5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια
Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με πολυάριθμο δίκτυο καταστημάτων που κάποτε μεσουρανούσαν, σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Ανάμεσα τους και ισχυρές πολυεθνικές, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτές είναι πέντε αλυσίδες σουπερ μάρκετ που κάποτε μεσουρανούσαν στον κλάδο και σήμερα δεν υπαρχουν.

Ο  γαλλικός όμιλος Carrefour το 2000 προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour νωρίτερα είχε εξαγοράσει την αλυσίδα CΟΝΤΙΝΕΝT.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express

Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, καθώς η «Μαρινόπουλος» έγινε αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ» στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση στην ιστορία του κλάδου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους.

Το 1993 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα).

Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και Αστέρας στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος μπήκαν στη συνέχεια, υπό το σήμα της My Market.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου.

Το 1985 αριθμούσε 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά. Το 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ.

Ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Ατλάντικ να προχωρά στη λύση μισθώσεων και πώληση του εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Το καλοκαίρι του 2011 πέφτει οριστικά η αυλαία για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. 

Η γερμανική αλυσίδα λιενεμπορίου είχε επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι την αποχώρησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Aldi συνεργαζόταν για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και είχε 38 καταστήματα.

Το 2008  είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, εντός της οποίας στόχος ήταν να λειτουργήσουν 400 καταστήματα ανά τη χώρα.

Στο τέλος του 2010 ωστόσο αποχώρησε από την Ελλάδα καθώς επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Η ισπανική αλυσίδα Dia, έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα εκπτωτικά σουπερ μαρκετ.

Το 2010, όταν ήδη μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:03

EasyJet: Δίνει τo ίδιο deadline για προσφορά σε Castlelake και Apollo - «Φουντώνει» το deal των 5,7 δισ. λιρών

11:01

Οι πληρωμές Ιουλίου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία ωφελουμένων

10:56

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ΑΘΕ από σήμερα έως Παρασκευή λόγω ασφαλτικών εργασιών

10:47

AKTOR: Στο 20,31% το ποσοστό της Castellano μετά την ΑΜΚ

10:42

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές εν μέσω προσδοκιών για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

10:40

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

10:18

Στο ελληνικό FBI η έρευνα για τη σύγκρουση των ελικοπτέρων στην Ψάθα

09:55

Συντεταγμένη παρέμβαση από Ουάσιγκτον και Τόκιο για τη στήριξη του γεν

09:55

ΜΕΤΕΟ: Σε δύο βασικές ζώνες οι σημαντικότερες ενεργές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική

09:39

Κατσαφάδος: Άμεσες αποζημιώσεις σε πληγέντες από τις πυρκαγιές - Στο 100% η κρατική στήριξη για κατοικίες

09:28

AstraZeneca: Συζητήσεις για deal 400 δισ. δολ. με την Bristol Myers Squibb - «Βουτιά» 7% της μετοχής

09:20

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Η ολοκλήρωση της επέκτασης προς την Καλαμαριά είναι η αρχή της επόμενης φάσης

09:12

Νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εθνική κλίμακα στην Κούβα

09:10

Πέθανε ο Λάκης Χαλκιάς

08:58

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Μεγαλόπολης

08:53

Υποχωρεί το πετρέλαιο - Αισιοδοξία για deal που θα ανοίξει τα στενά του Ορμούζ

08:40

Σεισμός 5R ταρακούνησε το Κάιρο

08:20

Τέλος στις παλιές ταυτότητες για τα ταξίδια στο εξωτερικό

08:16

Πού ποντάρει για την περαιτέρω ανάπτυξή της η 3αλφα - Οι άξονες στρατηγικής για το 2026

08:16

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι podcasters του 2026

08:06

CSRD: Σχεδόν 3 στις 4 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν τη βιωσιμότητα των προμηθευτών τους

07:56

«Μην αφήνετε τα ζώα σας πίσω» - Ο Λιβάνιος στη δομή των Βιλίων - Το δείπνο της... Τεχνητής Νοημοσύνης

07:43

Ακριβότερα προϊόντα, φτωχότερος παραγωγός

07:39

Ο Τραμπ ανήγγειλε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν - Διαψεύδει η Τεχεράνη

07:25

Κατασχεμένα ακίνητα: Το «σκορ» του οφειλέτη ξεκλειδώνει τις πωλήσεις - Πώς βαθμολογεί η ΑΑΔΕ

07:21

Υδρογονάνθρακες: Μέσα στην εβδομάδα η ΜΠΕ για το block 2 - Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα

07:18

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική: Δύο ενεργές ζώνες

07:14

Πυρκαγιές: Νέα μέτωπα, μεγάλες ζημιές και οι πρώτες αποζημιώσεις - Τι αλλάζει για τους πληγέντες

07:10

Η νέα εποχή της τραπεζικής εποπτείας - Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών - Η ΑΙ αγοράζει… βιβλία

23:58

Η Express αποκαλύπτει τη γοητεία της Σίφνου στο βρετανικό κοινό​​​​​​​​​​​


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider