5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια
Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με πολυάριθμο δίκτυο καταστημάτων που κάποτε μεσουρανούσαν, σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Ανάμεσα τους και ισχυρές πολυεθνικές, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτές είναι πέντε αλυσίδες σουπερ μάρκετ που κάποτε μεσουρανούσαν στον κλάδο και σήμερα δεν υπαρχουν.

Ο  γαλλικός όμιλος Carrefour το 2000 προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour νωρίτερα είχε εξαγοράσει την αλυσίδα CΟΝΤΙΝΕΝT.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express

Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, καθώς η «Μαρινόπουλος» έγινε αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ» στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση στην ιστορία του κλάδου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους.

Το 1993 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα).

Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και Αστέρας στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος μπήκαν στη συνέχεια, υπό το σήμα της My Market.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου.

Το 1985 αριθμούσε 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά. Το 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ.

Ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Ατλάντικ να προχωρά στη λύση μισθώσεων και πώληση του εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Το καλοκαίρι του 2011 πέφτει οριστικά η αυλαία για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. 

Η γερμανική αλυσίδα λιενεμπορίου είχε επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι την αποχώρησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Aldi συνεργαζόταν για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και είχε 38 καταστήματα.

Το 2008  είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, εντός της οποίας στόχος ήταν να λειτουργήσουν 400 καταστήματα ανά τη χώρα.

Στο τέλος του 2010 ωστόσο αποχώρησε από την Ελλάδα καθώς επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Η ισπανική αλυσίδα Dia, έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα εκπτωτικά σουπερ μαρκετ.

Το 2010, όταν ήδη μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:21

Καμία αλλαγή από MSCI στους ελληνικούς δείκτες

23:55

ΗΠΑ: Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

23:45

Στάρμερ: Δεν θα εγκαταλείψω την εντολή που μου δόθηκε να αλλάξω τη χώρα

23:35

Πολάκης: «Χυδαία» η αίτηση άρσης ασυλίας μου

23:24

Κάρνεϊ: Θα διευθετηθεί η κατάσταση με τη γέφυρα Γκόρντι Χόου

23:14

Wall Street: «3x3» ρεκόρ για Dow Jones - Πιέσεις για S&P 500 ελέω λιανικών πωλήσεων

23:02

Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων - Αύριο απολογούνται οι φερόμενοι ως αρχηγοί

22:50

Οριακή πτώση για το πετρέλαιο με Ιράν και αμερικανικά «μάκρο» στο επίκεντρο

22:32

Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία ζητούν να μειωθεί το κόστος ενέργειας στην ΕΕ

22:14

Ο Τραμπ στηρίζει τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ

22:00

Κεραμέως για δημοσιεύματα που αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης: Ζούμε την απόλυτη διαστρέβλωση

21:42

Απώλειες σχεδόν 1% για τον χρυσό - Πτώση και για τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα

21:22

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ: Η ΕΕ οφείλει να προστατεύει τους παραγωγούς της

21:08

Αλβανία: Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών, ζητούν την παραίτηση της αντιπροέδρου

21:02

Ιρλανδία: Πρωτοποριακό πρόγραμμα παροχής βασικού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες

20:49

Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, θα κάνουμε κάτι πολύ σκληρό»

20:36

Στις 16 Φεβρουαρίου οι υπογραφές με Chevron για τα 4 μπλοκ σε Κρήτη και Πελοπόννησο

20:25

Οι νέοι Έλληνες «παντρεύτηκαν» την AI: Πρώτοι στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη

20:13

Κίνα: Στροφή από το αμερικανικό χρέος με έμφαση στη γεωοικονομική της ασφάλεια

20:11

Χρυσοχοΐδης: Προσοχή στα deep fake βίντεο! Αλλοιώνουν την πραγματικότητα

19:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

19:44

Ζαχαράκη: Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις ο Εθνικός Διάλογος για νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο

19:31

Έκτος σε συχνότητα ο καρκίνος κεφαλής, τραχήλου, φάρυγγα & λάρυγγα - Δωρεάν εξετάσεις για ενήλικες

19:21

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία

19:13

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 11% για την Philips

19:11

Συνάντηση Δήμα - Γκιλφόιλ: Στο επίκεντρο ο Κάθετος Διάδρομος

18:57

«Σπαρτιάτες»: Ομόφωνα αθώοι από το Εφετείο οι 13 κατηγορούμενοι για εξαπάτηση εκλογέων

18:44

ΕΕ: Πράσινο φως σε κατάλογο «ασφαλών χωρών» και νέες διαδικασίες ασύλου

18:40

Εισροές €137 εκατ. τον Ιανουάριο στο ΧΑ από ξένους επενδυτές – Εκτοξεύθηκε η αξία συναλλαγών

18:24

Ξανά στην «επίθεση» η Paramount: Νέα προσφορά 2,8 δισ. για να «σπάσει» το deal Warner-Netflix

gazzetta
gazzetta reader insider insider