Προβληματισμός στην αγορά για το Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμός στην αγορά για το Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ
Στο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα υπαχθούν 25.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα.

Η πολυαναμενόμενη β’ φάση του Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ξεκινά στα μέσα Ιουλίου οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν διαδοχικά να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες (διαμερίσματα, πολυκατοικίες και μονοκατοικίες).

Στο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα υπαχθούν 25.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα και μαζί με τα ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρουν τα νοικοκυριά, το πρόγραμμα θα ανέλθει περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Όπως σε κάθε αντίστοιχο πρόγραμμα ο κλάδος της κατασκευής και τα άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενα επαγγέλματα αναμένουν να λάβουν μια σχετική ώθηση σε μια περίοδο όπου η κατασκευή παραμένει στο «κόκκινο». Παρά το γεγονός όμως ότι το πρόγραμμα δείχνει να προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι οι προηγούμενες φάσεις, η αγορά παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσο το πρόγραμμα θα καταφέρει να «ταράξει τα νερά».

Ο κ. Στραπατσάκης από την εταιρεία Housecheck, η οποία αναλαμβάνει τα διαδικαστικά και τις εργασίες για την ένταξη στα εν λόγω προγράμματα, σημειώνει μιλώντας στο insider.gr: «το πρόγραμμα ανακοινώθηκε και υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πέφτει μέσα στο καλοκαίρι, τις εκλογές, είναι Αύγουστος. Οι φάκελοι απαιτούν διαδικασίες, υπάρχουν κάποια πρακτικά θέματα τα οποία χρειάζονται χρόνο. Πόσους μηχανικούς πρέπει να απασχολεί μια επιχείρηση για να βγάλει τα ενεργειακά πιστοποιητικά που απαιτούνται;».

Όπως φαίνεται και σε αυτό το πρόγραμμα κάποιες παρεμβάσεις παραμένουν σχεδόν απαγορευτικές με αποτέλεσμα τα κεφάλαια να διοχετεύονται και πάλι στις ίδιες παρεμβάσεις. Κατά σειρά προτεραιότητας, ο κ. Στραπατσάκης εκτιμά ότι: «πρώτα αναμένουμε ότι θα προτιμηθούν αλλαγές στα κουφώματα, μετά έχουμε τους ηλιακούς, τις μονάδες ψύξης/θέρμανσης, τη θερμομόνωση και τελευταία παρέμβαση είναι η αλλαγή λέβητα όπου επιδοτείται η αλλαγή του εξοπλισμού (3.500 ευρώ) αλλά μια τέτοια παρέμβαση συνοδεύεται και από πολλές άλλες εργασίες (σωληνώσεις, σώματα) με αποτέλεσμα η συνολική επένδυση να μην καλύπτεται τελικά»

Πώς θα μπορούσε να αναθερμανθεί αποτελεσματικά η αγορά

Η αγορά όμως βλέπει και άλλα, θεσμικά κωλύματα, τα οποία πρακτικά δεν αφήνουν τα κεφάλαια να διοχετευτούν με ευκολία στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ή θέτουν σε κίνδυνο την εμπλοκή της όταν δεν υπάρχει εγγύηση (από τη πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου) για την ολοκλήρωση του έργου. Ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης σημειώνει σχετικά:

«Η αγορά θα μπορούσε να αναθερμανθεί αποτελεσματικά με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Αποπληρωμή της κάθε εργασίας ανεξάρτητα από την ολοκλήρωσή της.
  • Αύξηση της προκαταβολής στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου και όχι το 30% του δανείου που ισχύει για να δοθεί η δυνατότητα στους οικονομικά ασθενέστερους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια .
  • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής για αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και δυνατότητα χρηματοδότησης περισσότερων έργων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider