5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια
Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με πολυάριθμο δίκτυο καταστημάτων που κάποτε μεσουρανούσαν, σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Ανάμεσα τους και ισχυρές πολυεθνικές, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτές είναι πέντε αλυσίδες σουπερ μάρκετ που κάποτε μεσουρανούσαν στον κλάδο και σήμερα δεν υπαρχουν.

Ο  γαλλικός όμιλος Carrefour το 2000 προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour νωρίτερα είχε εξαγοράσει την αλυσίδα CΟΝΤΙΝΕΝT.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express

Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, καθώς η «Μαρινόπουλος» έγινε αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ» στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση στην ιστορία του κλάδου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους.

Το 1993 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα).

Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και Αστέρας στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος μπήκαν στη συνέχεια, υπό το σήμα της My Market.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου.

Το 1985 αριθμούσε 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά. Το 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ.

Ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Ατλάντικ να προχωρά στη λύση μισθώσεων και πώληση του εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Το καλοκαίρι του 2011 πέφτει οριστικά η αυλαία για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. 

Η γερμανική αλυσίδα λιενεμπορίου είχε επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι την αποχώρησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Aldi συνεργαζόταν για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και είχε 38 καταστήματα.

Το 2008  είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, εντός της οποίας στόχος ήταν να λειτουργήσουν 400 καταστήματα ανά τη χώρα.

Στο τέλος του 2010 ωστόσο αποχώρησε από την Ελλάδα καθώς επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Η ισπανική αλυσίδα Dia, έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα εκπτωτικά σουπερ μαρκετ.

Το 2010, όταν ήδη μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιστολή Ρεπουμπλικανού βουλευτή στον Τραμπ κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία

23:44

Ξεπαγώνουν ιρανικά κεφάλαια - Συμφωνία με ΗΠΑ για μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας

23:30

Αυστρία και Βρετανία βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

23:16

Με το «αριστερό» στον Ιούλιο η Wall Street - Άλμα 8,81% για Meta

23:02

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Πρέβεζα και Χαλκιδική

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ στο Μαξίμου

22:34

Τετ α τετ Δένδια - Ανδρουλάκη την Πέμπτη

22:20

ΗΠΑ: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αραβική Θάλασσα - 1 αγνοούμενος

22:06

«Παράθυρο» Στουρνάρα για «πάγο» στα επιτόκια από ΕΚΤ τον Ιούλιο

21:52

Δημοσκόπηση Marc: Νέες εκλογές θέλει το 56,7% σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

21:38

Θεοδωρικάκος: Είναι θέμα τιμής να συλληφθούν οι δολοφόνοι

21:24

Χρυσός: «Απεγκλωβίστηκε» από το χαμηλό 7 μηνών με κέρδη 2,1%

21:10

Επταήμερο εθνικό πένθος στη Βενεζουέλα - Σχεδόν 2.300 οι νεκροί από τους σεισμούς

20:56

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τα θετικά μηνύματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

20:45

Ρωσικό «καμπανάκι» στην Apple για πρόστιμο 52 εκατ. δολαρίων

20:33

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανανεώνει την τριμερή εμπορική συμφωνία USMCA με Καναδά και Μεξικό

20:21

Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ - Θετικές προοπτικές για Πειραιώς

20:13

Δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν της Γκίλφοϊλ για τα 250 έτη από την αμερικανική ανεξαρτησία

20:09

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση

20:00

Οι λόγοι που έστειλαν το γεν σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών

19:58

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να μπουν σε «αξιόπιστη πορεία» προς το 5%

19:56

Μητσοτάκης για Νέστορα: Καμία ανοχή στο αίμα και τον διχασμό των άκρων

19:46

Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:37

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το ν/σ για ίση αμοιβή και ένταξη υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

19:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης 1 έως 3 ετών με αναστολή στους 57 παραγωγούς από Κρήτη

19:24

Ταχιάος: «Η Θράκη χρειάζεται μια ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική»

19:18

Το αεροδρόμιο της Βιέννης επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 λίτρων υγρών στις αποσκευές

19:13

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

19:07

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:56

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή μόνιμης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider