5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν υπάρχουν πια
Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με πολυάριθμο δίκτυο καταστημάτων που κάποτε μεσουρανούσαν, σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο χάρτης της αγοράς των σούπερ μάρκετ άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι κολοσσοί κατέρρευσαν και άλλοι όμιλοι να συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν.

Ανάμεσα τους και ισχυρές πολυεθνικές, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτές είναι πέντε αλυσίδες σουπερ μάρκετ που κάποτε μεσουρανούσαν στον κλάδο και σήμερα δεν υπαρχουν.

Ο  γαλλικός όμιλος Carrefour το 2000 προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour νωρίτερα είχε εξαγοράσει την αλυσίδα CΟΝΤΙΝΕΝT.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express

Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, καθώς η «Μαρινόπουλος» έγινε αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ» στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση στην ιστορία του κλάδου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους.

Το 1993 πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα).

Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και Αστέρας στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος μπήκαν στη συνέχεια, υπό το σήμα της My Market.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου.

Το 1985 αριθμούσε 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά. Το 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ.

Ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Ατλάντικ να προχωρά στη λύση μισθώσεων και πώληση του εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Το καλοκαίρι του 2011 πέφτει οριστικά η αυλαία για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99. 

Η γερμανική αλυσίδα λιενεμπορίου είχε επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι την αποχώρησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Aldi συνεργαζόταν για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και είχε 38 καταστήματα.

Το 2008  είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, εντός της οποίας στόχος ήταν να λειτουργήσουν 400 καταστήματα ανά τη χώρα.

Στο τέλος του 2010 ωστόσο αποχώρησε από την Ελλάδα καθώς επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Η ισπανική αλυσίδα Dia, έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα εκπτωτικά σουπερ μαρκετ.

Το 2010, όταν ήδη μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

17:00

Καύσιμα: Προς νέα μέτρα αν δεν πέσουν οι τιμές - Στο «ραντάρ» το πετρέλαιο θέρμανσης

16:54

Εφραίμογλου: Η διαφορετικότητα στις ηγετικές ομάδες οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα

16:43

Γερουλάνος: Χαμένη ευκαιρία για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο

16:15

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για συνυποσχετικό με την Τουρκία

15:41

Σδούκου: Η σοβαρή πολιτική κοιτάζει τι γίνεται και έξω από τα σύνορα

15:36

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών στέλεχος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής

15:28

Γεωργιάδης: Πρωτοβουλία για απαγόρευση της παραπλανητικής διαφήμισης για «θαυματουργές» θεραπείες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider