Τα πέντε καλύτερα «πράσινα» κτήρια της Ελλάδας 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πέντε καλύτερα «πράσινα» κτήρια της Ελλάδας 

Η τάση των βιοκλιματικών ή «πράσινων» κτηρίων έρχεται με αργούς ρυθμούς και στην Ελλάδα αν και αυτή αφορά κυρίως επενδυτικές ή μεγάλες εταιρίες που διαχειρίζονται επενδυτικά ή διαθέτουν για ιδία χρήση μεγάλα ακίνητα γραφείων.

Οι εταιρείες αυτές επένδυσαν επιλεγμένα και μεμονωμένα σε αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου τους τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Επικεντρώθηκαν περισσότερο σε μεγάλα ακίνητα σε κεντρικά εμπορικά σημεία της Αθήνας και έθεσαν ως προτεραιότητα την ενεργειακή κυρίως αναβάθμιση, προς ελάττωση της επιβάρυνσης των ενοικιαστών με λειτουργικά έξοδα αλλά και προκειμένου τα κτίρια αυτά να γίνουν πιο αποδοτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα διεθνής πιστοποίηση για αειφώρα και βιώσιμα («πράσινα») κτίρια γραφείων είναι το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) που έχει δημιουργηθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council – USGBC).

«Το LEED αποτελεί ένα από το πιο διαδεδομένα συστήματα αξιολόγησης και αποτίμησης της αειφόρου δόμησης και κατασκευής στον κόσμο και η πιστοποίηση ενός κτιρίου στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας του, την Platinum, αποτελεί σημαντική διάκριση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία», αναφέρει σε έκθεση της η εταιρεία συμβούλων Arbitrage RE.

Δείτε παρακάτω πέντε εντυπωσιακά «πράσινα» κτήρια γραφείων

Το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του εφοπλιστικού ομίλου Anangel Maritime Group είναι το πρώτο στη χώρα μας που έλαβε πιστοποίηση LEED Platinum. Το κτήριο βρίσκεται στην Καλλιθέα και ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο. 
 

To πολυώροφο κτήριο επιφάνειας 4.846,61 τ.μ. ολοκληρώθηκε το 2007 και πιστοποιήθηκε από το BREEAM με επίδοση «excellent». Το κτήριο ανήκει στην Grivalia Properties και είναι στο μεγαλύτερο βαθμό του εκμισθωμένο σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. 

To contact center της COSMOTE e-value στον Κεραμικό ξεκίνησε να λειτουργεί με την τωρινή του μορφή μόλις το 2017. Είναι πιστοποιημένο με LEED GOLD και στεγάζει τα call centers της e-value. Το συγκρότημα ανεγέρθηκε το 1959 για να στεγάσει αρχικά το Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ. Την πλήρη ανακαίνισή του ανέλαβε και υλοποίησε η OTE Estate 

Τo Green Plaza είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που πιστοποιείται με την έκδοση LEED for Core & Shell (βαθμίδα GOLD), την ειδική έκδοση του LEED που εφαρμόζεται σε ακίνητα τα οποία προορίζονται για μίσθωση. Το κτήριο πιστοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και ανήκει στην Grivalia Properties όπου εκεί έχει και τα κεντρικά της γραφεία.

Τo Karela Office Park είναι το πρώτο κτήριο που έλαβε πιστοποίηση LEED (βαθμίδα Gold) στην Ελλάδα. Πιστοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013. Το κτήριο βρίσκεται στην Παιανία, ανήκει στην Εθνική Πανγαία και μισθώνεται από τον όμιλο ΟΤΕ. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:58

Πτώση εσόδων και αβεβαιότητα στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω του πολέμου

11:53

Ανδρουλάκης: Το Μαξίμου παραπληροφορεί συγκροτημένα τον ελληνικό λαό

11:43

Δούκας για αντιπυρική περίοδο: «Συμβάλλουμε όλοι ώστε η Αθήνα να υποδεχθεί το καλοκαίρι πιο έτοιμη και ασφαλής»

11:27

Euroxx: «Εκτοξεύει» στα 54 ευρώ την τιμή-στόχο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

11:22

Υγεία: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την κύηση συνδέεται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών

11:20

Στρατηγική σύμπραξη Entersoftone και kariera.gr

11:12

Yπέρ του περιορισμού του πληθυσμού στα 10 εκατομμύρια η πλειοψηφία των Ελβετών

11:04

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές

11:00

ΕΥΑΘ: Αυξημένα κατά 23,1% τα κέρδη προ φόρων, σημαντική αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων

10:59

Χωρίς κατεύθυνση το Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακή άνοδος για τον ΓΔ

10:58

Ιδρύεται Ειδική Γραμματεία για αναζωογόνηση ορεινών περιοχών, ποια τμήματα περιλαμβάνει

10:54

ΔΑΑ: Αποχωρεί ο CFO Παναγιώτης Μιχαλαρόγιαννης - Η Νάντια Ξηρογιάννη στη θέση του

10:47

Ισχυρό ξεκίνημα για το 2026 «βλέπει» η Optima για την Τράπεζα Πειραιώς

10:46

Παΐρης: Μείωση κύκλου εργασιών και μικτού κέρδους το 2025

10:46

Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα με κενά ασφαλείας»

10:44

Δημογραφική αλλαγή και λιανεμπόριο: Τα Public απαντούν με την πρωτοβουλία «Δίχως Ηλικία»

10:43

Εξοικονομώ: Τελευταία ευκαιρία 60 ημερών - Τροχάδην για να σωθούν οι επιδοτήσεις

10:37

Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ: Σταθερή παρουσία στο No Finish Line Athens και ανανέωση συνεργασίας με τον Μίλτο Τεντόγλου

10:35

ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πιτ Χέγκσεθ - Θα δώσει εξηγήσεις για τον πόλεμο στο Ιράν

10:33

Κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ: Ένοχη η Purdue Pharma - Πρόστιμα άνω των 8 δισ. δολαρίων

10:30

Aktor: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «Ρήγας Πάρος» από την «Ελληνικά Λατομεία»

10:27

Στρατηγική συμφωνία Premia - Τράπεζας Πειραιώς για αγορά ακινήτων

10:23

Κομισιόν: Instagram και Facebook παραβιάζουν τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες

10:17

Καφούνης: Απαραίτητη η μετάθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Β΄ φάσης του Ψηφιακού Δελτίο Αποστολής

10:16

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η υποστήριξη ανέργων στους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

10:11

Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο - H ατζέντα

10:10

Alter Ego Media: Αύξηση 80,8% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου

10:09

Ρωσία: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου μετά από ουκρανική επίθεση

10:02

UBS: Στα 3 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο, με αύξηση 80% - Ράλι για τη μετοχή

10:00

Η καταστροφή των τροπικών δασών επιβραδύνεται, αλλά παραμένει ανησυχητική

gazzetta
gazzetta reader insider insider