Τα πέντε καλύτερα «πράσινα» κτήρια της Ελλάδας 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πέντε καλύτερα «πράσινα» κτήρια της Ελλάδας 

Η τάση των βιοκλιματικών ή «πράσινων» κτηρίων έρχεται με αργούς ρυθμούς και στην Ελλάδα αν και αυτή αφορά κυρίως επενδυτικές ή μεγάλες εταιρίες που διαχειρίζονται επενδυτικά ή διαθέτουν για ιδία χρήση μεγάλα ακίνητα γραφείων.

Οι εταιρείες αυτές επένδυσαν επιλεγμένα και μεμονωμένα σε αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου τους τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Επικεντρώθηκαν περισσότερο σε μεγάλα ακίνητα σε κεντρικά εμπορικά σημεία της Αθήνας και έθεσαν ως προτεραιότητα την ενεργειακή κυρίως αναβάθμιση, προς ελάττωση της επιβάρυνσης των ενοικιαστών με λειτουργικά έξοδα αλλά και προκειμένου τα κτίρια αυτά να γίνουν πιο αποδοτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα διεθνής πιστοποίηση για αειφώρα και βιώσιμα («πράσινα») κτίρια γραφείων είναι το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) που έχει δημιουργηθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council – USGBC).

«Το LEED αποτελεί ένα από το πιο διαδεδομένα συστήματα αξιολόγησης και αποτίμησης της αειφόρου δόμησης και κατασκευής στον κόσμο και η πιστοποίηση ενός κτιρίου στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας του, την Platinum, αποτελεί σημαντική διάκριση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία», αναφέρει σε έκθεση της η εταιρεία συμβούλων Arbitrage RE.

Δείτε παρακάτω πέντε εντυπωσιακά «πράσινα» κτήρια γραφείων

Το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του εφοπλιστικού ομίλου Anangel Maritime Group είναι το πρώτο στη χώρα μας που έλαβε πιστοποίηση LEED Platinum. Το κτήριο βρίσκεται στην Καλλιθέα και ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο. 
 

To πολυώροφο κτήριο επιφάνειας 4.846,61 τ.μ. ολοκληρώθηκε το 2007 και πιστοποιήθηκε από το BREEAM με επίδοση «excellent». Το κτήριο ανήκει στην Grivalia Properties και είναι στο μεγαλύτερο βαθμό του εκμισθωμένο σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. 

To contact center της COSMOTE e-value στον Κεραμικό ξεκίνησε να λειτουργεί με την τωρινή του μορφή μόλις το 2017. Είναι πιστοποιημένο με LEED GOLD και στεγάζει τα call centers της e-value. Το συγκρότημα ανεγέρθηκε το 1959 για να στεγάσει αρχικά το Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ. Την πλήρη ανακαίνισή του ανέλαβε και υλοποίησε η OTE Estate 

Τo Green Plaza είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που πιστοποιείται με την έκδοση LEED for Core & Shell (βαθμίδα GOLD), την ειδική έκδοση του LEED που εφαρμόζεται σε ακίνητα τα οποία προορίζονται για μίσθωση. Το κτήριο πιστοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και ανήκει στην Grivalia Properties όπου εκεί έχει και τα κεντρικά της γραφεία.

Τo Karela Office Park είναι το πρώτο κτήριο που έλαβε πιστοποίηση LEED (βαθμίδα Gold) στην Ελλάδα. Πιστοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013. Το κτήριο βρίσκεται στην Παιανία, ανήκει στην Εθνική Πανγαία και μισθώνεται από τον όμιλο ΟΤΕ. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Κιλικίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

20:56

Στον ανακριτή αύριο ο άνδρας που συνελήφθη για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Μεσοχώρια Ευβοίας

20:53

Ισραήλ: Ετοιμάζεται να απαντήσει στη Χαμάς για τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός

20:45

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από τις βάσεις του θανάτου

20:31

Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν γνωρίζει σύνορα

20:21

Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Καρκαδιώτισσα

20:07

Σήμερα η πιλοτική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα

20:00

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέργιος Καλπάκης νέος Γραμματέας του κόμματος

19:49

ΗΠΑ: Στους 27 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Τέξας

19:38

Το 5G θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κινητών συνδρομών το 2025

19:33

Το τελευταίο αντίο στον Ντιόγκο Ζότα

19:23

Παροχή βοήθειας σε ορειβάτισσα που τραυματίστηκε στον Όλυμπο

19:06

ΗΠΑ: Η Πολεμική Αεροπορία εγκαταλείπει την SpaceX του Μασκ για την παράδοση φορτίων

19:00

Στη Euronext ξέρουν από... στρατηγική

18:43

Νεκρή 85χρονη έπειτα από πτώση από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

18:31

Βρετανία: Προχωρά σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη Συρία

18:20

Διευκρινίσεις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την υπερωριακή απασχόληση

18:14

Συνελήφθη 31χρονος που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε 17χρονη στην Ελευσίνα

17:53

Πεκίνο και Ουάσινγκτον αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων

17:27

Μαχλούφ (ΕΚΤ): Το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει σύντομα το δολάριο

17:13

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

17:00

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα από 750€ έως 2.000€ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16:51

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε από την ΚΕ η πρόταση Φάμελλου για την ΠΓ

16:40

Ερντογάν: Συζήτησα το θέμα των F-35 με τον Τραμπ

16:25

Φωτιά σε αεροσκάφος της Ryanair στη Μαγιόρκα - 18 τραυματίες

16:06

Φωτιά στην Αλυκή Βοιωτίας - Ενεργοποιήθηκε το 112

16:00

Foxconn: Ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ για το Β' τρίμηνο

15:41

Τσουκαλάς: Με το νέο εργασιακό ν/σ οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα

15:37

Κικίλιας: Με κάμερες drone και νέες προσλήψεις ενισχύουμε το Λιμενικό που παλεύει στο Αιγαίο

15:29

Χαλκιδική: Τραυματίστηκε 16χρονος από την προπέλα σκάφους που κυβερνούσε ο πατέρας του

gazzetta
gazzetta reader insider insider