουν τα χρήματα. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr υπάρχουν εταιρείες-κολοσσοί του εξωτερικού που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, εφόσον αυτή είναι πλέον ρυθμισμένη. Επιπλέον, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από τις εταιρείες καζίνο που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ενώ δεν αποκλείεται και ο όμιλος ΟΤΕ να αποκτήσει εν τέλει άδεια.

Η 1η Απριλίου ήταν η καθοριστική ημερομηνία για αυτό το στάδιο της διαδικασίας καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος διαβούλευσης του σχετικού κανονισμού και πλέον έχει ξεκινήσει και επίσημα η διάθεση των νέων μόνιμων αδειών online.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Μεταξύ άλλων ο σχετικός κανονισμός προβλέπει ότι ο η άδεια για την οποία έκαναν αίτηση οι 14 εταιρείες περιλαμβάνει τους ειδικότερους όρους διεξαγωγής των Τυχερών Παιγνίων, για τα οποία αυτή εκδίδεται και τις υποχρεώσεις του Κατόχου της. Προβλέπονται δύο τύποι Αδειών :

Τύπος 1 – Άδεια Διαδικτυακού Στοιχήματος, με αντίτιμο τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ.

Τύπος 2 – Άδεια Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων, με αντίτιμο δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ.

Σημειώνεται πως κάθε υποψήφιος μπορεί να αιτηθεί την έκδοση είτε του ενός είτε και των δύο τύπων ενώ κάθε άδεια ισχύει για επτά έτη από την ημερομηνία χορήγησής της.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία θα πρέπει –για να αδειοδοτηθεί- να πληρώσει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ πέρα από τη φορολογία που πληρώνει κατά τη λειτουργία της και υπολογίζεται με βάση το τζίρο της.

Τα επόμενα βήματα και η Επιτροπή Παιγνίων

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, ζητούμενο πλέον είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τις 31/12/2020 ώστε το κράτος να εισπράξει τα χρήματα πριν το τέλος του έτους. Ιδανικό σενάριο είναι όλα να έχουν τελειώσει μέσα στο Φθινόπωρο αλλά δεν αποκλείονται κάποιες καθυστερήσεις λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που αναμένει σημαντικά φορολογικά έσοδα, τόσο από το τίμημα των αδειών αλλά και από τη φορολογία του του τζίρου των εταιρειών στοιχηματισμού.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη διαδικασία αδειοδότησης, κομβικό ρόλο έχει η Επιτροπή Παιγνίων και στην κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος θα διέπει τη ρυθμισμένη πλέον αγορά. Μάλιστα, οι λεπτομέρειες του κανονισμού θα είναι κομβικές για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών, που περιμένουν να έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα προτού αποφασίσουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι αθλητικές διοργανώσεις έχουν «παγώσει» σε αυτή τη φάση και άλλες έχουν μεταφερθεί για το 2021, η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider