5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια
Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με πολυάριθμο δίκτυο καταστημάτων που κάποτε μεσουρανούσαν, σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Ανάμεσα τους και ισχυρές πολυεθνικές, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτές είναι πέντε αλυσίδες σουπερ μάρκετ που κάποτε μεσουρανούσαν στον κλάδο και σήμερα δεν υπαρχουν.

Ο  γαλλικός όμιλος Carrefour το 2000 προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour νωρίτερα είχε εξαγοράσει την αλυσίδα CΟΝΤΙΝΕΝT.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express

Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, καθώς η «Μαρινόπουλος» έγινε αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ» στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση στην ιστορία του κλάδου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους.

Το 1993 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα).

Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και Αστέρας στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος μπήκαν στη συνέχεια, υπό το σήμα της My Market.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου.

Το 1985 αριθμούσε 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά. Το 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ.

Ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Ατλάντικ να προχωρά στη λύση μισθώσεων και πώληση του εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Το καλοκαίρι του 2011 πέφτει οριστικά η αυλαία για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. 

Η γερμανική αλυσίδα λιενεμπορίου είχε επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι την αποχώρησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Aldi συνεργαζόταν για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και είχε 38 καταστήματα.

Το 2008  είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, εντός της οποίας στόχος ήταν να λειτουργήσουν 400 καταστήματα ανά τη χώρα.

Στο τέλος του 2010 ωστόσο αποχώρησε από την Ελλάδα καθώς επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Η ισπανική αλυσίδα Dia, έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα εκπτωτικά σουπερ μαρκετ.

Το 2010, όταν ήδη μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:09

Κόστα: Καταγγέλλει την απειλή ανάμειξης των ΗΠΑ στην πολιτική ζωή της Ευρώπης

11:57

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο;

11:47

Τετραμερής συνάντηση για το Ουκρανικό στο Λονδίνο - Στο τραπέζι οι εγγυήσεις ασφαλείας

11:38

Παπουτσάνης: Ο Paul Alexander Carr Pickering στη θέση του Chief Strategic Growth Officer

11:26

Μητσοτάκης: Η πόρτα μου ανοιχτή για τους αγρότες - Ο διάλογος να γίνει με ανοιχτούς δρόμους

11:24

ΕΒΕΑ: Υπενθύμιση προς επιχειρήσεις για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων προς το ΓΕΜΗ έως 31/12

11:23

VW: Επένδυση 160 δισ. ευρώ έως το 2030 - Μικρότερη λόγω δασμών και Κίνας

11:14

ΧΑ: «Ακροβασία» στις 2.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:14

Η Greenvolt Next παρέδωσε φωτοβολταϊκό πάρκο 4 MW για τη Sanofi στην Ιρλανδία

11:10

Alpha Bank: Ξεκινά η υπηρεσία Visa Commercial Format - Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα

11:10

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τον χαλκό

11:05

Κορκίδης: Να μην υποτιμηθούν τα αιτήματα των αγροτών, ούτε οι επιπτώσεις των αγροτικών μπλόκων

10:52

Goldman Sachs: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τρεις βασικές προκλήσεις

10:52

Jumbo: Διατηρήθηκε στο 8% ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων - Τι λέει για κυβέρνηση και αγρότες

10:48

Γερμανία: Άνοδος 1,8% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο

10:44

Ευρωαγορές: Flat κινήσεις περιμένοντας την Fed

10:34

Ντάλιο: Η Μέση Ανατολή είναι η νέα Σίλικον Βάλεϊ των καπιταλιστών - «Φούσκα» στην AI

10:17

Briq Properties: Πούλησε ακίνητο έναντι 4 εκατ. ευρώ στον Βόλο

10:16

Κίνα: Νέα διψήφια «βουτιά» των εξαγωγών προς ΗΠΑ - Στο -29% τον Νοέμβριο

10:13

Ικτίνος: Υπογραφή συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής ΙΔΕΗ

10:11

Ομόλογο Aktor 140 εκατ. ευρώ: Στο 4,7-5% το εύρος απόδοσης

10:01

Τέλος εποχής για τα τρόλεϊ: Από σήμερα οι γραμμές 17 και 20 αντικαθίστανται από ηλεκτρικά λεωφορεία

09:53

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Νιώθω άνετα με τις προσδοκίες ότι η επόμενη κίνηση μπορεί να είναι μία αύξηση επιτοκίων

09:51

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θα λάβει τα έγγραφα που σχετίζονται με το ειρηνευτικό σχέδιο σήμερα

09:36

Deal Prodea - Παπαλέκα για ακίνητα, Πύργο Πειραιά, Porto Paros Resort και γραφεία στη Ρώμη

09:29

Goldman Sachs για Κίνα: Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη - Στο 5%

09:24

Bloomberg: Ο όμιλος Antenna σε συνομιλίες με την Gedi της οικογένειας Ανιέλι για την εξαγορά της La Repubblica

09:14

ΟΗΕ: Μειώνει στο μισό τον προϋπολογισμό για ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω κρίσεων

09:03

Πλημμύρες στην Ινδονησία: 950 νεκροί - Πάνω από 270 αγνοούμενοι, 5.000 τραυματίες

08:52

Μπενίν: Τέλος πραξικοπήματος με 14 συλλήψεις - «Η προδοσία δεν θα μείνει ατιμώρητη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider