Από σήμερα, Τρίτη 11/8 ξεκινά η ισχύ για ορισμένα από τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, με νέο ωράριο λειτουργούν από σήμερα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε 15 περιοχές της χώρας, την ώρα που οι επιχειρηματίες του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό τους την ίδια ώρα που, όπως επισημαίνουν η πτώση του τζίρου στα εστιατόρια ήδη έχει αγγίξει το 60%, μετά την άρση του lockdown.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

  • Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες μέχρι τις 23 Αυγούστου θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα και θα παραμένουν κλειστά έως τις 7 το πρωί στις εξής περιοχές: Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, και τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020.
  • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
  • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

Διαβάστε επίσης: