Σε άνοδο η αγορά logistics – Πόσο νοικιάζονται οι αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε άνοδο η αγορά logistics – Πόσο νοικιάζονται οι αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις περιοχές στην Αττική έρχεται κυρίως από ελληνικές ΑΕΕΑΠ και άλλα funds κυρίως ελληνικών συμφερόντων.

Ενισχυμένο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητα logistics και αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα καθώς ο συγκεκριμένος τομέας εμφανίζει ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά χώρων υψηλών προδιαγραφών.

Τα ενοίκια αποθηκευτικών χώρων συνεχώς αυξάνονται αρχίζοντας να πλησιάζουν τα προ κρίσης επίπεδα καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις τους.

Πάντως η προσφορά αποθηκευτικών χώρων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς όπως σημείωσε ο Γιάννης Ορφανός, εταίρος της Arbitrage Real Estate στο πρόσφατο συνέδριο της Prodexpo στα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζών περιλαμβάνονται πολλά βιομηχανικά και αποθηκευτικά ακίνητα τα οποία πρόκειται να βγουν στην αγορά.

Ποιοι αγοράζουν αποθήκες

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις περιοχές στην Αττική έρχεται κυρίως από ελληνικές ΑΕΕΑΠ και άλλα funds κυρίως ελληνικών συμφερόντων. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη οι αγοραστές είναι κυρίως βιομηχανίες που θέλουν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, καθώς και τοπικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά τους χρήστες σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Ορφανού το 25% των χώρων χρησιμοποιούνται από καταναλωτικών προϊόντων, και ακολουθούν οι εταιρείες μεταφορών και logistics (24%) καθώς και οι λιανέμποροι (115). Το 5% των χώρων χρησιμοποιείται από ναυτιλιακές εταιρείες και ενεργειακές εταιρείες καλύπτουν το 4%.

Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Arbitrage Real Estate, sτην Αττική οι τιμές βιομηχανικών και αποθηκευτικών χώρων ομαδοποιούνται σε πέντε ενότητες. Πιο ακριβές είναι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος-Μάνδρα-Ελευσίνα-Μαγούλα) όπου παρατηρείται και η πιο έντονη επενδυτική δραστηριότητα.

Τα καλύτερα ακίνητα (Grade A) νοικιάζονται προς 3 - 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από το 9% έως 10,5%, ενώ τα δεύτερης κατηγορίας βιομηχανικά και αποθηκευτικά ακίνητα νοικιάζονται προς 1,25-2,27 ευρώ ανά τμ. Με τιμές 3-5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο νοικιάζονται οι Grade A αποθήκες και στα ΒΑ Προάστια (Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση και Κηφισιά).

Πιο φθηνές είναι οι αποθήκες και τα βιομηχανικά ακίνητα στα Βόρεια της Αττικής (Αυλώνας, Σχηματάρι) και τα Οινόφυτα. Εκεί τα Grade A ακίνητα νοικιάζονται προς 2-4 ευρώ/τμ και τα δεύτερης κατηγορίας προς 1,25-2,25 ευρώ/τμ. Αντίστοιχες είναι οι τιμές και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο των Σπάτων . Τέλος στον Πειραιά και τα προάστια του (Δραπετσώνα, Πέραμα, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) οι τιμές των δεύτερης κατηγορίας ακινήτων διαμορφώνονται στα 1,25-2,22 ευρώ/τμ.

Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα η πιο έντονη επενδυτική δραστηριότητα παρατηρείται στη Σίνδο. Εκεί οι βιομηχανικοί και αποθηκευτική χώροι που βρίσκονται εντός της ΒΙΠΕ νοικιάζονται προς 1-2,5 ευρώ/τμ, ενώ τα Grade A ακίνητα νοικιάζονται προς 2-3,5 ευρώ/τμ. Τα δεύτερης κατηγορίας ακίνητα νοικιάζονται προς 0,7-1,5 ευρώ ανά τμ. Στο Ωραιόκαστρο οι τιμές ενοικίασης των Grade A ακινήτων διαμορφώνονται προς 1,5-2,25 ευρώ/τμ και στο Καλοχώρι στο 1,5-3 ευρώ/τμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider